Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Witam Wszystkich
Rozglądam się za blankiem typu lekki Sandacz/ciężki Okoń, czyli klasyka gatunku, konkretnie: od dołu 3-4g, a górą 10(sporadycznie12g) + kajtek 3-4", łowiska to jeziorowe górki i blaty ok 4-7m, rzecz jasna im głębiej tym ciężej. Po moim ostatnim zachwycie Noctissem 645, uznałem że ta właśnie seria będzie chyba najlepszym wyborem, bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie czuły i delikatny szczyt, płynne ugięcie oraz mocny dół w razie "W". Zastanawiam się pomiędzy 6108-1N a 678-2N, w zasadzie nie ma znaczenia jeden czy dwa składy, priorytetem jest obsługa i czucie przynęty. Z katalogu jasno wynika, że 1-składy są ciut mocniejsze, i obawiam się czy 678 nie będzie klękał już przy 10-11g +gumka, zaś od dołu bardzo zależy mi na tych 3-4 g + 3" na powiedzmy 4-5m głębokości. Jakoś podskórnie czuję jednak, że 6108 będzie lepszym wyborem. Co myślicie? Szczególnie zależy mi na opiniach posiadaczy tych modelli, na co pozwalają, gdzie zaczynają się a gdzie kończą ich możliwości. 

Z góry dziękuję. Michał.

Edytowane przez drChlubicz

Dokładnie tak jak opisałeś. 

SNT6108-1N ogarnie Ci 10g + guma 3-4" ( max 12g). 678-2N jest sporo delikatniejszy. Szczególnie w szczycie. I klęknie przy główce 10g.

Ten SNT 6108-1N to i tak będzie skrajne minimum, żeby myśleć o sandaczach. 

Pomyśl o SBO688-1N. Odrobinkę jest mocniejszy od SNT.

• Like 1

Witam Wszystkich

Rozglądam się za blankiem typu lekki Sandacz/ciężki Okoń, czyli klasyka gatunku, konkretnie: od dołu 3-4g, a górą 10(sporadycznie12g) + kajtek 3-4", łowiska to jeziorowe górki i blaty ok 4-7m, rzecz jasna im głębiej tym ciężej. Po moim ostatnim zachwycie Noctissem 645, uznałem że ta właśnie seria będzie chyba najlepszym wyborem, bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie czuły i delikatny szczyt, płynne ugięcie oraz mocny dół w razie "W". Zastanawiam się pomiędzy 6108-1N a 678-2N, w zasadzie nie ma znaczenia jeden czy dwa składy, priorytetem jest obsługa i czucie przynęty. Z katalogu jasno wynika, że 1-składy są ciut mocniejsze, i obawiam się czy 678 nie będzie klękał już przy 10-11g +gumka, zaś od dołu bardzo zależy mi na tych 3-4 g + 3" na powiedzmy 4-5m głębokości. Jakoś podskórnie czuję jednak, że 6108 będzie lepszym wyborem. Co myślicie? Szczególnie zależy mi na opiniach posiadaczy tych modelli, na co pozwalają, gdzie zaczynają się a gdzie kończą ich możliwości. 

Z góry dziękuję. Michał.

Na forum masz wystawionego do sprzedaży Thorus Boron'a 8lb - właśnie SBO688-1N - posiadam tego kijka i pod opisane potrzeby uważam, że jest to opcja najlepsza.

• Like 3

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z użytkowników bądź rodbuilderów ma, bądź miał bezpośrednie porównanie blanków Noctiss Nano SNT645-2N z Thorus Boron SBO686-1N ? Dużo mocniejszy jest Thorus od Noctissa ?

W głowie mam obraz głębszej pracy Thorusa, możliwość obsługi 7-10g + 3" czego Noctiss już w komforcie nie uciągnie - ale zastanawia mnie jak Thorus startuje z dołu. Czy 3 gramy + 2" będzie dla niego wystarczająco ?

Edytowane przez scOOtt

Czy ktoś z użytkowników bądź rodbuilderów ma, bądź miał bezpośrednie porównanie blanków Noctiss Nano SNT645-2N z Thorus Boron SBO686-1N ? Dużo mocniejszy jest Thorus od Noctissa ?

W głowie mam obraz głębszej pracy Thorusa, możliwość obsługi 7-10g + 3" czego Noctiss już w komforcie nie uciągnie - ale zastanawia mnie jak Thorus startuje z dołu. Czy 3 gramy + 2" będzie dla niego wystarczająco ?

Oj dużo mocniejszy jest SBO686-1N . Noctiss to 5lb a Thorus to bliżej 8lb . Noctiss ma duuużo delikatniejszą szczytówkę. SNT645-2N obsłuży max 5-6g + 3' gumka, SBO686-1N 10g+ gumka 3' . A nawet 12g.

Edytowane przez skalek-77
  • Like 2

Oj dużo mocniejszy jest SBO686-1N . Noctiss to 5lb a Thorus to bliżej 8lb . Noctiss ma duuużo delikatniejszą szczytówkę. SNT645-2N obsłuży max 5-6g + 3' gumka, SBO686-1N 10g+ gumka 3' . A nawet 12g.

Dzięki za te info.

Czyli nie znajdę nic w tej półce jakościowej. Dla mnie okoniówką idealną byłby ten 5lb noctiss gdyby był ten funt mocniejszy, obsługiwał max 8g plus 3” i miał odrobinę głębsze ugięcie będąc przy tym mniej nerwowym w holu. Wiem wiem, wymyśliłem niemożliwe [emoji16]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez scOOtt

Dzięki za te info.

Czyli nie znajdę nic w tej półce jakościowej. Dla mnie okoniówką idealną byłby ten 5lb noctiss gdyby był ten funt mocniejszy, obsługiwał max 8g plus 3” i miał odrobinę głębsze ugięcie będąc przy tym mniej nerwowym w holu. Wiem wiem, wymyśliłem niemożliwe [emoji16]

Zapytaj producenta czy jest możliwość wzmocnienia blanku na etapie produkcji, czasem bywają na giełdzie takie kije na blankach FA, gdzie zamiast np katalogowych 8lb mają 9 itp, ale nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi. Swoją drogą ciekawe czy to standardowa procedura, czy jakieś testowe egzemplarze.

Edytowane przez drChlubicz

Dzięki za te info.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

SNT6105-1N dokładnie tyle Ci obsłuży. O ile zdzierżysz  1 skład.

Czyli SNT6105-1N jest odrobinę mocniejszy i ma odrobinę mniejsze ugięcie od SNT645-2N. Coś kosztem czegoś.

Jedyny kompromis, na który ja mogę się zgodzić to utrata szybkości wędziska - względem SNT645-2N oczywiście. 

Minimum szybkości dla mnie to jak w Trout TA675-2N przy zachowaniu jego progresywności i precyzyjnej szczytówki - gdyby był patyk o takich właściwościach dający tak szeroki wachlarz możliwości od powiedzmy 3g + 2" na 8-9g + 3" skończywszy - byłaby to dla mnie okoniówka idealna i mógłbym zabierać jeden taki kij na wodę zamiast trzech :)

Edytowane przez scOOtt

Czyli SNT6105-1N jest odrobinę mocniejszy i ma odrobinę mniejsze ugięcie od SNT645-2N. Coś kosztem czegoś.

Jedyny kompromis, na który ja mogę się zgodzić to utrata szybkości wędziska - względem SNT645-2N oczywiście. 

Minimum szybkości dla mnie to jak w Trout TA675-2N przy zachowaniu jego progresywności i precyzyjnej szczytówki - gdyby był patyk o takich właściwościach dający tak szeroki wachlarz możliwości od powiedzmy 3g + 2" na 8-9g + 3" skończywszy - byłaby to dla mnie okoniówka idealna i mógłbym zabierać jeden taki kij na wodę zamiast trzech :)

SNT6105-1N ma trochę głębsze ugięcie niż dwu częściowy SNT645-2N i górą więcej obsługuje. Ja nim łowie od 3g główka do 10g główka + guma 3".

SNT6105-1N ma trochę głębsze ugięcie niż dwu częściowy SNT645-2N i górą więcej obsługuje. Ja nim łowie od 3g główka do 10g główka + guma 3".

Rafał, czy dobrze zrozumiałem że SNT6105-1N łowisz do 10g + 3" ?

Jak z podbiciem? jest jeszcze jakaś dynamika, szczyt nie klęka?

Rafał, czy dobrze zrozumiałem że SNT6105-1N łowisz do 10g + 3" ?

Jak z podbiciem? jest jeszcze jakaś dynamika, szczyt nie klęka?

10g +3' kajtuś to już max na ten kij. Łowię tak jesienne okonie z głębszej wody bez problemu. Podbicie oczywiście nie jest tak agresywne jak przy sandaczowaniu ale da się .  Przy okoniach nie podbijam tak agresywnie i okoniom to pasi.

• Like 1

Matagi Auriga do 11 g.

Tutaj przykładowe opisy:

https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2833222

https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2683422

https://jerkbait.pl/topic/22832-rodbuilding-skalka-choroba-nieuleczalna/?view=findpost&p=2055352

• 3 tygodnie później...

To i ja się pochwalę nowym nabytkiem z FA, model Signum, 2,7m do 28  g. To stosunkowo świeża seria, niewiele jeszcze mozna znaleźć o tych blankach w necie. Po miesiącu od zamówienia odbieram paczkę od kuriera i nad Wisłę. Nad wodą podhaczam przynętę do plecaka sprawdzając krzywą ugięcia. Jest fajnie. Kij progresywnie i równomiernie przyjmuje obciążenie. Dolnik jest naprawdę mocny ale nie jest kołkiem. Jest wieczór więc postanawiam porzucać chwilę za boleniem. Hunter Soul 6 cm fajnie leci na plecionce 0,13. Teraz gumki a raczej jedna zabrana w pośpiechu przed odjazdem, kopyto Relaxa 7cm na glówce 5 gr. Kilka rzutów w klatkę ze stojącą wodą pozwala stwierdzić że nawet tak lekką gumą da się połowić w dostatecznym komforcie. Myślę że 15 gr. i 10 cm silikonu byłoby też ok ale to się sprawdzi przy innej okazji. Jeżeli chdzi o czułość przy gumkowaniu to nie mam zastrzeżeń, jest po prostu dobrze. Sprężysta szczytówka fajnie odbija i przekazuje sygnały z końca zestawu. Wędka jest szybka i niesamowicie lekka. Przed wyjazdem postawiłem ją na wadze która wyświetliła 143 gr. co jak na jednouncjowy, 9-cio stopowy kij jest jak dla mnie rewelacyjnym wynikiem. Robi się coraz ciemniej więc wyjmuję pudełko z "nocnikami" i na agrafkę zakładam najlżejszy posiadany wobler, Rapalkę Original 9 cm. Tą filigranową  przynętą kij nie tylko całkiem przyzwoicie rzuca ale i dobrze czuć jej pracę na rękojeści. Kolejno zakładam na agrafkę cięższe wobki dochodząc do 11 cm i około 13 gr. wagi. Tu już jest pełna satysfakcja tak w rzucaniu jak i prowadzeniu wabików. Szczyt nie naddaje się zbyt mocno a sekcja środkowa i dolnik zachowują pełną gotowość do reakcji na branie. Póki co jestem z wędki zadowolony, myślę że trafłem w to co chciałem. Signum to zdecydowanie nowoczesna kontrukcja, bardzo dobra do gumy ale i do wspomnianych woblerów. Duża zbieżność blanku skutkuje świetnym balansem, znacznie lepszym niż w podobnych kontrukcjach Batsona czy Talona. Czekam na komentarze innych użtkowników tej serii, może ktoś jeszcze ma ten lub podobny model i chciałby podzielić się doświadczeniami. 

post-67595-0-21903100-1752677196_thumb.jpg

post-67595-0-28314800-1752677205_thumb.jpg

Edytowane przez włóczy kij
  • Like 3