Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

od 2000 roku to leciało mniej więcej tak jeśli chodzi o jdm. Pomijając inne modele i wersje SW

2001 - stella odpowiednik FA

2002 - TP odpowiednik FA

2003 - TP MG brak na europe

2004 - stella odpowiednik FB

2005 - TP odpowiednik FB

2006 - TP MG europa brak 

2007 - Stella odpowiednik FD

2008 - TP odpowiednik FC

2009 - TP MG europa brak

2010 -  Stella odpowiednik FE

2011 - TP  na europe brak

2014 - Stella  odpowiednik FI

2015 - TP  na europe brak

Edytowane przez sol321

Kolega sol dobrze prawi, polac mu :-)
Moze z malym zastrzezeniem co do sugerowanego odpowiednika TP `05 tj. TP FB.
Rozpatrujac w TP FB chocby sama koncepcje posuwu szpuli konstrukcyjnie jest ona zaczerpnieta z jeszcze wczesniejszych generacji jak chocby TP `98, lub stelli `07. Niestety FB w odroznieniu do TP `98 nie posiada lozyska pod pinionem. Na pocieszenie stella `07 i `04 tez tego lozyska nie posiada.
A jakosciowo wersja TP FB to niestety klasa biomaster/ultegra innymi slowy nasza klasa stradic.
Natomiast TP `05 ma koncepcje posuwu szpuli jak gwiazdka `04
I jesli chcemy wgl. szukac europejskiego odpowiednika dla TP `05 to jest nim aspire, bo jednak odpowiednikiem stelli aspire nie jest ( niektorzy pewnie by chcieli) zdecydowanie blizej jej do owego TP `05 i konstrukcyjnie i materialowo.

Edytowane przez blackabyss
  • Like 3

Jaki by nie był pikny kupiony z tym co na foto za 650zł.

Pomyliłem się troszkę hehe.

A od czego pasuje do niego szpulka???

Ale masło w środku ma heheh.

To czyli jak kolega wyżej prawi dobra sztuka.

Na pewno różni się od fb.

Da się w nim jeszcze dołożyć łożyska?

Sorki.

P.S. niedlugo fotki emblema nówka x3000ia. Czy jakoś tak i na razie starczy.

Edytowane przez Albatros
  • Like 1

Tak na szybko mozna by trzy lozyska dorzucic.  Dwa chocby na worm ( z jednej strony bez problemu, z drugiej potrzebna jest ingerencja i umiejetne skrocenie plastikowej tuleji) A jedno np: do wodzika.  Ale nie oszukujmy sie by to jakos zdecydowanie podnioslo kulture pracy, moze nieznacznie wydluzyc ewentualna zywotnosc.

Lepiej gdyby mozna bylo wymienic pod pinionem, ale niestety pod nim nie da rady, gdyz fabryczna tuleja ma za mala srednice scianek by ja zastapic lozyskiem.  Na pocieszenie wgl. od generacji stelli `04 az po wszystkie topowe modele jak TP `05, TP MG `06 , sephia `06, soare 07` i tak do stelli `07 lozyska nawet w tych "wiekszych" rozmiarach tj. 3000/4000 sie nie wcisnie.

Edytowane przez blackabyss
  • Like 1

Kolega sol dobrze prawi, polac mu :-)

Moze z malym zastrzezeniem co do sugerowanego odpowiednika TP `05 tj. TP FB.

Rozpatrujac w TP FB chocby sama koncepcje posuwu szpuli konstrukcyjnie jest ona zaczerpnieta z jeszcze wczesniejszych generacji jak chocby TP `98, lub stelli `07. Niestety FB w odroznieniu do TP `98 nie posiada lozyska pod pinionem. Na pocieszenie stella `07 i `04 tez tego lozyska nie posiada.

A jakosciowo wersja TP FB to niestety klasa biomaster/ultegra innymi slowy nasza klasa stradic.

Natomiast TP `05 ma koncepcje posuwu szpuli jak gwiazdka `04

I jesli chcemy wgl. szukac europejskiego odpowiednika dla TP `05 to jest nim aspire, bo jednak odpowiednikiem stelli aspire nie jest ( niektorzy pewnie by chcieli) zdecydowanie blizej jej do owego TP `05 i konstrukcyjnie i materialowo.

No zapędziłem sie troszkę z tym TP - 05 a FB, ale chodziło mi bardziej o to, żeby pokazać które modele w jakich latach wychodziły.

Co do różnic jeszcze między FB a 05 jest dla mnie jedna zasadnicza, FB jest brzydszy :D

• Like 1

Tak na szybko mozna by trzy lozyska dorzucic.  Dwa chocby na worm ( z jednej strony bez problemu, z drugiej potrzebna jest ingerencja i umiejetne skrocenie plastikowej tuleji) A jedno np: do wodzika.  Ale nie oszukujmy sie by to jakos zdecydowanie podnioslo kulture pracy, moze nieznacznie wydluzyc ewentualna zywotnosc.

Lepiej gdyby mozna bylo wymienic pod pinionem, ale niestety pod nim nie da rady, gdyz fabryczna tuleja ma za mala srednice scianek by ja zastapic lozyskiem.  Na pocieszenie wgl. od generacji stelli `04 az po wszystkie topowe modele jak TP `05, TP MG `06 , sephia `06, soare 07` i tak do stelli `07 lozyska nawet w tych "wiekszych" rozmiarach tj. 3000/4000 sie nie wcisnie.

A  jak by tak wyfrezować na cnc nowe gniazdo, jak go rozbiorę to zobaczy. Ale to jak wrócę do pracy.

Edytowane przez Albatros

Jeszcze nie mam, ale że już mi się ręce trzęsą jak przed gwiazdką w dzieciństwie, gdy wiedziałem, że dostanę łyżwy, albo wóz strażacki  już się chwalę.
We wtorek lub środę będę miał pierwszy kij castingowy "z górnej półki" (z nowym multikiem Revo Premier), St.Croix Xtreme :)
Miałem się pochwalić mnóstwem nowych przynęt, ale mi jakoś zbladły :)

• Like 2

Bez urazy ale jeżeli chodzi o Ciebie i o Twój wiek,to sam nie zarabiasz jeszcze.Najwyraźniej rodzicę dbają aż natto o Cb.

I co to ma do rzeczy? Tu sie "chwalimy" nowym sprzetem a za co kupil to juz jego sprawa. Idz dymic gdzie indziej bo niektorym to naprawde zal dupe sciska ????
  • Like 5