Bujo Opublikowano 7 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2013 Dasz pod moją nogę to travel będzie .A tak na poważnie....W tej chwili jestem po rozmowie z Krzyśkiem.Na dzień dzisiejszy 8stopowe i 8,6 w mocach 15,22,30lb będą w 3-składzieMa coś być 7stóp, 7,6 oraz 9stóp w 4-składzie.W zależności od zapotrzebowania będą inne konstruowane Bardzo dobre informacje. Taki szybkawy 15 lbs bylby super na wyjazdowe pstragi Bedzie trzeba poczekac. Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Michał 15lb to już bardziej na łośki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja pisalem o pstragach przez duze P a nie jakis zdechlakach :) Na loski to 25 lbs jak duze sie trafiaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 8 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2013 Ja pisalem o pstragach przez duze P a nie jakis zdechlakach :) Na loski to 25 lbs jak duze sie trafiaja A te " zdechlaki " to jakiś nowy gatunek ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 A te " zdechlaki " to jakiś nowy gatunek ??? To te z lidla i teszczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 To te z lidla i teszczakaNo a te przez duże P to pewnie z Pierdzionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Tak, Pstragi jakie lowie pochadza ze Smrodki zas blank o mniejszej mocy niz 15 lbs rozpuszcza sie w napromieniowanym blocie wspanialego industralnianego potoku kredowo-gnojowego. Bujo P.S. Czy myslicie, ze wedka niech bedzie 12 lbs da sobie rade z ryba 70-80 cm w rwacej 150 metrowej rzece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 9 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Da sobie da.... pod warunkiem ze szczytowke wlozysz jej do oka.... albo dolnikiem po karku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) Blank pod moją Jaziówkę już gotowy.Teraz kombinuje z designem.Wstawię efekt końcowy, myślę do m-ca czasu. Edytowane 13 Lutego 2013 przez Tomy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Wiewiórki mówią że na początku przyszłego tygodnia rusza strona internetowa z nową ofertą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Ostatnio wiewiórki twierdziły że rusza 10 bm. Tutejsze wiewiórki nie należą chyba do najlepiej zorientowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Agencja odpowiedzialna za wizualizację nawala z terminem. Ze strony Pana Zielińskiego wszystko jest gotowe. Co do wiewiórek - sympatyczne stworzonka, swoje wiedzą... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olek520 Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Emocje jak na rybach pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Center Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 (edytowane) No to żeby temat nie zasnął, krotkie podumowanie o parametrach blanków w poniższym linku. Moze przydać sie jako kryterium wyboru przy przyszłych zamowieniach.. Na początku tego tematu, ktoś zadal pytanie o kijek CTS - 8lb z cieżarem wyrzutu ( lure) 20 gr..Swoją drogą ciekawa konstrukcja w konteksie zapisu:"The lure weights and line sizes that a rod can handle determine its power"..co wydaje sie logiczne. Moc linki i cieżar przynety determinuje tzw "power" kija....Wg zal. tabelki pod ponizszym linkiem kijaszek do linki 8 lb ( jesli poprawnieto interpretuję) powinien mieć "lure" ok. 4 gr..http://www.allfishingbuy.com/Fishing-Rods-Power.htm pozdrawiam Edytowane 13 Lutego 2013 przez szakal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2013 Życie niestety nie jest takie proste jak by się autorowi tej tabelki mogło wydawać. Cw. jest parametrem określającym przedewszystkim właściwości górnej i środkowej części wędki. Natomiast wytrzymałość odnosi się do części środkowej i dolnej. Bywają takie konstrukcje blanków które nijak nie pasują do takiej tabelki - ot , chociażby flippingi gdzie Line rating wynosi 12-30 lb. a cw. 1/32 - 1,1/2 oz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 Spokojnie 30lb flippingiem Lamiglasa rzucisz ćwierć kilo Brzegowy saltwater spin Legend LSS80MMF , przy mocy 17 lb ciska przedziałem 3/4-3 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2013 (edytowane) Dzisiaj rozmawiałem z panem Krzysztofem Zielińskim i zamówiłem a raczej zarezerwowałem sobie jeden interesujący mnie blank boronowy- 8'6" 7-20lb 7-33g średnica szczytówki 1,8 mm średnica dolnika 12,8 mm, masa blanku około 74 gramy. Cena detal - 1.050 zł. Myślę że nie zdradzę jakiejś tajemnicy ale ceny blanków boronowych będą niższe od Restaffine, blanki mają być szybsze od Monsterów , bardziej szczytowe lecz ciut cięższe ale nie powinno to być problemem. "Boronka" można spodziewać się już na początku przyszłego miesiąca. Do moich potrzeb i zastosowań może się okazać strzałem w "czarne" lub totalną porażką, ale kto nie ryzykuje w kozie nie siedzi Edytowane 14 Lutego 2013 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Center Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Z moich doswiadczen zakupowych w USA wiec w wiekszosci przypadkow w ciemo wynika ze wiekszy rozstrzal w mocy linki jak np. tu w tym wyzej wspomnianym 7-20 lb i wyrzucie 7-33gr wynika ze bedzie to dosc mocny kijek ( cala sila w dolniku) przy dosc delikaktnym topie i wiekszym ugięciu co jest logicznym nastepstwem 20 lb mocy linki , tak żeby cala sila poczla w dół a nie w sekcje szczytową. Raczej nie bedzie to szpada w pojeciu sztywnosci, ale szybki w akcji ( szybko wraca) za sprawą boronu.Moze byc bardzo dobry kij do spinningu , woblery , blachy, raczej nie do glowek na sandala..Taki jest moj typ. Edytowane 15 Lutego 2013 przez szakal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Delikatny top z mocnym dołem o szybkiej akcji, czyli kij szczytowy, szybki, ale głębiej się gnący i to w dodatku nie do gumy? Czegoś tu nie łapię. Z mojego doświadczenia wynika, że szybka akcja i szczytowe ugięcie jest domeną wysokich modułów o małej zbieżności, które to konstrukcje w dodatku charakteryzują się piękną progresją, ale te blanki nadają się w zasadzie do wszystkich typów przynęt, a użyteczny zakres jest determinowany w zasadzie tylko mocą blanku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Center Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 (edytowane) Delikatny top z mocnym dołem o szybkiej akcji, czyli kij szczytowy, szybki, ale głębiej się gnący i to w dodatku nie do gumy? Czegoś tu nie łapię. Nie chce sie wymądrzać, nie o to chodzi, ale tyle juz przewalilem blankow i analizujac parametry blanku zaczalem trafiac pozniej w to co chcialam.Inna sprawa na ile podawane parametry są rzeczywiste. Dla przykladu. Mam 3 kije 8.6ft i kazdy z nich do 3/4 oz akcja fast -6-15 lb. I wszystkie inne gdy trzymasz je w łapie..Np. Jeden z Lamiglasow do 3/4 oz w rzeczywistosci to pała jak kij innej firmy do 1oz lb alno nawet do 1 1/4 oz...Nie napisalem ze bedzie kij szczytowy.. jak imputujesz. Oczywiscie moge sie mylić -to tylko dywagacje Tezy.. przyjdzie-wlasciciel pewnie poinformuje o swoich wrazeniach. Trudno opisac wrazenia slowami, to raczej czuje sie w dloni..Akcja kija, i ugiecie to delikatna różnica Dlatego napisalem w nawiasie ( szybko wraca). To parametry które wielu ludzi nie odroznia. Szybki kij kojarzy sie z tzw szybką szpadą. A nie zawsze tak jest.Gdyby mial np. 10-20 lb wtedy szczytowka jest mocniejsza i kij wydaje sie szybszy bo jest sztywniejszy. Takie parametry na sandala bylyby lepsze.. Edytowane 15 Lutego 2013 przez szakal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Kij przewidziany pod gumy 4" i główki powiedzmy 18-25 gr , zobaczymy mam nadzieję że będzie to jednak to . Jest jeszcze alternatywa , blank 8'6" 5-15lb 5-25g średnica szczytówki 1,6 mm średnica dolnika12,1 mm, masa blanku około 67 gram . Cena detal. 1.020 zł Najważniejsza sprawa to czy swobodnie będzie podbijał te opisane przynęty , technikę można potem dostosować do rodzaju blanku, ugięcia i szybkości kija.Podbicie nie musi być koniecznie wysokie ,będę łowił w dużej spokojnej rzece więc agresywne łowienie przewiduję na początku sezonu i latem ,potem spokojniej można nieco , mniejsze główki za to trochę większe gumy , pożyjemy zobaczymy jak to będzie wyglądać . Nie koniecznie szczyt musi być sztywny , chyba decyduje szybkość kasowania luzów ale jak już wspomniałem technikę można nieco dopasować. Przypominam sobie że kiedyś łowiło się nie tak wyszukanym i dopasowanym sprzętem a efekty były bardzo dobre i życzyłbym sobie aby ten nowy zaciął i wyholował tyle Zanderków co mój mój stary poczciwy dziadek "Sportex" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 bedzie to dosc mocny kijek ( cala sila w dolniku) przy dosc delikaktnym topie i wiekszym ugięciu (?) co jest logicznym nastepstwem 20 lb mocy linki , tak żeby cala sila poczla w dół a nie w sekcje szczytową. Z tego nie wynika, że szczytowy?Zdecydowanie nie mylę akcji z ugięciem. Zastanawiam się dlaczego mocny kij (jak piszesz) o delikatnej szczytówce i szybkiej akcji nie nada się do gumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Jasne że taki kij się nadaje !!! ,wręcz jest wymarzony pod gumę. Na takim kiju można gumę prowadzić jak nam się podoba .Szczyt szybko kasuje luzy po podbiciu a delikatna szczytówka sygnalizuje delikatne brania w opadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2013 Tutejsze wiewiórki nie należą chyba do najlepiej zorientowanych. czesto, najwiecej o wiewiorkach maja do powiedzenia wegetarianie Co do wiewiórek - sympatyczne stworzonka, swoje wiedzą... zgadza sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maticsh Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 Wiewiórki :)wiedzą czy w tym tygodniu faktycznie ruszy strona z nową ofertą ? No, bo jak napisał kolega Olek520, emocje jak na rybach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi