Kozi81 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Pytanko do użytkowników nowych torusów. Czy jest jakaś wyczuwalna różnica pomiędzy dwuczęściowym SBO678-2N a jednokawałkowcami SBO688-1N i SBO728-1N? Najbardziej by mi zależało na jakiś informacjach o dolnym zakresie rzutowym. Ktoś coś pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Pytanko do użytkowników nowych torusów. Czy jest jakaś wyczuwalna różnica pomiędzy dwuczęściowym SBO678-2N a jednokawałkowcami SBO688-1N i SBO728-1N? Najbardziej by mi zależało na jakiś informacjach o dolnym zakresie rzutowym. Ktoś coś pomoże? Przewertuj kilka stron wstecz. Kolega @Skalka i @Remicki opisywali te blanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Pawle ja nie szukam informacji o dwukawałkowcu SBO678-2N bo o nim już wszystko wyczytałem, włącznie z fotkami ugięć. Chodzi mi o ewentualne różnice pomiędzy 1pc a 2pc i to jest właśnie moje pytanie. Tym bardziej że na stronie Krzysztofa takowe występują, np. SBO728-1N opisany jest 3-13g a SBO678-2N 2-14g. I to jest moja główna zagwostka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Najlepiej w takim razie zadzwonić do F.A i dopytać. Raczej ciężko będzie znaleźć osobę która obłowiła 1 i 2-składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi81 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Właśnie piszę maila, może też zadzwonię w wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 A borony nie są łączone na spigocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 A borony nie są łączone na spigocie?Są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 22 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2022 moje plażowiny - zeszłoroczna, obłowiona SLXF9015 i jeszcze gorąca SLF9620. 15 ubrana w fuji torzite 25-4,5. kijek opisany firmowo 7-28g, mz komfortowo obsługuje 10-25g. nieco więcej też można, ale wówczas rzuty już raczej z tych bardziej dostojnych. czucie na plecionce - bardzo dobre. porównywalnej mocy customowy stc avid 90mhf2 był dużo mniej słyszalny do łapy, natomiast dużo bardziej uniwersalny pod wzgl gramatury obsługiwanych wabików. coś za coś. 20 ubrana w fuji slim 25-5. dopiero zadebiutuje. na sucho mocno chętniejsza do pracy w dolnym zakresie w stosunku do wersji 15lb xf. nie tak prętowata jak 15xf, na pewno będzie fajniejsza na trudniejsze warunki pogodowe i wysoką falę. użytkowo, czuciowo, ugięciowo - się dopiero okaże. pozdrawiam plażowców. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Asper Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 (edytowane) Czy ktoś z kolegów posiada kijek o parametrach kraag xf 2.75 3-19 ? Jak ta wędka wypada pod bolenie? Jakieś opinie, recenzje? Edytowane 4 Czerwca 2022 przez Damszot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 4 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2022 Czy ktoś z kolegów posiada kijek o parametrach kraag xf 2.75 3-19 ? Jak ta wędka wypada pod bolenie? Jakieś opinie, recenzje?Nie nadaje się pod bolenie ten blank 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak Opublikowano 5 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2022 (edytowane) Czy ktoś z kolegów posiada kijek o parametrach kraag xf 2.75 3-19 ? Jak ta wędka wypada pod bolenie? Jakieś opinie, recenzje?Jeśli szukasz czegoś w gramaturze 3-18g realnego wyrzutu pod twarde przynęty to podumaj nad Blaas Slim Nano 5-25g w długości 2.75m Edytowane 5 Czerwca 2022 przez maniak 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 16 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 (edytowane) Witam Koledzy!Czy ktoś może mi udzielić odpowiedzi czy Fishing Art blaas slxf 8010 2N blank nada się na sandacza na lekko guma opad. Chodzi o to czy jest wystarczająco szybki? Niestety w internecie jie znalazłem żadnych konkretnych informacji, a może ktoś używa i mógłby się podzielić wrażeniami?Używam od 7 lat Blaasa 8010-2N (4-17g), mam również Kraaga XF967-2N (1-14g), oba kije uzbrojone w torzitki, tyle że Kraag w delcie. Blaasisko jest o wiele poręczniejszym kijkiem, jeśli chodzi o sandaczyki na lekko (powiedzmy do 10g+4"), kij jest wyraźnie sztywniejszy, na pewno szybszy i o wiele prędzej pacyfikuje rybkę. Mogę tylko polecić. W razie "W" pytaj. Edytowane 16 Czerwca 2022 przez Dawido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Ktoś może w praktyce porównywał blanki Noctiss z Thorus Boron?A konkretnie takie około 10-14 LB. Wiem, że Thorus jest na całej długości blanku wzbogacony boronem ale czy w praktyce jest duża różnica w tych blankach? Bo w cenie dosyć spora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 9 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Ktoś może w praktyce porównywał blanki Noctiss z Thorus Boron?A konkretnie takie około 10-14 LB. Wiem, że Thorus jest na całej długości blanku wzbogacony boronem ale czy w praktyce jest duża różnica w tych blankach? Bo w cenie dosyć spora.Napisz do kolegi Krab. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 Napisz do kolegi Krab.Dzięki za podpowiedź. Temat już szczegółowo obgadany z Kolegą Krab :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 To wrzućcie jakieś ogólne wnioski dla potomnych i rozwoju wątku może . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 11 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 (edytowane) To wrzućcie jakieś ogólne wnioski dla potomnych i rozwoju wątku może .[/quoteZ tego co pamiętam, to Krzysztof napisał troszkę w temacie Skałka. Edytowane 11 Lipca 2022 przez Werem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 12 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2022 (edytowane) Tu jest moja odpowiedź do kolegi, który pytał o różnice pomiędzy Thorusem a Noctisem i czy odczuwalna jest zawartość boronu w blanku Thorusa: „Osobiście nie demonizuje tej zawartości boronu w kiju. Jest to jest, ale czy coś szczególnego nadaje akcji czy ugięciu to nie wiem. Bo jak to stwierdzić?! Musiałby powstać Thorus boron i noboron Twórca projektując kij założył mu jakieś cechy. Tylko czy wynikają one z zawartości boronu czy układu włókien węglowych, to nie potrafię stwierdzić. Dlatego patrząc na oba blanki co innego odbieram łowiąc. Noctis to taka spiningowa wklejka. Szczytówka mega elektryczna i gadająca. Oczywiście nie klęka jak w typowej wklejce, tylko zachowuje maksymalna czułość. Ugięcie szczytowe, akcja xfast. Idealny pod okonie czy sandacze w opadzie w zależności od mocy blanku. Thorus to kij o innych właściwościach. Bardzo uniwersalny. Ale jak uniwersalny to w żaden sposób nie wybitny w jednym konkretnym kierunku. Dlatego do opadu wole Noctisa. Jak jadę na zawody to wole Thorusa, bo łowię każdą możliwą rybę drapieżną jednym kijem. Akcje tez ma xfast, ale ugięcie przesunięte w kierunku środka. Rzekłbym wzorowy rozkład ugięcia i elastyczności kija. I w tym aspekcie upatrywałem boronu jako składnika, który pomaga w uzyskaniu opisanych wyżej efektów. Na pewno wizualnie bardziej podoba mi się Thorus, bo jest wyslimowany w dolniku. Noctis u dołu jest zwyczajnie gruby. Czułością Noctis moim zdaniem przebija Thorusa. Ale jak wcześniej napisałem. Dla mnie liczy się to co chce łowić danego dnia. Jak tylko sandacze to na pewno wezmę Noctisa. Jak trafić mogę i szczupaka i sandacza to wole Thorusa.” Edytowane 13 Lipca 2022 przez Krab 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 Miał ktoś do czynienia z blankami SLS np model 7615-2N ale w wersji cast ?? Zastanawiam się czy te blanki w wersji cast zachowałyby swoje walory….. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 Miał ktoś do czynienia z blankami SLS np model 7615-2N ale w wersji cast ?? Zastanawiam się czy te blanki w wersji cast zachowałyby swoje walory…..Miałem swoją prywatna wędkę na tym blanku Stosowałem głównie pod bolenia. Świetnie się do tego zastosowania spisywał Ciskał wszytstko w przedziale 5-22g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polny Opublikowano 16 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2022 Czyli domyślnie kleń na grubo i brzana obskoczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 17 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2022 Bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2022 Czy ktoś z kolegów używa kijka na blanku Thorus Boron SBO8314 14lb 5-21g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 30 Lipca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2022 Który z krótkich,sandaczowych blankow bedzie mial najbardziej finezyjny-gadający szczyt. Lubię jak koncowka kija znaczy opad przynety.Oczywiscie porównując ich podobne moce.Interesuja mnie takie ok.12lb i ok.15lb.Z tego co wyczytalem, to podobno Noctis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi