Skocz do zawartości

Plecionka Momoi Ryujin

Pióro

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z plecionki nie zrezygnowałem, opowiedziałem to jako ciekawostkę i rzecz do rozważenia :)

@Lukanio, a masz porównanie z takumi?

Łowiłem Takumi 0.10 dwa całe sezony z tego co pamiętam i byłem z niej bardzo zadowolony, w stosunku do Ryujin co najbardziej zwraca uwagę to na pewno to, że Takumi była wyraźnie cieńsza przy tych samych średnicach, trochę mniej śliska, ale bardzo daleko latały na niej nawet lekkie wobki. Nic nie szumiało, żadnych splątań. Choć słyszałem opinie, że Takumi potrafiła pęknąć przy wyrzucie 5g główki i to nie na węźle. Sam jednak takiej opinii nie mogę wyrazić, bo u mnie się sprawdziła. Niestety ją szybko wycofano z polskiej dystrybucji, trochę szkoda, ale z drugiej strony wprowadzono wg mnie jeszcze lepszego Ryujina. Tej używam pod sandacze 0.12, pod szczupaki 0.10 i nie zamienię na żadną inną. Sezon już przełowiły i oprócz tego, że żółta straciła trochę barwnika to wszystkie pozostałe parametry są bez zmian. Dodam jeszcze, że plecionki te są piekielnie wytrzymałe. Kilku moich znajomych również je posiada i wszyscy sobie chwalą. Polecam z czystym sumieniem.

Edytowane przez lukanio
  • Like 2

Prócz tego zachwalał odejście od plecionek na rzecz żyłek. Długo argumentował, przekonując, że warto je stosować nawet na sandacze

Czy dobrze zrozumiałem- Pan Kawalec sugeruje łowienie sandałów na żyłkę ?

Trochę mnie to nie dziwi gdyż słyszę taką opinię dosyć często i to wypowiadana przez osoby /okolica Wawy.../ które te sandacze faktycznie łowią

Czy dobrze zrozumiałem- Pan Kawalec sugeruje łowienie sandałów na żyłkę ?

Trochę mnie to nie dziwi gdyż słyszę taką opinię dosyć często i to wypowiadana przez osoby /okolica Wawy.../ które te sandacze faktycznie łowią

Tak! I przekonywał mnie przez telefon dość długo, ale ja pozostaję przy plecionce

• 1 miesiąc temu...

Ja niestety dobrze nie wspominam Momoi jig Line ponieważ wytrzymałość linki nie odzwierciedlała tego co było zadeklarowane na opakowaniu.Mam nadzieję że właśnie dlatego została wycofana i dopracowana.Pozdrawiam

Ciekawe zatem jak ją wiązałeś. Bo tak się składa iż używam tej pletki w różnych średnicach, od 2010r a samych plecionek od 95'. I lepszej nie znalazłem.

PS. Wytrzymałość węzłowa do liniowej zawsze ponad 90% przy węźle UNI, testowane na ciężarkach. Żadna inna nie doszła do 80%. Tylko ma jedną wadę: głośna bo chropowata.

• Like 1

Tomas81 ma racje, zaraziłem sie i rownież jej używam, naprawdę bije na głowę Power Pro,Berkleye, i inne ale tez trzeba pamietać ze kosztuje niemało 180-220zl i Daiwe Turnameta tez bije,mało tego wczoraj pokazałem koledze Momoi Takumi Jigline po jednym sezonie ze praktycznie sie nie odbarwila, pomacal w łapkach i był skłonny wyrwać ja ode mnie, nawet chciał mi w miare zapłacić za używaną, niestety nie dałem...... posłuży jeszcze spokojnie jeden lub dwa sezony.

Dla mnie jest naprawdę spoko ta plećka.

• 2 miesiące temu...

witam. mam pytanie odnośnie reklamacji na plecionkę momoi ryujin 0,10. dostałem w prezencie bo taką chciałem i jestem załamany, pęka przy wyrzucie 6gr. wytrzymałość na węźle mniejsza niż 0,14 żyłka, potraciłem trochę gumek i szukam dystrybutora żeby zareklamować bez paragonu i nazwy sklepu zakupu.

mam oryginalną szpulkę i plecionka może krótsza o jakieś 20m .

czy jest szansa na reklamacje do dystrybutora ?

Tomas81 ma racje, zaraziłem sie i rownież jej używam, naprawdę bije na głowę Power Pro,Berkleye, i inne ale tez trzeba pamietać ze kosztuje niemało 180-220zl i Daiwe Turnameta tez bije,mało tego wczoraj pokazałem koledze Momoi Takumi Jigline po jednym sezonie ze praktycznie sie nie odbarwila, pomacal w łapkach i był skłonny wyrwać ja ode mnie, nawet chciał mi w miare zapłacić za używaną, niestety nie dałem...... posłuży jeszcze spokojnie jeden lub dwa sezony.

Dla mnie jest naprawdę spoko ta plećka.

a którego Berkleya bije na głowę ??????? moim zdanie pierdoły piszesz ( z całym szacunkiem ) pasuje Ci ok ale mi pasują Berkleye

i myślę sobie że przesadzasz!!!!!!!!!

cena ok może kosztować 500 za szpulkę ale nie o to chodzi 

Edytowane przez KLANAD

a którego Berkleya bije na głowę ??????? moim zdanie pierdoły piszesz ( z całym szacunkiem ) pasuje Ci ok ale mi pasują Berkleye

i myślę sobie że przesadzasz!!!!!!!!!

cena ok może kosztować 500 za szpulkę ale nie o to chodzi 

:blink:  :doh: Klanad, tak nie można. Potestuj najpierw momoikę, a później wystawiaj do pojedynku berkleya.

:blink:  :doh: Klanad, tak nie można. Potestuj najpierw momoikę, a później wystawiaj do pojedynku berkleya.

sorki ale chyba kolego nie zrozumiałeś co napisałem !!! nie napisałem że momoi jest zła beznadziejna itd uważam że to super plećka ale i tu jest to ale nie pisze się że " bije na głowę " inne plećki bo to są daleko idące wnioski

nie będę testował momoiki bo pasuje mi berkley

i tak z inne beczki to chyba rybą nie przeszkadza szum na przelotkach lub układanie plećki na kołowrotku lub inne bajery jdm

proponuję zobaczyć wpisy innych forumowiczów moim zdaniem "troszkę" znających się na wędkarstwie............

ostatnio widzialem wytlumiacze odglosu kotwic i kolek lacznikowych w woblerach, swietne wykonanie no i JDM

Tomku @Klanad miałem też w swojej historii wędkarskiej Berkley'je: Fire Line i Whiplash'a i obie nie były plecionkami a wyrobami plecionko podobnymi. Dokładniej taśmami gdyż takie płaskie się robiły. Co potem wpływało na częste spłatania. Poza tym strasznie przegrubione a Fire Line strasznie szybko zaczął mi się siepać. Wybacz lecz dla mnie Berkley jako firma produkująca plecionki nie istnieje.

• Like 3

sorki ale chyba kolego nie zrozumiałeś co napisałem !!! nie napisałem że momoi jest zła beznadziejna itd uważam że to super plećka ale i tu jest to ale nie pisze się że " bije na głowę " inne plećki bo to są daleko idące wnioski

nie będę testował momoiki bo pasuje mi berkley

i tak z inne beczki to chyba rybą nie przeszkadza szum na przelotkach lub układanie plećki na kołowrotku lub inne bajery jdm

proponuję zobaczyć wpisy innych forumowiczów moim zdaniem "troszkę" znających się na wędkarstwie............

Klanad to nie do Ciebie, to tylko do "treści" Twojej wypowiedzi: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: Klanadzie drogi, widzę że jeśli Twoja teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów. Nie jestem w żaden sposób związany z firmą Momoi - aktualnie używam ośmiosplotówek Varivasa - których szum zupełnie "rybą" nie przeszkadza :P . Żeby stwierdzić lepszejszość jednej rzeczy nad drugą, należy obie rzeczy porównać, a nie obwieszczać prawdy objawione o wyższości Berkleya, bo Tobie tak pasuje. A może coś Ci mówi nazwa Pure Fishing? Jeśli tak, to wiele by wyjaśniało.

Edytowane przez marxxl5
  • Like 1

Tomku @Klanad miałem też w swojej historii wędkarskiej Berkley'je: Fire Line i Whiplash'a i obie nie były plecionkami a wyrobami plecionko podobnymi. Dokładniej taśmami gdyż takie płaskie się robiły. Co potem wpływało na częste spłatania. Poza tym strasznie przegrubione a Fire Line strasznie szybko zaczął mi się siepać. Wybacz lecz dla mnie Berkley jako firma produkująca plecionki nie istnieje.

chwila wyjaśnienia nie uważam plecionki berkley za najlepszą na świecie !!!! dałem przykład berkleya którego między innymi używam 

a że łowi mi się nią super taka moja opinia i tyle 

co do plątania się plecionek to już zupełnie nie kumam myślałem że gro roboty robi kręcioł ale widać każdy ma inną teorię 

Klanad to nie do Ciebie, to tylko do "treści" Twojej wypowiedzi: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: :doh: Klanadzie drogi, widzę że jeśli Twoja teoria nie zgadza się z faktami, tym gorzej dla faktów. Nie jestem w żaden sposób związany z firmą Momoi - aktualnie używam ośmiosplotówek Varivasa - których szum zupełnie "rybą" nie przeszkadza :P . Żeby stwierdzić lepszejszość jednej rzeczy nad drugą, należy obie rzeczy porównać, a nie obwieszczać prawdy objawione o wyższości Berkleya, bo Tobie tak pasuje. A może coś Ci mówi nazwa Pure Fishing? Jeśli tak, to wiele by wyjaśniało.

napiszę jeszcze raz bo chyba się nie rozumiemy odniosłem się do wypowiedzi kolegi który stwierdził że jedna bije na głowę drugą z czym kompletnie się nie zgadzam i tyle bo jak sam stwierdziłeś trzeba porównać dokładnie i wtedy się wypowiadać

drogi kolego wiem że to nie ten wątek ale np varivasa używałem na wisełce i nie dał rady na byle zaczepie ,kamyszku przecierała się i zmieniłem 

pozdrowionka

Z całym szacunkiem wobec Ciebie ale jeśli nie widzisz łącznika pomiędzy płaską plecionką a ilością splatań to... przemyśl sprawę jeszcze z raz.

PS. Byron Alice 3000 chyba się nadaje pod plećki, prawda? Przynajmniej wtedy używałem takich dwóch młynków a i z innymi linkami nie było już większych problemów. Tylko te nieszczęsne berkley'e.

Pozdrawiam

Tomek

Z całym szacunkiem wobec Ciebie ale jeśli nie widzisz łącznika pomiędzy płaską plecionką a ilością splatań to... przemyśl sprawę jeszcze z raz.

PS. Byron Alice 3000 chyba się nadaje pod plećki, prawda? Przynajmniej wtedy używałem takich dwóch młynków a i z innymi linkami nie było już większych problemów. Tylko te nieszczęsne berkley'e.

Pozdrawiam

Tomek

Tomku możemy tu pisać wiele do końca świata ale plecionki kupuję u Niemiaszków na szpulach 1800 metrów dzielę się nimi z kumplami z Torunia ( pewne ich znasz popytaj ) i moim skromnym zdaniem są to plećki inne niż te sprzedawane w naszym kraju

Co do kołowrotków to musisz jeszcze troszkę poczytać i nie pisać że płaska plecionka musi się plątać ?????????????? bzdura

Tomku sorki już kończę  bo zmęczony jestem tym tematem

Edytowane przez KLANAD

Kupiłem raz Berkley Orange Blaze i pod dwóch wypadach wyrzuciłem ponieważ do niczego się nie nadawała. Sztywna, gruba rozwarstwiająca się. Nie wiem jak to możliwe, że wogóle została wypuszczona na rynek. Niesmak pozostał i napewno nie kupię żadnego Berkley'a. 

Używam teraz Varivas Sea Bass i jestem bardzo zadowolony, połowa ceny Ryujin'a, a plecionka po sezonie nie nosi śladów zużycia.

• 2 tygodnie później...

Cześć, właśnie nawinąłem Ryujin 150 metrów #1,5 ; 0,20 o deklarowanej wytrzymałości 16 kg w kolorze orange , miękka, prawie okrągła, śliska. Test na wadze wędkarskiej na zrywanie - 8kg wytrzymałości, przy nawijaniu nie brudziła zbyt mocno. Na szpulę od TP 4000 SW-A o pojemności żyłki 0,30- 180m weszło jeszcze ok 50 m żyłki 0 28 Siglon . Jak wyjdzie w użyciu zobaczę w Finlandii i dam znać po 8. 06

Tomek

• Like 2

• 4 tygodnie później...

hej

również uważam, że tytułowa plecionka jest super!. Podawane wyrzymałości są zawyżone, pewnie przykład poszedł z Dragona:p Nadmienie, że jest cieniutka wiec warto wziaśc rozmiar lub dwa wyzej od zakładanej i wytrzymałość bedzie wtedy ok:) Podsumowując najlepsza jaką do tej pory miałem. Nawiązując do w/wym Berkleya, w zeszłym roku kupiłem whisplasha i tak przegrubionej plećki to jeszcze nie widziałem tzn. 0,21 mm 110 m nie weszła mi w całości na multik, to samo z Zauberem 3000. Ponadto rzut mam króciutki, mam wrażenie, że łowie na jakąś linę. Dziwie się, że można aż tak kłamać, to dyskwalifikuje dla mnie plecionki berkleya.

• Like 1