Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

I doszło trochę gumek, zapas łownych kolorów na moje miejscówki jest[emoji476][emoji1320] Szkoda ze Dragona muszę „importować” tutaj sobie bo w sklepach niema a łowne skubane że klękajcie narody.fca779855357be61d5b47b36e2428493.jpg

Lekker vissen en het Nederland[emoji476]

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

• Like 1

Miałem takiego Stradica (bodajże 3000). Po roku używania, do bocznego troka, stanął mi i nie dało się przekręcić korbki nawet o 1 mm. Sprzedałem i następne Shimano kupiłem po kilkunastu latach (Rarenium). Jakoś niespecjalnie wierzę w mityczną niezawodność starych konstrukcji. Może się nie znam na rzeczy :( .

To chyba chodzi o ten legendarny lekki start, o który pytają w kontekście daiwa vs Shimano. Albo vanquish vs Stella. Albo przełożenie 5.3 vs 5.8 vs 6.2 ...

To trochę pasuje i nie pasuje do wątku?

Guma a właściwie cały zestaw siedmiu kolorów, kupiona u nas na forum jest nowa (choć już łowiłem tymi gumami i bardzo je cenię)

Natomiast dzisiaj ukręciłem sobie z nabytych elementów z opisaną wytrzymałością 30-40 kg, takie oto dozbrojki na wymiar ...taki mój nowy sprzęt ;)  :)

post-52107-0-59899100-1606501884_thumb.jpg

• Like 9

Produkcji nie przewiduję :D . To tylko taka dłubanina na własne potrzeby. Zwracam uwagę na umiejscowienie pierwszej kotwicy na samym łbie przynęty...to wynik doświadczenia między innymi z Rugii. Szczupłe lubią atakować "w oczy" ;) . W popularnych, gotowych dozbrojkach, pierwsza kotwica byłaby ulokowana na wysokości ok. pierwszego, czarnego paska. W efekcie brania...guma pocięta i puste zacięcie :(  ;) .

Robert , jakie masz zdanie na temat mocowania kotwic. Bardziej mnie interesuje mocowanie od dołu. Wkrętka ,pin czy może jednak jednym hakiem kotwicy ?

Oczywiście mam na myśli żywotność gumy przy zaliczonych braniach zębatego. Która opcja mniej zniszczy gumę.    

Pin. Prosty przy twardej, zwartej strukturze gumy. Podgięty na końcu (taki niby zadzior) przy gumie o strukturze miękkiej. Przy prowadzeniu gumy nad gęstymi zielskami, można kotwicę "unieść" przez wbicie jednym grotem w gumę, ale bardzo lekko.

Kotwica głęboko wbita w gumę mocno ją rozrywa. Mniej niszczy jak zadzior jest spłaszczony lub go nie ma. 

• Like 4

(...)

Natomiast dzisiaj ukręciłem sobie z nabytych elementów z opisaną wytrzymałością 30-40 kg, takie oto dozbrojki na wymiar ...taki mój nowy sprzęt ;)  :)

BOB ! Kilka moich, laika uwag i pytań. Czy łączysz pierwszą z drugą kotwicą florocarbonem, dobrze widzę ? Jaka firma , jaki gruby, jakie zaciski. Ja  raczej bym się nie odważył w tym miejscu go uzyć mimo ze nigdy nie miałem obcinki na przyponie z fluo(0.7mm) Nawet tych powyżej 110. Osobiście używam drut lub tytan 20, 25 kg.  Piny: chyba Westina ? Też uzywam ale ostatnio robię sam - drut dentaurum dentystyczny 0,9mm. Nadto bez haczyka. W "spoistych" gumach np Westina wcale nie wypadają a mniej niszczą, gumę przy braniu. Przesunął bym też tylna kotwicę 1 cm do tyłu, ale chyba się czepiam, albowiem tak umiejscowiona mogla by wpływac, haczyc o ogon ?

M.

P.S.: Kolego @ Fonix moge Ci ukęcic parę sztuk po kosztach. Jesli interesi  - priv

Edit: widzę ze jak pisałem BOB już rozwial niektóre moje wątpliwości

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1

Marcin! Nigdy nie zastosowałbym FC w dozbrojce na szczupaka!!! To dragonowski Surflon 7x7 30 kg (tulejki dołączone do zestawu z metra 2,5) w szarym igelicie (dlatego może wyglądać jak FC ;) ). Piny SG. Piny też robię sam, ale tutaj zastosowałem to co miałem na szybko (naszła mnie nagła wena twórcza :D ). Również potwierdzasz to co napisałem, że do zwartej gumy lepiej stosować pin prosty (ciesze się). Jeśli tylną kotwicę przesunąłbym jeszcze dalej do tyłu, to w sytuacji gdybym chciał wbić grot w gumę to musiałbym wbić w ogon a nie w końcówkę korpusu (wolę nie ;) )

PS i ja jestem laikiem, działającym często na intuicję  :)

Edytowane przez BOB
  • Like 3

Tak się zastanawiam czy nie lepsze zamiast tych tulejek i linek nie są lepsze krętliki potrójne - ja na nie przechodzę. Praktycznie niezniszczalne.

Co do pinów to moim zdaniem lepiej zastosować własnoręcznie zrobione z grubego drutu 1,4-1,5 mm , bez żadnych zadziorów bo przy tej grubości i długości przez całą guma mniej ja kaleczą. Ja robię dłuższe i po wbiciu w gumę nadwyżkę w razie potrzeby odcinam.

Zbrojenie z krętlików ma też taką niezaprzeczalna zaletę że nawet na łowisku szybko jesteśmy w stanie to zmontować i wyregulować długość,

• Like 5

To trochę pasuje i nie pasuje do wątku?

Guma a właściwie cały zestaw siedmiu kolorów, kupiona u nas na forum jest nowa (choć już łowiłem tymi gumami i bardzo je cenię)

Wygląda spoko, na przyszły sezon, sam chcę porobić trochę takich bardziej pro dozbrojek. Miałbym tylko pytanie, czy gumy z samymi dozbrojkami, bez dodatkowego dociążenia nie wykładają się na boki?

Tak się zastanawiam czy nie lepsze zamiast tych tulejek i linek nie są lepsze krętliki potrójne - ja na nie przechodzę. Praktycznie niezniszczalne.

Co do pinów to moim zdaniem lepiej zastosować własnoręcznie zrobione z grubego drutu 1,4-1,5 mm , bez żadnych zadziorów bo przy tej grubości i długości przez całą guma mniej ja kaleczą. Ja robię dłuższe i po wbiciu w gumę nadwyżkę w razie potrzeby odcinam.

Zbrojenie z krętlików ma też taką niezaprzeczalna zaletę że nawet na łowisku szybko jesteśmy w stanie to zmontować i wyregulować długość,

Niestety nie mam dłuższych "łańcuszków" krętlików i nie nazwałbym ich "praktycznie niezniszczalnymi". Uważam, że to często właśnie krętlik jest najbardziej nieprzewidywalnym elementem zestawu.

• Like 3