Siup Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego ponawiam pytanie...jest ktoś z południa Polski?Mam Lexi Nano 2,51m 7-28g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 2 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego Napisałem priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sieko Opublikowano 3 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego Panowie ktoś posiada kija na blankach Lexi? Bardziej mi zależy na blankach o mniejszej mocy.Mam dwa ciężar wyrzutu 4-24g i trawel 4-22g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 16 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja (edytowane) Witam WszystkichRozglądam się za blankiem typu lekki Sandacz/ciężki Okoń, czyli klasyka gatunku, konkretnie: od dołu 3-4g, a górą 10(sporadycznie12g) + kajtek 3-4", łowiska to jeziorowe górki i blaty ok 4-7m, rzecz jasna im głębiej tym ciężej. Po moim ostatnim zachwycie Noctissem 645, uznałem że ta właśnie seria będzie chyba najlepszym wyborem, bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie czuły i delikatny szczyt, płynne ugięcie oraz mocny dół w razie "W". Zastanawiam się pomiędzy 6108-1N a 678-2N, w zasadzie nie ma znaczenia jeden czy dwa składy, priorytetem jest obsługa i czucie przynęty. Z katalogu jasno wynika, że 1-składy są ciut mocniejsze, i obawiam się czy 678 nie będzie klękał już przy 10-11g +gumka, zaś od dołu bardzo zależy mi na tych 3-4 g + 3" na powiedzmy 4-5m głębokości. Jakoś podskórnie czuję jednak, że 6108 będzie lepszym wyborem. Co myślicie? Szczególnie zależy mi na opiniach posiadaczy tych modelli, na co pozwalają, gdzie zaczynają się a gdzie kończą ich możliwości. Z góry dziękuję. Michał. Edytowane 16 Maja przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja Dokładnie tak jak opisałeś. SNT6108-1N ogarnie Ci 10g + guma 3-4" ( max 12g). 678-2N jest sporo delikatniejszy. Szczególnie w szczycie. I klęknie przy główce 10g.Ten SNT 6108-1N to i tak będzie skrajne minimum, żeby myśleć o sandaczach. Pomyśl o SBO688-1N. Odrobinkę jest mocniejszy od SNT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 19 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja Witam WszystkichRozglądam się za blankiem typu lekki Sandacz/ciężki Okoń, czyli klasyka gatunku, konkretnie: od dołu 3-4g, a górą 10(sporadycznie12g) + kajtek 3-4", łowiska to jeziorowe górki i blaty ok 4-7m, rzecz jasna im głębiej tym ciężej. Po moim ostatnim zachwycie Noctissem 645, uznałem że ta właśnie seria będzie chyba najlepszym wyborem, bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie czuły i delikatny szczyt, płynne ugięcie oraz mocny dół w razie "W". Zastanawiam się pomiędzy 6108-1N a 678-2N, w zasadzie nie ma znaczenia jeden czy dwa składy, priorytetem jest obsługa i czucie przynęty. Z katalogu jasno wynika, że 1-składy są ciut mocniejsze, i obawiam się czy 678 nie będzie klękał już przy 10-11g +gumka, zaś od dołu bardzo zależy mi na tych 3-4 g + 3" na powiedzmy 4-5m głębokości. Jakoś podskórnie czuję jednak, że 6108 będzie lepszym wyborem. Co myślicie? Szczególnie zależy mi na opiniach posiadaczy tych modelli, na co pozwalają, gdzie zaczynają się a gdzie kończą ich możliwości. Z góry dziękuję. Michał.Na forum masz wystawionego do sprzedaży Thorus Boron'a 8lb - właśnie SBO688-1N - posiadam tego kijka i pod opisane potrzeby uważam, że jest to opcja najlepsza. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Czy ktoś z użytkowników bądź rodbuilderów ma, bądź miał bezpośrednie porównanie blanków Noctiss Nano SNT645-2N z Thorus Boron SBO686-1N ? Dużo mocniejszy jest Thorus od Noctissa ?W głowie mam obraz głębszej pracy Thorusa, możliwość obsługi 7-10g + 3" czego Noctiss już w komforcie nie uciągnie - ale zastanawia mnie jak Thorus startuje z dołu. Czy 3 gramy + 2" będzie dla niego wystarczająco ? Edytowane 5 Czerwca przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 5 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Czy ktoś z użytkowników bądź rodbuilderów ma, bądź miał bezpośrednie porównanie blanków Noctiss Nano SNT645-2N z Thorus Boron SBO686-1N ? Dużo mocniejszy jest Thorus od Noctissa ?W głowie mam obraz głębszej pracy Thorusa, możliwość obsługi 7-10g + 3" czego Noctiss już w komforcie nie uciągnie - ale zastanawia mnie jak Thorus startuje z dołu. Czy 3 gramy + 2" będzie dla niego wystarczająco ?Oj dużo mocniejszy jest SBO686-1N . Noctiss to 5lb a Thorus to bliżej 8lb . Noctiss ma duuużo delikatniejszą szczytówkę. SNT645-2N obsłuży max 5-6g + 3' gumka, SBO686-1N 10g+ gumka 3' . A nawet 12g. Edytowane 5 Czerwca przez skalek-77 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 6 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca (edytowane) Oj dużo mocniejszy jest SBO686-1N . Noctiss to 5lb a Thorus to bliżej 8lb . Noctiss ma duuużo delikatniejszą szczytówkę. SNT645-2N obsłuży max 5-6g + 3' gumka, SBO686-1N 10g+ gumka 3' . A nawet 12g.Dzięki za te info. Czyli nie znajdę nic w tej półce jakościowej. Dla mnie okoniówką idealną byłby ten 5lb noctiss gdyby był ten funt mocniejszy, obsługiwał max 8g plus 3” i miał odrobinę głębsze ugięcie będąc przy tym mniej nerwowym w holu. Wiem wiem, wymyśliłem niemożliwe [emoji16] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 6 Czerwca przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca (edytowane) Dzięki za te info.Czyli nie znajdę nic w tej półce jakościowej. Dla mnie okoniówką idealną byłby ten 5lb noctiss gdyby był ten funt mocniejszy, obsługiwał max 8g plus 3” i miał odrobinę głębsze ugięcie będąc przy tym mniej nerwowym w holu. Wiem wiem, wymyśliłem niemożliwe [emoji16] Zapytaj producenta czy jest możliwość wzmocnienia blanku na etapie produkcji, czasem bywają na giełdzie takie kije na blankach FA, gdzie zamiast np katalogowych 8lb mają 9 itp, ale nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi. Swoją drogą ciekawe czy to standardowa procedura, czy jakieś testowe egzemplarze. Edytowane 7 Czerwca przez drChlubicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jajakub Opublikowano 7 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca Nie wiem jak teraz ale kiedyś można było zamówić u K.Zielinskiego blanki wzmacniane o te 1 czy 2 funtyTylko o ile się nie mylę to wzmocnienie dotyczyło chyba dolnego segmentu blanku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 9 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca Dzięki za te info.Czyli nie znajdę nic w tej półce jakościowej. Dla mnie okoniówką idealną byłby ten 5lb noctiss gdyby był ten funt mocniejszy, obsługiwał max 8g plus 3” i miał odrobinę głębsze ugięcie będąc przy tym mniej nerwowym w holu. Wiem wiem, wymyśliłem niemożliwe [emoji16] Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkSNT6105-1N dokładnie tyle Ci obsłuży. O ile zdzierżysz 1 skład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Tutaj ugięcie tego noctisa. Wrócę do Polski to mam nadzieję będę miał frajdę z holu oksów. Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) Czyli SNT6105-1N jest odrobinę mocniejszy i ma odrobinę mniejsze ugięcie od SNT645-2N. Coś kosztem czegoś.Jedyny kompromis, na który ja mogę się zgodzić to utrata szybkości wędziska - względem SNT645-2N oczywiście. Minimum szybkości dla mnie to jak w Trout TA675-2N przy zachowaniu jego progresywności i precyzyjnej szczytówki - gdyby był patyk o takich właściwościach dający tak szeroki wachlarz możliwości od powiedzmy 3g + 2" na 8-9g + 3" skończywszy - byłaby to dla mnie okoniówka idealna i mógłbym zabierać jeden taki kij na wodę zamiast trzech Edytowane 10 Czerwca przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca Czyli SNT6105-1N jest odrobinę mocniejszy i ma odrobinę mniejsze ugięcie od SNT645-2N. Coś kosztem czegoś.Jedyny kompromis, na który ja mogę się zgodzić to utrata szybkości wędziska - względem SNT645-2N oczywiście. Minimum szybkości dla mnie to jak w Trout TA675-2N przy zachowaniu jego progresywności i precyzyjnej szczytówki - gdyby był patyk o takich właściwościach dający tak szeroki wachlarz możliwości od powiedzmy 3g + 2" na 8-9g + 3" skończywszy - byłaby to dla mnie okoniówka idealna i mógłbym zabierać jeden taki kij na wodę zamiast trzech SNT6105-1N ma trochę głębsze ugięcie niż dwu częściowy SNT645-2N i górą więcej obsługuje. Ja nim łowie od 3g główka do 10g główka + guma 3". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 10 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca SNT6105-1N ma trochę głębsze ugięcie niż dwu częściowy SNT645-2N i górą więcej obsługuje. Ja nim łowie od 3g główka do 10g główka + guma 3".Rafał, czy dobrze zrozumiałem że SNT6105-1N łowisz do 10g + 3" ?Jak z podbiciem? jest jeszcze jakaś dynamika, szczyt nie klęka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Rafał, czy dobrze zrozumiałem że SNT6105-1N łowisz do 10g + 3" ?Jak z podbiciem? jest jeszcze jakaś dynamika, szczyt nie klęka?10g +3' kajtuś to już max na ten kij. Łowię tak jesienne okonie z głębszej wody bez problemu. Podbicie oczywiście nie jest tak agresywne jak przy sandaczowaniu ale da się . Przy okoniach nie podbijam tak agresywnie i okoniom to pasi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 11 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca Minimum szybkości dla mnie to jak w Trout TA675-2N przy zachowaniu jego progresywności i precyzyjnej szczytówki - gdyby był patyk o takich właściwościach dający tak szeroki wachlarz możliwości od powiedzmy 3g + 2" na 8-9g + 3" skończywszy - byłaby to dla mnie okoniówka idealna i mógłbym zabierać jeden taki kij na wodę zamiast trzech Matagi Auriga do 11 g.Tutaj przykładowe opisy:https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2833222https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2683422https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2055352 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 14 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca A coś już wiadomo kiedy w końcu wystartuje nowa seria Drop Shot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca (edytowane) Podobno po wakacjach będzie w polskim cenniku, ale zamówić bez problemu można już teraz. Blanki podobno są w ciągłej produkcji na rynek DE. Edytowane 16 Czerwca przez ktm777 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 17 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca @ktm777 a jest już gdzieś dostępna specyfikacja tej serii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
km777 Opublikowano 24 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca @ktm777 a jest już gdzieś dostępna specyfikacja tej serii?Tylko u producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domeldoom Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) Cześć Apis Travel w czterech kawałkach.Używa ktoś?Jak wrażenia?Ciągle poszukuję tego jedynego travel-a idealnego.Pozdrowienia Edytowane 28 Czerwca przez Tomasz Dyduch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca Update po testach rocznicowych blanków jerkbaita: https://jerkbait.pl/topic/199202-artykuł-raz-na-20-lat…/?p=3274135 https://jerkbait.pl/topic/199202-artykuł-raz-na-20-lat…/?p=3289092 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
włóczy kij Opublikowano 16 Lipca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca (edytowane) To i ja się pochwalę nowym nabytkiem z FA, model Signum, 2,7m do 28 g. To stosunkowo świeża seria, niewiele jeszcze mozna znaleźć o tych blankach w necie. Po miesiącu od zamówienia odbieram paczkę od kuriera i nad Wisłę. Nad wodą podhaczam przynętę do plecaka sprawdzając krzywą ugięcia. Jest fajnie. Kij progresywnie i równomiernie przyjmuje obciążenie. Dolnik jest naprawdę mocny ale nie jest kołkiem. Jest wieczór więc postanawiam porzucać chwilę za boleniem. Hunter Soul 6 cm fajnie leci na plecionce 0,13. Teraz gumki a raczej jedna zabrana w pośpiechu przed odjazdem, kopyto Relaxa 7cm na glówce 5 gr. Kilka rzutów w klatkę ze stojącą wodą pozwala stwierdzić że nawet tak lekką gumą da się połowić w dostatecznym komforcie. Myślę że 15 gr. i 10 cm silikonu byłoby też ok ale to się sprawdzi przy innej okazji. Jeżeli chdzi o czułość przy gumkowaniu to nie mam zastrzeżeń, jest po prostu dobrze. Sprężysta szczytówka fajnie odbija i przekazuje sygnały z końca zestawu. Wędka jest szybka i niesamowicie lekka. Przed wyjazdem postawiłem ją na wadze która wyświetliła 143 gr. co jak na jednouncjowy, 9-cio stopowy kij jest jak dla mnie rewelacyjnym wynikiem. Robi się coraz ciemniej więc wyjmuję pudełko z "nocnikami" i na agrafkę zakładam najlżejszy posiadany wobler, Rapalkę Original 9 cm. Tą filigranową przynętą kij nie tylko całkiem przyzwoicie rzuca ale i dobrze czuć jej pracę na rękojeści. Kolejno zakładam na agrafkę cięższe wobki dochodząc do 11 cm i około 13 gr. wagi. Tu już jest pełna satysfakcja tak w rzucaniu jak i prowadzeniu wabików. Szczyt nie naddaje się zbyt mocno a sekcja środkowa i dolnik zachowują pełną gotowość do reakcji na branie. Póki co jestem z wędki zadowolony, myślę że trafłem w to co chciałem. Signum to zdecydowanie nowoczesna kontrukcja, bardzo dobra do gumy ale i do wspomnianych woblerów. Duża zbieżność blanku skutkuje świetnym balansem, znacznie lepszym niż w podobnych kontrukcjach Batsona czy Talona. Czekam na komentarze innych użtkowników tej serii, może ktoś jeszcze ma ten lub podobny model i chciałby podzielić się doświadczeniami. Edytowane 16 Lipca przez włóczy kij 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi