Skocz do zawartości

HM 69 Cannibal

Ruso

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje kupić ową wędkę. Czy ktos na forum posiada wlasnie ten model i moze mi powiedzieć jak sie sprawuje. Planuje jej zakup pod sandacza, (Odra i jeziora, sporadycznie zaporówki). Czy wedka ma "sztywny" zakres wyrzutu czy jest niedoszacowana i obsłuży nieco cięższe przynęty niz podany przez producenta przedzial. Interesuja mnie wszelkie info. dotyczące tej wędki, plusy i minusy. Zgóry dziekuje za odp!

Ludzie.....człowiek jest nowy na forum i może to nie jest takie oczywiste że trzeba odnaleźć temat gdzie się ludzie witają. Ale najlepiej odrazu mu pocisnac na forum..

Lepiej by było mu grzecznie napisac na priv i obyłoby sie bez spieć :) a co do wędki to są to cenione kije i myślę że się nada na sandala choc osobiście wzialbym tego 69 ale feeling w jednoskladzie :) ale to tylko moje zdanie i upodobanie do krótkich kijków :)

• Like 1

Cześć wędka bardzo fajna (szkoda,że już nie prodikowana) na sandacza mimo,że tylko do 28 gram,bardzo uniwersalna długość 2,55 pozwoli Ci łowić i z brzegu i z łódki.Ja kiedyś ją miałem i bardzo miło ją wspominam.Mój kumpel do tej pory nią macha.Jeżeli masz okazje kupić to bierz bez zastanowienia.Pozdrawiam

tyle szmalu za no name.... podłączę się i spytam: czy wie ktoś gdzie jest firma toray? zadałbym im parę pytań :)

witam. Czy to ma znaczenie czy to jest firma toray czy jakaś inna ? Akurat jestem użytkownikiem tego kijka już drugi rok i jest to jeden z tych kijków, których nigdy nie sprzedam. Z uwagi, że łowie w 99 procentach z łodzi długość tego spina mi odpowiada. Jest to bardzo uniwersalny kijek na którego połowisz zarówno szczupaki sandacze oraz okonie. Kijek ten stosowałem do spina jak i trola, sprawdzał się bardzo dobrze, bardzo dobrze przekazuje prace woblera czy wahadła. I co najważniejsze nie gubi ryb. W ubiegłym sezonie bardzo często przypinałem do niego algę 3 czyli 30 gram i dawał radę bez problemu. Cięższych nie zakładałem ale wydaje mi się, że te 30 gram to będzie prawie max abyś mógł bez obaw zarzucić i poprowadzić przynętę. Uważam, że jest bardzo czuły i bez żadnego ale wyczuwałem pobicia okoni w w/w alge 3 w opadzie. Osobiście bardzo polecam ten kijek. Dlatego biorąc pod uwagę walory użytkowe tego kijka nie jest dla mnie istotne czy to jest toray czy coś innego. Uważam, że wykonanie kijka jest ok i po dwóch sezonach intensywnego łowienia nie dzieje się z nim nic niepokojącego. Pozdrawiam.

witam. Czy to ma znaczenie czy to jest firma toray czy jakaś inna ? 

Witam. Ja mam fajny zegarek za 100 zł i mogę rozpisywać się, jak świetnie chodzi jak mi pasuje ale to nie jest argument że jest wart 1000. Chciałem tylko zasugerować że Dragon to nie są wędki warte tej ceny bo są nieprzewidywalne. dwa razy w życiu widziałem jak wędka pękła i raz był to team dragon przy wyrzucie a raz hm 80 na zaczepie. łowiłem wtedy z kumplami którzy pieli nad dragonami i im spadały ryby a mnie z jakiegoś amerykańca, którego nazwy nawet nie pami ętam nie.

wierzę że komuś może się świetnie łowić, tylko czy te blanki są warte takich pieniędzy. Widziałem w środku tego złamanego Hma i dla mnie to ta wędka jest z bibuły, a to wyższy model, sorry

witam. Czy to ma znaczenie czy to jest firma toray czy jakaś inna ? Akurat jestem użytkownikiem tego kijka już drugi rok i jest to jeden z tych kijków, których nigdy nie sprzedam. Z uwagi, że łowie w 99 procentach z łodzi długość tego spina mi odpowiada. Jest to bardzo uniwersalny kijek na którego połowisz zarówno szczupaki sandacze oraz okonie. Kijek ten stosowałem do spina jak i trola, sprawdzał się bardzo dobrze, bardzo dobrze przekazuje prace woblera czy wahadła. I co najważniejsze nie gubi ryb. W ubiegłym sezonie bardzo często przypinałem do niego algę 3 czyli 30 gram i dawał radę bez problemu. Cięższych nie zakładałem ale wydaje mi się, że te 30 gram to będzie prawie max abyś mógł bez obaw zarzucić i poprowadzić przynętę. Uważam, że jest bardzo czuły i bez żadnego ale wyczuwałem pobicia okoni w w/w alge 3 w opadzie. Osobiście bardzo polecam ten kijek. Dlatego biorąc pod uwagę walory użytkowe tego kijka nie jest dla mnie istotne czy to jest toray czy coś innego. Uważam, że wykonanie kijka jest ok i po dwóch sezonach intensywnego łowienia nie dzieje się z nim nic niepokojącego. Pozdrawiam.

Popieram

Mi również kilka lat temu trzasnął HM80 Black Hunter gdy w trolingu na Wiśle chwyciłem zaczep lub... rybę życia i miałem takiego pecha, że płynąłem na spalinie z prądem i gdy zaczął grać mi kołowrotek to z obawy o wybranie całej pletki skręciłem hamulec na maxa i... wędka wyginając sie na maxa trzasnęła zrywając pletke i w ręku zostala mi rękojeść z kawałkiem blanku i jedną przelotką. Jednak to była moja wina i moje początki na Wiśle z łodzi oraz nauka jednoosobowej koordynacji sterowania silnikiem, echosondy, ciężarka i wędki w trolu. Poza tym uważam, że podstawą jest dbanie o sprzęt tj. Przewożenie w tubie ochronnej aby uniknąć urazów mechanicznych gdyż wówczas w trakcie wygięcia kijka blank może strzelić niezależnie czy jest to kij fabryczny czy z pracowni. Akurat Dragony HM sa kijami wysokomodułowymi i trzeba uważać transportując je. Odnośnie Cannibala przeszedł u mnie prawdziwy test i złego słowa nie powiem, wg mojej oceny wart jest wydanych pieniędzy. Ale każdy ma własne doświadczenia i ma prawo mieć własne zdanie. Piszesz, że Dragony to wędki, które nie są warte swej ceny ale to trochę ogólnikowo. Pozdrawiam.

Miałem tą wędkę i jest to dobry kij , bardzo szybki,pięknie progresywnie pracuje pod obciążeniem.

Moim zdaniem przeciążać go absolutnie nie wolno , HM 69 nie pęknie ale lakier na omotkach popęka-rozsypie się-no i będziesz szukał przelotek gdzieś na plecionce. Nie wiem czy chcesz kupić nową czy używaną wędkę (nie zapomnij sprawdzić lakieru na omotkach ).

Następna sprawa , ten model jest super na szczupaka co nie znaczy że nie da sie nim łowic sandacza. Jak napewno wiesz przy łowieniu sandaczy potrzebny jest na szczycie ,,sygnalizator", w tej wędce nie zawsze działa . Jeżeli uparłes się na hm69 to na sandacza poleciłbym model do 21 gram, nie pamiętam w tej chwili nazwy ale napewno jest nieco krótszy i dużo  bardziej czuły.

Co do ceny to każdy ma swoje zdanie na ten temat ,wiem że nowego można było kupic w tamtym roku na wiosnę za 550 zł. ( 3 lata gwarancji).

Panowie poco sie tak spinać ,,jeden lubi Basię a drugi Marysię",każdemu co innego pasuje lub podpasuje. Kolega zadał pierwsze pytanie na tym forum ,chciał sie tylko czegoś dowiedzieć na temat wędki na którą chce wydac nie mało sałaty ,a tu jedni każą mu sie przedstawiać ,inni zdążyli wymienić się ,,uprzejmosciami. Panowie spokojnie ,nie ma co bez powodu stresować siebie i kogoś.

Edytowane przez motylW1
  • Like 1

Witam. Ja mam fajny zegarek za 100 zł i mogę rozpisywać się, jak świetnie chodzi jak mi pasuje ale to nie jest argument że jest wart 1000. Chciałem tylko zasugerować że Dragon to nie są wędki warte tej ceny bo są nieprzewidywalne. dwa razy w życiu widziałem jak wędka pękła i raz był to team dragon przy wyrzucie a raz hm 80 na zaczepie. łowiłem wtedy z kumplami którzy pieli nad dragonami i im spadały ryby a mnie z jakiegoś amerykańca, którego nazwy nawet nie pami ętam nie.

wierzę że komuś może się świetnie łowić, tylko czy te blanki są warte takich pieniędzy. Widziałem w środku tego złamanego Hma i dla mnie to ta wędka jest z bibuły, a to wyższy model, sorry

Witaj nie wiem czy blanki są warte tych ppieniędzy i szczerze powiedziawszy g.....mnie to obchodzi.Przykłuwam raczej większą uwage do tego  iż te wędki są profesjonalnie wykonane i nie wiem czy jakikolwiek rodbuilder wykonałby chociażby na zbliżonym poziomie,Blank jak blank ,chociaż dragon wyraźnie zaznacza,że maty pochodzą z Toraya,więc nie wiem w czym rzecz?HM-y są idealnie wyważone,pięknie wykonane,korek bardzo dobrej jakości a co najważniejsze są idealnie opisane.Nie rozumiem w czym rzecz,wędka ma służyć do łowienia a nie oglądania jej.PS Phenix a dokładniej blanki skąd pochodzą?Odpowie ktoś na to pytanie?

Siergiej - "HM-y są idealnie wyważone,pięknie wykonane,korek bardzo dobrej jakości a co najważniejsze są idealnie opisane." 

i tu zgodze sie w 100%. Wiem ze kije z pracowni są równie dobre i świetnie wykonane (i nikt tu tego nie kwestionuje) ale taki sprzęt na dobrych komponentach kosztuje (i tu alternatywa są serie HM). Nie sztuką jest zamówić wedke z pracowni "budżetową" bo ma byc to moje odzwierciedlenie marzeń... :) 

Mam hm69 Reno killer, używam od dwóch lat kupiłem od chłopaka u którego też była dwa lata. On dbał ja średnio( ponton, wiślane krzaki, itd) ale większych oznak zużycia nie widać a lekko nie ma naprawdę. Sandacze łowi a dodam że i sporych sumów sie nie lęka.