Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Systematycznie co nowy model Stelli (liczac od 10-tki) to gorszej jakości pokrowiec czyli można sie spodziewać, że z kolejnym wypustem otrzymamy "szmaciany" woreczek...

Na szczęście w łowieniu ani nie pomaga a role swoją spełnia :) w drodze kołowrotki bezpieczne tak samo jak w 10’ i 14’ .

Szmaciany woreczek mam w vanquishu i też daje rade . Przecież nie dla pokrowców je kupujemy ?;)

Jakby co mam w nadmiarze pokrowiec od 14’ [emoji28] ale ciiii to nie giełda :)

Tapatalkniete z iPhone 7

Edytowane przez puszek7

Fotki nie będzie (na razie), ale po pewnych roszadach sprzętowych stałem się właścicielem pięknego jak dla mnie eliksira od phenixa w wersji cast :)

Już nie mogę się doczekać jak wypadnie bezpośrednie porównanie z blaasem w niemal tej samej kategorii bo różnica w opisach to zaledwie 1 gram :)

W związku z kilkoma zapytaniami postanowiłem porównać Kraaga XF 705 z ULXF 706. Może ten wątek nie jest do tego odpowiedni ale zawsze można przenieść i w końcu to cafe więc co mi tam ;) .

Po pierwsze to porównywanie jednoskładu (kraag) z kijem dwu częściowym (ULXF) może być nieco mylące bo blanki te różnią się nieco w 1pcs i 2pcs.

Szybszy jest kraag ale szczerze mówiąc to dla mnie za szybki, po pierwszym wyciągnięciu z pokrowca myślałem że to jakaś sandaczówka.

Ugięcie zdecydowanie na korzyść Ulxf  jest płynniejsze i głębsze .Z kraaga często spadały mi ryby.Obie wędki są czułe ale na inny sposób ,kraag jest bardziej "suchy" przez co barania odbierane są jako pstryknięcia a w ul bardziej jak impuls, wiem trochę to zawiłe.Gdybym miał zdecydować to UL jest czulszy.

Uniwersalność to raczej domena Ul bo kraag według mnie to tylko okonie na gumy i koguty a ul można połowić też pstrągi czy klenie ,działa dobrze z gumami,woblerkami,cykadkami a i obrotówkę pociągnie.Zakres wagi przynęt bardzo podobny czyli dołem startują od 1,5g+świsterek 3,5cm ,przy 2g+kajtek 5cm jest już ideolo do 6g+kajtek 7,5cm oczywiście można ciut więcej najciężej łowiłem 8g+kajtek 7,5cm albo wirujący ogonek spinnmada 10g i było ok ale niezbyt lubię prowadzić przynęty z górnej granicy cw. ULXF łowiłem też twardymi przynętami,woblery od salmo hornet 2,5cm do salmo minnow 6cm, obrotówki 0,1.Ul-ek lepiej się ładuję pod przynętami przez co rzuca nieco dalej.

Ogólnie rzecz biorąc moim zdaniem ULXF jest lepszym blankiem niż kraag choć ten też jest ciekawy.Ocena jest mocno subiektywna .Pozdrawiam Mateusz  :D  

Dziękuje

Super porównanie dwóch interesujcych mnie blanków.

Czy nie odczuwasz problemów z  animacja przynety w górnym zakresie 6-7gram plu2-3 cale  ULXF-em w stosunku do Kraaga?Obawiam się o możliwość energicznych skoków w tym przedziale-czy ULXF jeszcze daje radę? 

• Like 1

Dziękuje

Super porównanie dwóch interesujcych mnie blanków.

Czy nie odczuwasz problemów z  animacja przynety w górnym zakresie 6-7gram plu2-3 cale  ULXF-em w stosunku do Kraaga?Obawiam się o możliwość energicznych skoków w tym przedziale-czy ULXF jeszcze daje radę? 

ULXF jest ciut mocniejszy od kraaga może te 2g więcej. 8g+3cale jeszcze podbija w miarę energicznie tak że bez problemu :D

Systematycznie co nowy model Stelli (liczac od 10-tki) to gorszej jakości pokrowiec czyli można sie spodziewać, że z kolejnym wypustem otrzymamy "szmaciany" woreczek...

Następne wydanie Stelli to może być nawet zapakowane w worek po pyrach, ważne żeby kołowrotek by ok. :)

• Like 1

Za 10 lat ta z 2018 będzie git,a ta z2028 hooyowa,a tak po za tym to "Stella jest do doopy" ;)

Tak już zupełnie poważnie to są to kołowrotki służące do łowienia, mają łowić,aż tyle i tylko tyle. Nie ma co się nad nimi spuszczać tylko brać nad wodę i użytkować zgodnie z przeznaczeniem.

• Like 1

Za 10 lat ta z 2018 będzie git,a ta z2028 hooyowa,a tak po za tym to "Stella jest do doopy" ;)

Tak już zupełnie poważnie to są to kołowrotki służące do łowienia, mają łowić,aż tyle i tylko tyle. Nie ma co się nad nimi spuszczać tylko brać nad wodę i użytkować zgodnie z przeznaczeniem.

Bardzo dobrze ujęte...………...tylko ten nieszczęsny pokrowiec. :P

A dla mnie wszystkie detale się liczą, zwłaszcza jeśli płaci się za produkt premium to powinno się oczekiwać produktu premium. Koszty takiego neoprenowego etui żadne, ale odbiór produktu od razu inny.

E tam. Kupiłem lepszy kołowrotek. Piękne pudełko wyłożone czerwonym atłasem szmery bajery... :)

Musiałem odrazu pod sklepem wywalić do kosza bo kobita nie uwierzy ze kreciołek kosztował 50zł a jest w pudle ładniejszym niż jej brylant... :)

ps. Zanim odjechalem widziałem jak pracownik wyciąga je z kosza... [emoji14]

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

• Like 2