Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Zdjęcia stare . Już dawno nieaktualne. Teraźniejsze kraagi gną się inaczej. Duuuużo lepiej.

A tak na dobrą sprawę to żaden Kraag nigdy nie miał takiego ugięcia jak zdjęcia pokazują. Bardziej to wygląda na blaasa F ze starej produkji.

Edytowane przez skalek-77

Panowie, szukam blanku jednoczęściowego. Przeznaczenie to sandacz w jeziorze, głębokość łowienia 3-10m, przynęty to gumy, głównie płoć 9-12 Matusiaka i Shad tezzy slimy 12-14 cm. Główki 7- 15 g. Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Proszę o podpowiedź.

Panowie, szukam blanku jednoczęściowego. Przeznaczenie to sandacz w jeziorze, głębokość łowienia 3-10m, przynęty to gumy, głównie płoć 9-12 Matusiaka i Shad tezzy slimy 12-14 cm. Główki 7- 15 g. Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Proszę o podpowiedź.

SBO6914-1N robi robotę idealnie z takimi przynetami właśnie

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Dla przeciwwagi napiszę że mój Thorus SBO678-2N (3-8lb/2-14g) jest opisany z mocą, w punkt,

więc uwaga z ewentualnym generalizowaniem i wyciąganiem wniosków że wszystkie modele Torusów są niedoszacowane.

Jak się uda to K.Zieliński będzie ze swoimi prętami na targach 12-14styczeń w Łomiankach.

Rozmawiałem przed chwilą z organizatorem, wszystko na to wskazuje że FA tam zagości.

Dzień dobry

Chciałbym dopytać  czy to, że Twój Thorus jest opisany w punkt oznacza,  że używasz do niego linek o wytrzymałości max 4 kg?

Opisany cw o 14 gramów pozwala na wiązać na agrafce kawałek żelastwa, ale producent sugeruje żeby miotać tym na delikatnej lince. 

Od jakiegoś czasu poszukuję graala o szczytowej akcji, dużej zbieżności i realnym ciężarze wyrzutowym Twojego Thorusa, ale chcę łowić żyłką (tak już mam) 0,25 czyli do 14 lbs. Co o tym sądzisz w kontekście SBO678-2N?

Ja osobiście oznaczenie mocy kija traktuje tak iż np w tym przypadku kij jest w stanie "ochronić" linkę 3-8lb a jednocześnie taką linka krzywdy wędce zrobić nie powinna

Zakładając oczywiście iż postępujemy z głową

Natomiast zakładając linkę o większej wytrzymałości niż opisana wędka większą uwagę zwracam na ustawienie hamulca

W przypadku 10lb talona wygląda to tak iż w krytycznym momencie przy żyłce 0,20 potrafię złapać za szpule kołowrotka i słucham jak trzeszczy dolnik

Przy plecionce 1,2 już tak nie robię

I póki co kije działają jak trzeba

No może poza jednym Jaxonem który "przeciągnięty" ponad miarę na sumku strzelił następnie przy wyżucie

Edytowane przez jajakub

• 1 miesiąc temu...

Dzień dobry

Chciałbym dopytać  czy to, że Twój Thorus jest opisany w punkt oznacza,  że używasz do niego linek o wytrzymałości max 4 kg?

Opisany cw o 14 gramów pozwala na wiązać na agrafce kawałek żelastwa, ale producent sugeruje żeby miotać tym na delikatnej lince. 

Od jakiegoś czasu poszukuję graala o szczytowej akcji, dużej zbieżności i realnym ciężarze wyrzutowym Twojego Thorusa, ale chcę łowić żyłką (tak już mam) 0,25 czyli do 14 lbs. Co o tym sądzisz w kontekście SBO678-2N?

Dzień dobry.

Przepraszam,  ...dopiero co dopatrzyłem się Twojego pytania.

"Reakcja kija 8lb na zakręconym kołowrotku, w trakcie gwałtownego poderwania wędki, spowoduje

zerwanie linki 8lb bez uszkodzenia blanku" -tak właśnie rozumiem podstawę opisu w funtach.

Jasne że takiego testu nie zrobiłem ;) . Zgodność z opisem gwarantuje nam producent który takie testy robił(mam nadzieję),

a my, wszystko co możemy sobie tu popisać na temat: "8lb czy 10lb" ...będzie przypominało macanie woła przez ślepego.

Tak więc "macam" przez porównywanie z podobnymi konstrukcjami i tylko na tej podstawie(zero merytorycznie),

-uważam że Thorus 8lb jest opisany z mocą, dokładnie.

-Nie oznacza to że używam do niego wyłącznie linek max 8lb.

Ostatnio na zaczepowej miejscówce łowiłem nim z plecionką 0.2mm. Rzucał i dolatywał gdzie trzeba.

-Przy tym kijku, 14g aż takim kawałem żelastwa dla linki 4kg nie jest, by się martwić o zrywki przy dynamicznych cięciach, czy rzutach.

Reakcje tego blanku są bezpieczne dla takich linek. W połączeniu z wyregulowywanym hamulcem kołowrotka, nie powinno zdarzyć się tu nic złego.

Te 14g o którym wspominasz, jeszcze dwie dekady temu, było klasycznym górnym c.w. spotykanym przy kijach 10lb ale dzisiaj,

przy nowoczesnych technologiach prętów i linek, określanie mocy kijów w kontekście przypisanych im c.w. mija się coraz bardziej z celem.

-Na stronie 128 tego wątku jest opis SBO678-2N. Sam zdecyduj czy pasuje Ci na Graala ;)

-Żyłka, plecionka -wszystko ten kij obsługuje wzorowo.

Pozdrawiam.

• Like 2

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Mili, czy ktoś z Was użytkuje wędkę na blanku Lexi SX8317-2N?

Wydaje się on mieć niesamowite właściwości, ale nie wiem czy nadaje się do moich celów, tzn. głównie poszukiwania wiślanych sandaczy - czasem za pomocą gum 3-5" na główkach 6–30g, a czasem za pomocą uklejopodobnych woblerów 6-12cm (zazwyczaj płytkoschodzących). Będę wdzięczny za opinie

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Mili, czy ktoś z Was użytkuje wędkę na blanku Lexi SX8317-2N?

Wydaje się on mieć niesamowite właściwości, ale nie wiem czy nadaje się do moich celów, tzn. głównie poszukiwania wiślanych sandaczy - czasem za pomocą gum 3-5" na główkach 6–30g, a czasem za pomocą uklejopodobnych woblerów 6-12cm (zazwyczaj płytkoschodzących). Będę wdzięczny za opinie

Ja będę mógł napisać parę zdań w maju. Dziś kupiłem ten blank.

Mam serdeczną prośbę do użytkowników modelu Noctiss Nano SNT645-2N. Chciałbym uzyskać odpowiedz na pytanie jaki zakres przynęt obsługuje wyżej wymieniony. Ewentualnie jak to się gnie. Interesuje mnie delikatna kosa okoniowa do przynęt 2” przy obciążeniu 1-6g. Chciałbym tym kijem tez moc polowic np wirującym ogonkiem 6g i żeby to był komfort.

Nie chciałbym kija, który ma nieproporcjonalny szczyt do reszty blanku, w którym zbyt mocno narasta moc.

Edytowane przez scOOtt

Mam serdeczną prośbę do użytkowników modelu Noctiss Nano SNT645-2N. Chciałbym uzyskać odpowiedz na pytanie jaki zakres przynęt obsługuje wyżej wymieniony. Ewentualnie jak to się gnie. Interesuje mnie delikatna kosa okoniowa do przynęt 2” przy obciążeniu 1-6g. Chciałbym tym kijem tez moc polowic np wirującym ogonkiem 6g i żeby to był komfort.

Nie chciałbym kija, który ma nieproporcjonalny szczyt do reszty blanku, w którym zbyt mocno narasta moc.

W SNT645-2N moc przyrasta w dolniku dość mocno. To blank o szczytowym ugięciu z zapasem mocy w dolniku. Jak lubisz kijki o głębszym ugięciu to weź sobie Trout Area TA675-2N. Będziesz mega zadowolony. 

W SNT645-2N moc przyrasta w dolniku dość mocno. To blank o szczytowym ugięciu z zapasem mocy w dolniku. Jak lubisz kijki o głębszym ugięciu to weź sobie Trout Area TA675-2N. Będziesz mega zadowolony.

Dziękuje za Twoja opinie. Jak byś porównał szybkość tego blanku Trout Area TA675-2N do Noctissa ? Ja do 4 gram mam kija o pełnym ugięciu. Na samym ugięciu mi aż tak nie zależy. Chodzi mi o to aby moc szczytu była proporcjonalnie zbieżna do mocy środka i dolnika. W sensie aby nie sprawiał wrażenia ze szczyt jest doklejony z innego kijka. Ugięcie szczytowe jest dla mnie absolutnie do zaakceptowania.

https://youtu.be/AbN0rQss_Mc

Na tej prezentacji wydaje się ze ugięcie jest zbieżne z reszta blanku jeśli mówimy o szczytowej charakterystyce kija.

Generalnie szukam szybszego bardziej szczytowego kija niż np Suzuki 4lb601 pro. Który obsłuży główki jigowe 2-6 gram plus 2” gumka i wirujące ogonki w zakresie 4-6 gram.

Edytowane przez scOOtt