Skocz do zawartości

FishingArt - producent blanków / pracownia rodbuildingowa

barwena1977

Rekomendowane odpowiedzi

@barwena

z ciekawości zapytam - czemu taki wielki foregrip, do tego z downlockingiem, w kiju o mocy 4 lb ?

Sam foregrip ma ok.6cm.W czasie prowadzenia przynęty mając stopkę kołowrotka między wskazującym i serdecznym korek dolny(ok.30cm) sięga max do łokcia więc wbrew pozorom nie jest taki długi jak na wędkę 3.05.Zdjęcia trochę przekłamują.Holuję zawsze trzymając za foregrip.Tak sobie wymyśliłem i mi pasuje.Przy downlocking'u

mimo trochę dłuższego korka(lubiłem kruciótko) niż w dotychczasowych wędkach(ale za to zgodnie z kanonem) nie tracę nic z długości blanku a zależało mi na tych dodatkowych centymetrach (wcześniej 2.9m).

@Friko ja nie znam się na zawiłościach rodbuildingu, po prostu tak sobie wymyśliłem i mi pasuje.Za to właśnie kocham wędki z pracowni bo są moje.Opis na blanku 4lb jest trochę mylny.Jakbym miał porównać go z innym to jeżeli chodzi o moc bardzo przypomina mi Talona 3.05 do 14gr w ITM.

Swoją drogą napisz czy to jakiś błąd w sztuce, może przekombinowałem?Choć byłem już nad wodą i mi pasuje.

@barwena,

spoko, ja tylko zapytałem - jak zaznaczyłem z ciekawości.

W zasadzie chodziło mi o to jak trzymasz kołowrotek, bo trafiają się czasami ludzie którzy non-stop trzymają wędkę całą dłonią powyżej stopki kołowrotka. Moim zdaniem downlocking nie ma nic wspólnego z długością operacyjną kija bo ta i tak zależy od odległosci między stopką kołowrotka (przy sposobie w jakim opisałeś że go trzymasz) a końcem dolnika przy up-lockingu po prostu uwzględniasz częśc długości uchwytu grafitowego.

Reasumujac: jeśli Ci pasuje, to znaczy że jest dobre tj. że wędka została zrobiona zgodnie z oczekiwaniami klienta. Mi by nie pasowało (tj. moje oczekiwania byłby inne niż Twoje) ale jak napisałeś - o to właśnie chodzi w rozwiązaniach typu custom B)

Pozdrawiam

No Wojciechu,ucieszyłeś mnie tymi zdjęciami,bo ostatnio to tylko

Sprzedam....wędkę,....kołowrotek,....woblery myślałem że całkiem przepadłeś wędkarsko,a tu taki elegancki badyl,fiu ,fiu :huh: ,mam nadzieję zobaczyć ten nowy nabytek na wspólnej fotce z jakimś wiosennym ,Narwiańskim kabanikiem :mellow: .

Pozdrawiam Tomi B).

No Wojciechu,ucieszyłeś mnie tymi zdjęciami,bo ostatnio to tylko

Sprzedam....wędkę,....kołowrotek,....woblery myślałem że całkiem przepadłeś wędkarsko,a tu taki elegancki badyl,fiu ,fiu :huh: ,mam nadzieję zobaczyć ten nowy nabytek na wspólnej fotce z jakimś wiosennym ,Narwiańskim kabanikiem :mellow: .

Pozdrawiam Tomi B).

Hej @tomi101!

Można powiedzieć że nastąpiła stabilizacja i dzielę czas na oba hobby.A kijek mniam ;) .

PZDR! :D

• 9 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

Moj CTS sprawował się średnio (Long Range 2,9 5-15g)

- nie było progresywnego ugięcia jak tu niektórzy piszą.

- 30cm szczytu nie bierze udziału w pracy wędki.

- z czułością też średnio.

Odnosząc do Talona IV+ 2,7 7-14 (90MLXF2) to przepaść na niekorzyść CTS - oczywiście wg moich gustów (Talon szybszy, o niebo czulszy, lepiej się ładuje w całym zakresie, no i kołkowate jest jakieś 7-8cm szczytówki).

Odnosząc do Talona IV+ 2,7 7-14 (90MLXF2) to przepaść na niekorzyść CTS - oczywiście wg moich gustów (Talon szybszy, o niebo czulszy, lepiej się ładuje w całym zakresie, no i kołkowate jest jakieś 7-8cm szczytówki).

Cos takiego ?

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=getfile&id=17863&private=0

To foto z tego watku...

Z tego względu że jest to wątek o fishingArcie który ma w ofercie CTSy wrzucam kilka poglądowych fotek wędek których jestem szczęśliwym posiadaczem. Byś może komus sie przyda przy wyborze sumówki. Ja nie wybrałbym teraz innych wedek niż te. Sa to blanki o tych samych parametrach, jednak jeden z nich jest serią poprzednią oznaczona CD. Mimo podobnych oznaczeń różnica jest odczuwalna. Starsza seria bardziej pracuje dołem, przy solidnym obciażeniu czuc wręcz moc dolnika. Nowsza natomiast oznaczona jako SD jest o wiele czulsza i przewodzi moim zdaniem więcej prądu Równiez bardzo mocna ale jakby bardziej filigranowa jak na blank 40lbs. Jakbym miał teoretyzowac to lepsza na brzeg. Rzuty bardzo dalekie. Czekam teraz na blank 6,6' do 28g 20lbs i z tego co czytam to nie wiem czy nie wziałem za mocnej petardy pod te sandacze :huh:

Pierwsze dwa to stara seria Elite LR CD 907-3

post-325-1348917294,0733_thumb.jpg

post-325-1348917294,1687_thumb.jpg

post-325-1348917294,2514_thumb.jpg

No teraz piszesz jak kupiłem od Ciebie CTS-a;-)

Tak poważnie,rzeczywiście ostatnie 30cm słabo pracuje.

Z progresją się nie zgodzę.Szczupak ponad 70cm wyjechał z ostrego nurtu nie wyciągając centymetra plecionki(4lb).Ciętość niebo lepsza od porównywalnych wędzisk.Właśćiwości rzutowe...hmmm wobkami 2,5 ,3 cm trzeba nauczyć się rzucać.To nie machanie kluska batsonem ist1141f ,gdzie przynęta sama leci(lecz niekoniecznie gdzie się chce).Śmiało można stosować głowki 10 ,12 g plus guma.Sandacza przebija z łatwością.Gdyby nie te nieszczęsne opisane 2 -4 lbbyłby to świetny lekki uniwersał,nie tylko na rzeki.