Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Panowie, szukam krótkiego (198-213 cm), dwuczęściowego blanku, który będę zabierał na łajbę jako jeden uniwersalny kij do obsługi jak niżej:

Przeznaczenie to słynne „sandacz na lekko z przyłowem szczupaka z możliwością zapolowania na większego okonia” :).

Łowisko  jezioro, głębokość łowienia 2-5m,

Przynęty to smukłe gumy 2-3 rzadko 4 cale na główkach 3-8 gram,  oraz blaszki 8-12 gram, sporadycznie obrotówki okoniowe wielkości 2-3. Proporcje bardziej 60% do 40% dla gum.

Opad to 60 % łowienia, pozostała część delikatne prowadzenie przynęty, łowienie "na węch". Zdarzają mi się sandacze na wolno prowadzonego gnoma rozmiaru 0 dlatego też szukam kija nie za bardzo sztywnego żeby połowić na twarde przynęty.

Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron, Qualie miałem i szukam czegoś innego. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Nie mam możliwości pomacania ww. blanków dodatkowo dodam, że jestem zwolennikiem kijów smuklejszych, głębiej pracujących. Budżet na projekt elastyczny :).

Panowie, szukam krótkiego (198-213 cm), dwuczęściowego blanku, który będę zabierał na łajbę jako jeden uniwersalny kij do obsługi jak niżej:

Przeznaczenie to słynne „sandacz na lekko z przyłowem szczupaka z możliwością zapolowania na większego okonia” :).

Łowisko jezioro, głębokość łowienia 2-5m,

Przynęty to smukłe gumy 2-3 rzadko 4 cale na główkach 3-8 gram, oraz blaszki 8-12 gram, sporadycznie obrotówki okoniowe wielkości 2-3. Proporcje bardziej 60% do 40% dla gum.

Opad to 60 % łowienia, pozostała część delikatne prowadzenie przynęty, łowienie "na węch". Zdarzają mi się sandacze na wolno prowadzonego gnoma rozmiaru 0 dlatego też szukam kija nie za bardzo sztywnego żeby połowić na twarde przynęty.

Z tego co poczytałem to w grę wchodzi Noctis, Krag Elite i Thorus Boron, Qualie miałem i szukam czegoś innego. Nie wiem tylko jaką moc blanku i ciężar rzutowy wybrać do tego typu łowienia. Nie mam możliwości pomacania ww. blanków dodatkowo dodam, że jestem zwolennikiem kijów smuklejszych, głębiej pracujących. Budżet na projekt elastyczny :).

11lb kraag elite

Z tych co wymieniłeś

Chociaż jak dla mnie za dużo wymagań żeby to optymalnie jednym blankiem oblecieć :)

• Like 1

Cześć, mam pytanie, który blank będzie najbardziej podobny charakterystyką do Avida 96LM2 ?

Blaas M / SLM968-2N

Blaas F / SLF9610-2N

Blaas SLS / SLS9610-2N. Szczyt 1.4mm jakby trochę za cienko ?

A może wogóle źle wytypowałem. Łowię klenie na smużaki i czasami woblery 3,5cm. Smużaki z ty tych ciężkich od 3gr, typu duża bromba czy imago lures big mama, ogólnie łowienie typu max wyrzut pod drugi brzeg pod nawisy traw i drzew , ściąganie i po braniu dość siłowy hol bo rzeka zarośnięta zielskiem i jak pójdzie w glony to raczej po zawodach. Klenie 50-55cm są standardem, przerobiłem kilka seryjnych tzw. kleniówek i najbardziej podpasował mi ten Avid, nie był typową kluchą ale x fastem to on nie jest :) Wolę reczej kije wolniejsze z głębszym ugięciem , jako że nie znalazłem nic w sklepach chcę zbudować kij który go zastąpi.

Edytowane przez mepps

Jeśli faktycznie potrzebujesz wędki do łowienia o jakim wyżej wspominasz to daruj sobie blaasy. Blanki o jakich myślisz są dość uniwersalne, przez co nieco zbyt ciężkie i niepotrzebnie mocne w szczycie. Typowe, lekkie, blanki do smużenia i łowienia mini woblerami znajdziesz w ofercie Lamiglasa a konkretnie SI1142LL będzie najlepszym wyborem.

• Like 1

Witam.

Szukam blanku/ wędki( dwuczęsciowej) do obsługi woblerow typu twich/ jerk w gramaturze 10-20g( osp rudra, megabass oneteen, jerki do 20g)

Zastanawiam sie nad serią krag f lub xf( 198cm, skf 6616 16lb 5-28g, lub kraag xf 6616 16lb 6-30g). Ktory seria bardziej sie do tago typu lowienia nada?

Zastanawiam się tez nqd seryjnym st croix legend elite 66mf2( 5-17g).