Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Chwalipost rzecz jasna :)

Synek lat 9 reza multikami jak stary i obiecałem mu coś innego niż W3 i curado.

Tydzień temu Shimano Arena trafiła w nasze ręce a dziś do kompletu multik Bantam :)

I na nocne sandacze kijaszek Shimano SLX do 20gr chyba ( moze 25) i do kompletu SLX DC

Młody będzie zadowolony :)

post-57619-0-97420300-1692020061_thumb.jpg

post-57619-0-01808000-1692020351_thumb.jpg

• Like 5

• 2 tygodnie później...

IMG-4179.jpg

Może nie ten dział ale pozwolę sobie nadmienić ze albo trzeba mieć szczęście albo niezwykle dużego pecha.

Niby flagowy model shimano a jakość tragiczna, aby wybrac jeden 2500s musiałem zamówić 5 szt.

Jeden suchy, w drugim trzeszczy łożysko w kolejnym coś ociera, inny przyszedł ubrudzony, w następnym systematycznie coś stuka podczas obrotu korbką zawsze w tym samym miejscu.

W rozmiarze 2000s tego nie doświadczyłem zamówiłem i jest lux.

Przy takich kwotach uważam ze takie cyrki nie powinny mieć miejsca.

No ale coś czasem tak bywa, na szczęście chociaż jeden trafił się dobry i szczęśliwie lowie :)

IMG-4203.jpg

free upload website

• Like 5

Spokojnie mieści się do Forestera natomiast kupując inshore-a absolutnie nie można sugerować się opisem na blanku. MLF-y to maksimum tego czego będziemy potrzebować w krajowych warunkach :) Na sucho wydawał mi się dość dość niepozorny, zwiodła mnie niska waga i dobre wyważenie. Dopiero podczas łowienia, dowiadujemy się jaki to potwór, przebije każdego smoka z dowolnego dystansu i dowolnej głębokości. Jedna z niewielu pozycji, która w komforcie ogarnia bolenia i sandacza, zarówno na lekko i ciężko. 

IMG-20230826-142651.jpg

Kiedyś wiozłem tak tubę i zatrzymał mnie patrol policji, że niby zasłania widoczność ???? Nie mogli zrozumieć że jednoskład się nie składa i szkoda by wędka za 2 kafle obijała się między fotelami a nie w tubie.

Oczywiście debile stwierdzili że wędki tyle nie kosztują xd a dodatkowo stwierdzili, że to luźna rzecz która w razie wypadku wystrzeli przez szybę i zabije pieszego.

Na koniec gdy zabrakło im argumentów dostałem POUCZENIE ????

Fizycznie, zbyt mała masa, zbyt krótka droga i zbyt mała sztywność aby rozbić szybę ale można położyć rurkę między fotele, wtedy co najwyżej zbije radio... Dla mnie, komfortem jest to, że nie muszę co jakiś czas kontrolować złącza co przy bezczelnym napierda...niu bezsterowcami na odległość w każdym wiekoskładzie jest czynnością, obowiązkową. Oczywiście jeśli zależy nam na stałej, niezmiennej ilości składów :) 

• Like 2

Też myślałem, że wędka będzie kłopotliwa w transporcie ale okazało się inaczej. Wsuwam rurę z kijem do auta i tyle, później wkładam, napompowane belly i w czasie jazdy zapominam o ładunku. Nad wodą standardowa procedura. Tylne oparcia w aucie mam zwykle położone więc, akurat dla mnie, kłopotu nie ma. Nie jestem funem St.Croix ale chętnie kupiłbym oczka lub dwa oczka słabszego inshore-a(gdyby były) bo na belly jest to świetne rozwiązanie. 

Miałem takiego MLFa tylko w długości 7,6. Bardzo fajny kijek, trochę mi go brakuje. Jakbym miał opisać w kilku słowach to kije do łowienia małymi przynetami dużych ryb. Co do sandaczy to mi się nie sprawdził. Tzn do małych poniżej 70 jeszcze spoko. Ale przebić tym smoka 80+ nie było mi łatwo i kilka ryb zrobiło mi "papa" przy łodzi. Mimo to sandacza 90 cm i bolka 84 cm na ten kij wyjąłem ????

Miałem takiego MLFa tylko w długości 7,6. Bardzo fajny kijek, trochę mi go brakuje. Jakbym miał opisać w kilku słowach to kije do łowienia małymi przynetami dużych ryb. Co do sandaczy to mi się nie sprawdził. Tzn do małych poniżej 70 jeszcze spoko. Ale przebić tym smoka 80+ nie było mi łatwo i kilka ryb zrobiło mi "papa" przy łodzi. Mimo to sandacza 90 cm i bolka 84 cm na ten kij wyjąłem

Nie wiem jaki charakter ma 76 ale 80 ma takiego kopa, że i metrowemu sandaczowi może połamać kręgosłup.