Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Illicium do 20 to ten którym rzucałem?

Dokładnie ten,Wtedy rzucaliśmy Kenart Dancer 10S/35g po założeniu mocniej tonącego Kamatsu Glider 10S/50 znaczna poprawa ugięcia wędki;

mniej wysiłku ,a dalszy zasięg mimo żyłki 0,45 co prawda z innego multika Abu Morrum 3600C :) .

Zamierzałem 6'6" używać z jednej ręki ale nie szło go fajnie ugiąć...teraz rozglądam się za jakimś rzeczywistym 6'  cw 5-20 do jednej ręki-strzały ze szczytówki.

Edytowane przez darek1

Dokładnie ten,Wtedy rzucaliśmy Kenart Dancer 10S/35g po założeniu mocniej tonącego Kamatsu Glider 10S/50 znaczna poprawa ugięcia wędki;

mniej wysiłku ,a dalszy zasięg mimo żyłki 0,45 co prawda z innego multika Abu Morrum 3600C :) .

Zamierzałem 6'6" używać z jednej ręki ale nie szło go fajnie ugiąć...teraz rozglądam się za jakimś rzeczywistym 6'  cw 5-20 do jednej ręki-strzały ze szczytówki.

Dareczku cast to nie szklana muchówka tu nie ma takiej finezji a jak zaczniesz ładować kij przy wyrzucie to zmienią się Twoje zapatrywania ;)

Ja ten patyk łamię przy rzucie sliderem 10s bez większego problemu, już przy tych 35gr jak dla mnie głęboko się ładował, zaczynało brakować mu dynamiki.

Dareczku cast to nie szklana muchówka tu nie ma takiej finezji a jak zaczniesz ładować kij przy wyrzucie to zmienią się Twoje zapatrywania ;)

Ja ten patyk łamię przy rzucie sliderem 10s bez większego problemu, już przy tych 35gr jak dla mnie głęboko się ładował, zaczynało brakować mu dynamiki.

10S waży 46 gramów.

10S waży 46 gramów.

Nie ważyłem Kam.Glider 10S -to fakt,podałem dane ze strony sprzedawców.

http://www.pirania-sklep.pl/woblery/kamatsu/glider/glider---7cm_1.html

Nie jestem zwolennikiem wielkiego ciężaru tylko doświadczalnie stwierdziłem,że kij lepiej katapultuje cięższy wabik (przy mniejszym wkładanym wysiłku -łatwiejszy większy zasięg).

Cóż mogę oceniać błędnie,bo za małe doświadczenie... ;)

ten ABU Amb. Morrum 3600C fajny w ogóle nie 'brodzi'(mimo tylko jednej kostki na odśrodkowym) :) .

Edytowane przez darek1

Nie ważyłem Kam.Glider 10S -to fakt,podałem dane ze strony sprzedawców.

http://www.pirania-sklep.pl/woblery/kamatsu/glider/glider---7cm_1.html

Nie jestem zwolennikiem wielkiego ciężaru tylko doświadczalnie stwierdziłem,że kij lepiej katapultuje cięższy wabik (przy mniejszym wkładanym wysiłku -łatwiejszy większy zasięg).

Cóż mogę oceniać błędnie,bo za małe doświadczenie... ;)

ten ABU Amb. Morrum 3600C fajny w ogóle nie 'brodzi'(mimo tylko jednej kostki na odśrodkowym) :) .

Przy krótkich rzutach tak, jednak jeśli brakuje patykowi dynamiki to i odległości brak.

Edit:

Jeśli już jesteśmy w temacie nowy nabytek z tych wartych odznaczenia w wątku. Ktoś musi przecierać szlaki :)

28764467aa2b20db1202c26d82a702f5.jpg

Dzięki temu mam w ręku na nowy sezon porównanie do "starego" równie topowego modelu quantumka w rozmiarze 100 nabytego w zeszłym sezonie.

fdc5297c277c4de5c3a1bb646d1b1475.jpg

Ciekawostki dla chętnych odnośnie parametrów użytkowych będą wrzucane sukcesywnie w miarę wyrabiania sobie opini do katalogu multiplikatorów w odpowiednie arkusze odnośnie tych multików, które już utworzyłem.

Edytowane przez Tomek88
  • Like 1

Przy krótkich rzutach tak, jednak jeśli brakuje patykowi dynamiki to i odległości brak.

No właśnie...

rzuty dalsze o 10-15m mimo żyłki 0,45 (chyba),jeszcze nie próbowałem z plecionką :

ale już mam 0,2;0,24;0,28 popróbuję to napiszę...

no i tą drugą dzidkę ILICIUM 7' cw 15-40 czas złożyć.

No właśnie...

rzuty dalsze o 10-15m mimo żyłki 0,45 (chyba),jeszcze nie próbowałem z plecionką :

ale już mam 0,2;0,24;0,28 popróbuję to napiszę...

no i tą drugą dzidkę ILICIUM 7' cw 15-40 czas złożyć.

Jeśli Ci lepiej idzie z rzutami to gratuluję, pewnie Ty prędzej się nauczysz casta niż ja muchy :)

Jeśli nie chcesz inwestować to morruma dałbym do lżejszej a c3 do cięższej.

• Like 1

Właśnie zastanawiam się jak przesunąć szpulkę w multiku Mitchell Turbomag,bo mi trochę krzywo nawija-od  strony łożyska i ham. magnetycznego wystaje ze 2mm(wygląda na to,że trzeba wstawić cieńsze o 1mm łożysko tylko jeszcze nie wiem jak wyjąć stare). :)

Właśnie zastanawiam się jak przesunąć szpulkę w multiku Mitchell Turbomag,bo mi trochę krzywo nawija-od  strony łożyska i ham. magnetycznego wystaje ze 2mm(wygląda na to,że trzeba wstawić cieńsze o 1mm łożysko tylko jeszcze nie wiem jak wyjąć stare). :)

Pasowania szpulki się nie zmienia, można pokombinować z wodzikiem. Przyczyną też może być nieodpowiednie ułożenie osiowe multika względem wejściowego ringu z czym już się spotkałem, często jednak wyrobiony wodzik na ślimaku.

post-62007-0-66191500-1458413849_thumb.jpg

Dział dobry -ten Turbomag to mój nowy zakup :)  i podpowiedź jak wyprostować skrzywiony nawój.

Przydałby się ciut tolerancji zamiast strofowania na każdym kroku. :blink:

Edytowane przez darek1