Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

Tak bardziej pomiędzy tymi ramami a linka optymalna 6-8lb.Blank jest od 6-20gr ale tą dolną granicę ustawiłbym jeszcze niżej.Spokojnie można nim podawać obrotówki nr.1 i paprochy na 2-3gr i 2.5cm wobki.Wędeczka ma zapas ale jak każda ma granicę komfortowego podania przynęty.Granicę tą oczywiście można przekroczyć ale po tym komfort się kończy.W niedzielę kolejne testy.Pozdrawiam!

Mam kija Cts do 14 gr z FishingArt. I pomińmy mistrzowskie wykonanie itd. tylko zajmijmy się samym blankiem. Powiem że naprawdę nigdy nie miałem styczności z taką konstrukcją. I nie chodzi o jakieś miliony psi itd. Małem stycznośż z Loomisami ( niestety nie GLX) i paroma Lamiglasami i St.Croix ale moje!!! skromne zdanie jest takie że tamte blanki nie umywają się do CTS-a. Mam również kijka CD Blue Rapid BLBR2108ML do 21g i niestety nie jest tak fajny jak CTS. I mogę rzucać wydaje mi się większymi przynętami niż CD na Cts-a i nic mu nie będzie. Powiem tak że mam pstrągowe wędki ale jak dostałem Cts-a to brałem go na ryby na rzeczki o szerokości 2-4m. I choć trudno było łazić po krzakach z tym kijem to tak mi się fajnie na niego łowiło że mi to nie przeszkadzało zbytnio.Ale to tylko moje zdanie i nikomu nic na siłę nie narzucam. Ale Fatso spróbój zaznajomić się z ofertą CTS a zobaczysz że warto. Takiej Progresji jeszcze nie widziałeś gwarantuję. No i pozdrawiam. :D

@Friko.

CTS to taki specyficzny blank.Spolegliwa szczytówka zachowująca się jak wklejka doskonale pokazuje opad ale przy zacięciu ma nieprzeciętny power.Do łwienia sandacza na stojące wody dla mnie ideał.Kolega ma takiego samego i sandacza 67cm ciągnął na ostro z zatopionego drzewa, nawet nie zipnął.Porównywałem blanki talona itm do 21g i ctsa do 14g u P.Zielińskiego talon był zdecydowanie wolniejszy czułem też w cts-ie więcej mocy.Mam jeszcze serię 33-44mln a nie wiem jaka jest ta nowsza.

No i teraz, po tych wszystkich wypowiedziach, pojawia mi się następujące pytanie: to który blank CTS byłby mocowo-rzutowym odpowiednikiem kijów 9-cio stopowych do 1/2 uncji i do linek max 10lb? Czyżby taki do 6lb, ino na specjalne zamówienie, bo w podstawowej ofercie takowego brak? Za mną chodzi 9-cio stopówka do 1/2 uncji. Z tym, że o akcji fast/xfast. Utrudnieniem jest moja niechęć do blanków CD. Oglądałem Blue Rapida i XLSa o takich parametrach, ale te blanki mają w sobie taką papierowość/ceramiczność, która mi nie odpowiada. Może jednak skończyć się na XLSie, aczkolwiek moje doświadczenie z muchówką CTS skłania mnie ku tym blankom. Dalsze wypowiedzi na ten temat mile widziane :mellow:

Pzdr,

Fatso

P.S. Aaa! Jest jeszcze Avid o takich parametrach, alem go w łapkach nie miał...

Witam!

Myślę że CTS SC960-2 lub SC960-2 to będzie coś czego szukasz.A te lb...Nie trzymaj się schematów. :)Myślę że rozmowa z Panem Zielińskim rozwieje twoje wątpliwości.Ja nie zdecydowałem się na CD przez ten jego papierowy charakter, złożyłem CTS-a i wiem że to jest to.Sam myślę o takim kijku jw. tylko 300-320cm.Pozdrawiam!

...........Ja nie zdecydowałem się na CD przez ten jego papierowy charakter, złożyłem CTS-a ..........

Noooo, to już odważne stwierdzenie :huh: . Nie wiem czym poparte. nie dostrzegłem w Blue Rapidach papierowego charakteru, nie znalazłem go w starej wersji Classic, czy Sunrise.

Fakt ja trzymałem w ręku XLS-a. :D

Witam,

straszne poplątanie z pomieszaniem zawitało do tego wątku. Grafity mieszają się w porównaniach jak cement w betoniarce, cienkościenność walczy na funty, grubościenność maszeruje w parze z superprogresywnym ugięciem... .Żadnej firmie nic nie zamierzam ujmować, chciałbym tylko więcej na temat i bardziej rzeczowo.

Pozdrawiam.

Roman Pietrzak.

Witam!

Rzeczowo i bardziej fachowo wypowiedziałby się ktoś kto w tym temacie porusza się jak ryba w wodzie,czyli budowniczy wędek a my tu raczej mówimy o swoich osobistych odczuciach płynących z użytkowania wędek.Tyle ode mnie. :D

Pozdrawiam! :D

Zdaje się, że Twój przedmówca(?) wypowiedział się rzeczowo ;) I jest budowniczym, jak to określiłeś, zgrabnie ;)

PS

Jedno nigdy się nie zmienia. Niektórzy, wolą blondynki (to tak o subiektywnych odczuciach).

Witam jeszcze raz,

całe życie człowiek się uczy. W porównawczych testach warto kierować się kryteriami i nie mieszać w to subiektywnej ideologii. W motoryzacji wszystko jest jasne: klasy wyższej nie porównuje się z kompaktem klasy średniej. Stąd też w porównaniach wędzisk warto skupić się na pewnych danych określanych przez producenta: jaki grafit, długość,ciężar rzutowy, moc, przeznaczenie o itp. Uszeregowanie takich danych i dopiero ich porównanie tworzy jakąś wiedzę, którą czytają zainteresowani. Nie porównujmy wędki zbudowanej na blanku Hot Shot o długości 2.60m i ciężarze rzutowym do 42 g z wędką Salmon&Stealhead o długości 3.20m też do 42 g, bo to bzdura, która nikomu nic nie daje. Ja dalej się uczę... .

Pozdrawiam.

Roman Pietrzak.

No to gdzie te rzeczowe wypowiedzi? :huh:

Ja już napisałem, czego szukam: 9 stóp, akcja fast, linka do 8-10lb /nie 10lb potężnie niedoszacowane/, ciężar rzutowy /rzeczywisty/ do 1/2 uncji. Z tego, co u nas, znalazłem Avida, ale nie wiem, czy przypadkiem nie jest niedoszacowany. Alternatywą wydaje się być CTS...ino który? Chyba jednak ten do 8lb (póki co jedynie na papierze). Za parę dni obejrzę ten blank. Sęk w tym, że nie mam wystarczającego doświadczenia z blankami, żeby wiedzieć, jaki kij z tego wyjdzie. Kupić CTSa w ciemno i ryzykować, że będzie to kolejna fajna jaziówka? Raczej nie. Ewentualnie XLS, ale miałem w ręku jedynie blank......Avid? Tym lekkim jeszcze nie machałem. :wacko:

Pzdr,

Fatso

Wczoraj odwiedził mnie Pan Zieliński (raz jeszcze dziękuję) i pokazał kilka blanków. Ten główny z tego tematu, to bardzo sympatyczny (w wersji 3-modułowej) kij, odpowiednik (moim zdaniem) amerykańców do 10 lb i 1/2 oz. Będzie z tego caaacy wędka! Pomachałem też blankiem 9'6 15lb. Sympatyczny bardzo również. Coś i z niego będę musiał wykombinować. A do tego to mięcho w ściankach! Jakby Rosomak z pakietem dodatkowego opancerzenia )

Pzdr,

Fatso

Ja posiadam trzy wędki na blankach cts, tylko są to kije krótkie 6'9 2-6lbs 4-8g w jednym kawałku, 7'0 6-12lbs 5-12g 2pcs, 7'6 12-20lbs 14-28g 2pcs, i mam wrażenie że moc linki jest niedoszacowana w ich opisach,a cw to zupełny galimatias bo np. tym ostatnim patykiem operuje gumami na 35g+(ok15g gumy) główkach zupełnie komfortowo ale jeśli chodzi o wabiki twardo pracujące to zakres podany prawidłowo.Niesamowite natomiast są dystanse rzutowe, biorąc oczywiście poprawkę na dł. kija.Ja jestem bardzo zadowolony z tych blanków, ale z cd blrxls2120mh też jestem zadowolony, najleprza boleniowa armata spośród tych które znam,choć nie przyszło mi do głowy łowić nim 50-gramową przynętą i raczej nie zastosowałbym do niego linki 20lbs,a do rzeczonego cts-a tak nawet 25lbs. A jako ciekawostkę napiszę,że w tym roku łowiłem na tego 12-20lbs dorsze na 80-120g pilkery i nie było żle. Moim skromniutkim zdaniem grubość ścianek w cts robi różnicę i pozwala forsować ich katalogowe parametry, to są naprawdę dobre wyroby chyba trochę niedoceniane.

Podoba mi się ich uniwersalność, blank 6-12lbs nabyłem z myślą o pstrągach na zakzaczonych rzeczkach a lowię na niego i na małych i na dunajcu i sandacza z łodzi na 15-25g koguty i...ale dosyć bo się za bardzo zagalopuję.

Wczoraj odwiedził mnie Pan Zieliński (raz jeszcze dziękuję) i pokazał kilka blanków.

Aaaaaha, czyli po spotkaniu ze mną miał umówionego Ciebie :D Ja właśnie obejrzałem swój blank i omówiłem szczegóły. A dziś dostałem wycenę. No i na koniec miesiąca mam dostać wędkę :D