Guzu Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Moim zdaniem, a nie zbudowalem zadnej wedki, to do kazdej budowanej wedki mozna zalozyc : - przelotki optymalne (maxymalizujace mozliwosci blanku)- przelotki takie jakie sie ma (maxymalizujace wykorzystanie zasobow)- przelotki jakie sie sobie wymysli celem eksperymentu (maxymalizujace zdobywanie nowych doswiadczen) Albo zmieszac te trzy scenariusze w sposob dowolny . PozdrawiamGuzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Arek też tak wcześniej myślałem,choć lekkie kije zawsze kończyłem na 5,5(fuji).Kilka dni temu testowałem trzy kije o podobnych parametrach (8-10-10lb.).Na wszystkich kołowrotkach taka sama 0,18mm,kołowrotki 2 identyczne,trzeci o prawie takie samej śr.szpuli -2mm różnicy.Jeden kij uzbrojony w fuji alconite od 30 do 6tek na szczycie,drugi w minimy match-LV-L od 25 do 5 na szczycie,trzeci w minimy tih math-LV od 20 do 4 na szczycie.wszystkie tymi samymi przynetami 2-7g rzucały podobnie (różnice rzędu 1-2m,bez wyraźnego faworyta). komplet alconite ważył-9,7g,minim od 25 do 5-6,8g ,a tichów (zwykłe ważą tyle samo)od M 20 do LV4 -4,4g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No to ostatni już raz OT,Kolego @Wobi, dziękuję, za Twój ciekawy wpis, tylko dowodzi, że "trociowe" uzbrojenie nie zostaje w tyle, a ściślej, że maleńkie ringi, nie dają przewagi. A o wagę się tu nie rozchodzi, bo TLSG6 waży mniej więcej tyle samo co Minima LV4. Strach też pomyśleć, co by było gdyby rzucać zamiast Alconite Sicami w tytanach, bo nie dość że gładsze to jeszcze pewenie ze 4 gramy lżejsze i mniej "muliły" by kijaPozdrawiamArek PS. Cholera, a wydawało mi się, że nigdy nie zostanę orędownikiem Fuji w tytanowych ramkach. Kurde co ten jerkbait robi z człowieka. Zostaje mi tylko jeszcze dokupić sobie Phenixa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Arek też tak wcześniej myślałem,choć lekkie kije zawsze kończyłem na 5,5(fuji).Kilka dni temu testowałem trzy kije o podobnych parametrach (8-10-10lb.).Na wszystkich kołowrotkach taka sama 0,18mm,kołowrotki 2 identyczne,trzeci o prawie takie samej śr.szpuli -2mm różnicy.Jeden kij uzbrojony w fuji alconite od 30 do 6tek na szczycie,drugi w minimy match-LV-L od 25 do 5 na szczycie,trzeci w minimy tih math-LV od 20 do 4 na szczycie.wszystkie tymi samymi przynetami 2-7g rzucały podobnie (różnice rzędu 1-2m,bez wyraźnego faworyta). komplet alconite ważył-9,7g,minim od 25 do 5-6,8g ,a tichów (zwykłe ważą tyle samo)od M 20 do LV4 -4,4g@WOBI i jakie wnioski ? To spory materiał porównawczy , ciekawi mnie porównanie tych trzech konstrukcji pod względem odległości i celności rzutów a także jak się ma zastosowanie różnych uzbrojeń na c.w poszczególnych kijaszków ? Edytowane 27 Lutego 2014 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 No to ostatni już raz OT,Kolego @Wobi, dziękuję, za Twój ciekawy wpis, tylko dowodzi, że "trociowe" uzbrojenie nie zostaje w tyle, a ściślej, że maleńkie ringi, nie dają przewagi. A o wagę się tu nie rozchodzi, bo TLSG6 waży mniej więcej tyle samo co Minima LV4. Strach też pomyśleć, co by było gdyby rzucać zamiast Alconite Sicami w tytanach, bo nie dość że gładsze to jeszcze pewenie ze 4 gramy lżejsze i mniej "muliły" by kijaPozdrawiamArek PS. Cholera, a wydawało mi się, że nigdy nie zostanę orędownikiem Fuji w tytanowych ramkach. Kurde co ten jerkbait robi z człowieka. Zostaje mi tylko jeszcze dokupić sobie Phenixa...Mój wpis nie miał na celu zdeklasowania NC tylko uświadomienie że lekkie długie kije do cienkich żyłek (myślę ze max.0,20mm,bo przy grubszych pamięć kształtu może już mieć znaczący wpływ na odległości rzutowe przynęt z dolnego cw.)warto zbroić możliwie lekko,a Twój komplet tytanów jest bardzo uniwersalny (do trociowki i jaziowki) pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Krzysiu, czy Ty kiedykolwiek łowiłeś kijem 3m ze startową 20 kończonym na ringach 4 żyłką 0,14-0,12mm i wobkiem 1,2g z kotwiczką - ja owszem i zdecydowanie zostaję przy swoich trociówkach . Nie, łowiłem kijem 2,7 ze startową 20 match i tunelem na L4,5. Nie popadajmy w skrajności. Nikt nie namawia do startowania 16-stką... Po co pchać 30, jak 25 w zupełności wystarczy?Aktualnie większość moich kijów (i nie tylko moich) 15lb+ zbroję na Fuji L5,5, lżejsze na L5. L6 praktycznie już nie używam, jak już wspomniałem L5,5 dalej odsuwa linkę od blanku, a w castach nie jest to obojętne Dodatkowo zakładam jak najmniejsze FST - lubię naturalnie dynamiczne wędziska. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 @WOBI i jakie wnioski ? To spory materiał porównawczy , ciekawi mnie porównanie tych trzech konstrukcji pod względem odległości i celności rzutów a także jak się ma zastosowanie różnych uzbrojeń na c.w poszczególnych kijaszków ?Artur żeby dokonać precyzyjnego porównania, trzeba by ten sam blank uzbroić na kilka sposobów i w kilka osób potestować porządnie przez caly dzień. ja miałem kije tylko na podobnych blankach (SLF10lb. w dł.9 i 10' i slm 9'-8lb.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 @krzysiek wyczyść skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 27 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Witam,Piszę to bez przekąsu, podtekstów i ukrytych intencji, jako rodbuildingowy neofita, ale ze sporą ilością przerzuconych kijów. Czy mógłbyś mi Kolego wyjaśnić co masz na myśli, ewentualnie inni Koledzy, pisząc że tytany w L6 na szczyt to zbrojenie trociowe, a minimy 4 będą już ok i nietrociowe, a ściślej, jaka, poza ceną, jest zaleta minim w takim zbrojeniu?Łowimy lekko i ultralekko, wabiami najlżejszymi, najczęściej żyłką - mamy do wyboru najlepszy ciągle ring na świecie, najbardziej gładki, itd, i metalowe porowate, nierówne gówno, z jakością wykonania tak tragiczną ostatnio, że żeby wybrać set przelotek trzeba przerzucić kilka? Waga porównywalna. Światło przelotki porównywalne, Oddalenie od blanku, jednak minimalnie lepsze w TLSG, co ma znaczenie zwłaszcza kiedy kij jest mokry a żyłeczka cieniutka, i nie musi padać, wystarczy że jest rosa, że zanurzymy szczyt, itd.Ja żadnej, podkreślam żadnej zalety nie widzę, ale być może czegoś nie dostrzegam... O szumie linki na ringach i o tym, przy których linka pożyje dłużej nawet się nie zająknę.PozdrawiamArekA proszę bardzo Choć odnosisz się jedynie do 6L,która mimo ,że jest lekka i tak nie pasuje mi do kija 6lb(nawet jeśli jest niedoszacowany).Miałem 2 lata temu elitkę 9' 10 lb w tytanowych fuji od 25Y-6L, kijek dynamiczny,ale ponownie zbroiłbym inaczej.Głównym powodem porównania do trociówki, był proponowany stożek .Dla mnie nie do przyjęcia.Taki blank spokojnie można zaczynać od 20Match z PB i kończyć na 4V.Wtedy proponuję zważyć oba zestawy ,tytanowy 30V -6L i PB 20M -4V, pomijam koszt X6.\ Różnica w wadze przelotek rzędu 5g na zestawie użytych w kiju 2o lb ,zapewnebez znaczenia dla większości,ale w kijach 6-12 lb spora i ma znaczący wpływ na akcję wędki. Edytowane 27 Lutego 2014 przez Dąbek 111 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Jeśli chodzi o przelotki Minima do blanku SLXF 1006, jak to jest? Czy Minima to nazwa tylko przelotek Pacific Bay czy inne firmy też się posługują tą nazwą? Gdzieś mi się rzuciły w oczy Minimy ale firmy Alps S6? Które brać? Czy jest miedzy nimi różnica w jakości? PB są podobno ciut droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 1 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Co ciekawe L-ki mają krawędź ringu, tą bliższą blanku, bliżej niż 5,5. Friko zwrócił mi na to uwagę - sprawdziłem - faktycznie tak jest.Nowe 6L fuji alkonite brane z Madhola maja juz jodełke na stopce i ring podniesiony tak jak 5,5L 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Nowe 6L fuji alkonite brane z Madhola maja juz jodełke na stopce i ring podniesiony tak jak 5,5L Muszę pomierzyć, mam chyba też i nowe. To w sumie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 4 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Dziesięciofuntowy , a tym bardziej piętnastofuntowy kij zaopatrzony w 4.5 albo jeszcze bardziej wyczynowe 4 , zdecydowanie pomniejsza komfort rzutowy wędek , przy użyciu monofili o stosownej do nich mocy i średnicy . Chyba , że ograniczyć się do dolnego progu i pajęczynek typu o.18 co jest zupełnie wsteczne . Krótki stożek i KR to nie jest zawsze balsam cudowny .. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 5 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 (edytowane) A czy debilizmem by było zbrojenie 15lb kija boleniowego w minimy ? pytam z czystej ciekawości :) tak mnie nagle naszło Edytowane 5 Marca 2014 przez pablo208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Dla osób zainteresowanych ofertą Fishing Art, przypominam o możliwości bliższego zapoznania się z ofertą pracowni oraz porozmawiania z Krzysztofem Zielińskim już jutro na spotkaniu w Warszawie: http://jerkbait.pl/topic/35653-8-marca-spotkanie-forumowicz%C3%B3w-jerkbaitpl/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Witam, mam pytanie do osób znających nową serię Blaas Slim: czy model SLS10010-2 wytrzyma boleniowe łowy wabikami do 18 gram i ryby 80+ oraz czy w przypływie szaleństwa mogę wybrać się z tym kijem na klenie łowiąc je na wobki 3 cm czy gumki na główkach 5 gram w górę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 3cm woblerki i ryby 80+ ? Sam sobie odpowiedz na pytanie czy taki blank wgl istnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 3cm woblerki i ryby 80+ ? Sam sobie odpowiedz na pytanie czy taki blank wgl istnieje Bartek,każdy blank 10lb jest w stanie bez problemu temu podołać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Podołać a regularnie mocować się z rybami 80+, to jest różnica. Odpasiony bolek 80+ to byłaby udręka na takim zestawie. I dla niego i dla wędkarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Potwierdzam słowa Krzyśka.Blank Slim 10lb jest stworzony do łowienia klenio-jazi , pstrągów z ewentualnym przyłowem w postaci bolka (nie mówimy tu o grubym bolku a o chlapaku) inaczej zamęczysz rybe.Jesli celujesz w regularne łowienie boleni 80+ i kleni wybierz serie XF 10lb lub Slim ale minimum 15lbJest o wiele mocniejsza.Slim 10 lb ma delikatniejszą i czulszą szczytówke oraz pełniejsze ugięcie.Natomiast 10lb z serii XF jest dużo szybszym blankiem z bardziej szczytowym ugięciem. Edytowane 23 Marca 2014 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 OK. kijem 12lb w odpowiedniej długości też jesteś w stanie podać wobka 3cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacosław Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Witam, mam pytanie do osób znających nową serię Blaas Slim: czy model SLS10010-2 wytrzyma boleniowe łowy wabikami do 18 gram i ryby 80+ oraz czy w przypływie szaleństwa mogę wybrać się z tym kijem na klenie łowiąc je na wobki 3 cm czy gumki na główkach 5 gram w górę? PozdrawiamWytrzymać wytrzyma ale zamęczysz i siebie i osiemdziesiątaka.Łów w przypływie szaleństwa bo SLS10010-2 dużo lepiej sprawdzi się jako kleniojaziówka niż typowy kij boleniowy. Jako boleniówka dużo lepiej sprawdzi się SLS9015-2 ( lub jeśli lubisz to dłuższy). Blank jest szybki w zacięciu i bardzo ładnie ugina się pod rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Bierz 9615 nie będziesz chciał się z nim rozstać. 10-tka jest dedykowana zdecydowanie pod kleniojazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piethras Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Konrad masz je na stanie może aby ocenić? 9615 - rozumiem że piszesz o SLS? SLS10010-2 - poproszę o opis tego blanku - realny wyrzut ? bardziej interesuje mnie jeśli to pod klenio jazie się tylko nadaje dolny cw. jakie zalecane zbrojenie itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrad79 Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Tego blanku jeszcze w ręku nie miałem ale jeśli zachowuję się podobnie do 9010 to 2 gramy polecą jak z procy.Co do zbrojenia to radzę dobrać możliwie lekki zestaw przelotek , ja mam swój uzbrojony w tytanowe Y ale można go ubrać też w minimy np. TiChrom-y Bac Bay-a i też będzie gitRealny wyrzut ...myślę że jest zgodny z opisem , tak jest w 9010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi