Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

O, naklejka jak na Shimano. 

Nie kojarze, by byla we wczesniejszych modelach :)

Milego krecenia !

Dzięki :) Nawet tego faktu nie wychwyciłem. Bardziej skupiłem uwagę na pracy i konkretnej długości korbie. Kołowrotek idealny pod wiślane sandacze z opadu.

• Like 1

Kręci jak Exist, nic gorzej jak Stella. W końcu mogę znów kupować Daiwy ;) Charakterystycznej dla dawnych modeli metalicznej pracy brak, a miłe dla ucha masełko zachwyca.

Kupiłem egzemplarz z pierwszego rzutu na rynek japoński i potwierdzam to co powyżej :)

Kołowrotek zachwyca swoją pracą...

• Like 1

A jak praca pod obciążeniem? Ostatnia Daiwa jaką miałem to była Certate 2004CH '13 i już niewielki woblerek 3cm powodował odczucie oporu na korbie czego było brak w Shimano rozmiarze 1000 nawet przy większym oporze który stawiała przynęta. Miałem tez inne D z takimi objawami nawet z mniejszym przełożeniem. Ta niezmiennosc pracy w shimano głównie sprawiła że jestem z tylko z nimi bez eksperymentów już 6 sezon.

Myślałem nad Vankiem '19 ale te nowe LT kuszą. Taka LT2500S Certate będzie posiadała taka niezmienność pracy przy zwijaniu 2cm woblera jak i 6cm sdr? W Stelli 2500 najbardziej pasowało mi to że nawijała tak samo lekko i niezmiennie zarówno małe przynęty typu obrotówka 1, woblerek 2cm jak i obrotówkę 4 i wobler 6cm który zabierał dużo wody na ster.

Najwięcej łowie lekko i w Daiwie bardzo mi pasuje ten lekki start korby, zaś w Shimano niezmienność.

Edytowane przez gajosik
  • Like 1

Niestety, tego się spodziewałem po wyglądzie szpul. I tu zaczyna się mały problem, pewnie jak większość mam sporo szpul do daiwy R4...

Ciekawe jak bardzo będzie zaporowa cena szpul?

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

Jeśli czułeś zmęczenie w Certate pod oporem trzycentymetrowego woblerka to pozostań przy Shimano, Pawle. Odczucia twe nie są wynikiem fizycznych właściwości kołowrotka a raczej czegoś o czym nie powinniśmy dyskutować na tym forum.

Mikroręki nie jestem :D

Przy łowieniu ciężej mi to nie przeszkadza ale przy lekkim, start i to co później dzieje się z młynkiem jest dla mnie dosyć istotne. Wszytko jest subiektywne, ten sam kołowrotek w rekach 5 osób o różnych preferencjach będzie kręcił inaczej.  Nie lubię ciężko idącej korby i już. A 2004CH Certate taka właśnie była jigi ok działał pięknie ale coś co zabiera ciut więcej wody dawało efekt jakbym skręcał żyłkę przez palce.

Kręci jak Exist, nic gorzej jak Stella. W końcu mogę znów kupować Daiwy ;) Charakterystycznej dla dawnych modeli metalicznej pracy brak, a miłe dla ucha masełko zachwyca.

attachicon.gif F6A2839A-C310-4CC0-989F-FED4CB9ABFDA.jpegattachicon.gif FDFBB330-9383-4005-BE3E-4A7413FEE7C1.jpeg

Diagnoza : staffofilia japońska  :)  ;)

Mikroręki nie jestem :D

Przy łowieniu ciężej mi to nie przeszkadza ale przy lekkim, start i to co później dzieje się z młynkiem jest dla mnie dosyć istotne. Wszytko jest subiektywne, ten sam kołowrotek w rekach 5 osób o różnych preferencjach będzie kręcił inaczej.  Nie lubię ciężko idącej korby i już. A 2004CH Certate taka właśnie była jigi ok działał pięknie ale coś co zabiera ciut więcej wody dawało efekt jakbym skręcał żyłkę przez palce.

Pawełku jest na to sposób- pożycz od kogoś slamera na tydzień ,a później PRZEPROŚ  daiwę! ;) :D :D

Edytowane przez cyprys19
  • Like 2