Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Broniłem się latami przed zakupem Casta ale moje dziecie za dużo przynęt 80 g plus kupuje i od rzucania spiningiem już mi nadgarstek odpada. Na razie zestaw mocno budżetowy. Dodatkowo wynalazłem klasykę do łowienia w krzakach.

post-57224-0-43371600-1753610130_thumb.jpg

post-57224-0-98271300-1753610142_thumb.jpg

• Like 3

Słuszna decyzja :good: . Spoony Rapala mam zawsze w pudełku i często używam (skutecznie ;)) ale tylko te starsze modele bez grzechotki. Polecam srebro z niebieskim.

.

Tylko takie kolorki znalazłem będąc w Askari obok Moritza.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Bardzo udanym modelem ze sterem siodelkowym jest Rapala CD7 scatter rap. Uzywana do polowu pstragow. Nie zawsze, nie wszedzie ale potrafi wyciagnac fajne ryby jak inne wobki nie dzialaja, glownie na wolnych glebokich prostkach. Roznice w pracy najlatwiej porownac do cd7.

Takie woblery dedykowane lososiowatym czesto spuszcza sie z nurtem bez uzycia kolowrotka. Pracuja inaczej.

Jesli zas chodzi o mykajace wobki to jest jeden krol, Julek :) Swoich uczniow tez dobrze przeszkolil jak Macka aka wobler129.

• Like 1

Łowimy ciężej z różnych przyczyn. Najczęstszą jest potrzeba "sięgnięcia po ryby, spod horyzontu". Tych nie sięgniesz 14g blaszką. Z kolei moc, to rzecz względna a jej zapas jest przydatny gdy na zestawie zamelduje się srebro 70+cm.

Co interesujące. Uważałem dotąd, że całkiem podobne mocowo są (wersja M) do mojej dawnej CD Taiaha 20lb do 35g a jednak "tajka" była bardziej komfortowa pomimo znacznaj masy własnej, ok. 280g.

Taiaha 3m czy 3.20 20 lbs to wedka do wielkich troci w rzekach. Takich 80+ srebrniakow. Podobnej akcji nie znajdziesz w tych nowych Konstrukcjach. Na plaze jest Wiele wedek seabass do okolo 10 stop do 30 gram i 16 lbs. Starsze japonskie seabass.

Dla kilku z nas stare jerkbaitowe spotkania byly kapitalna okazja by sprawdzic mase wedek nad woda. Mi pare lat temu trafil sie Niesamowity Evergreen w tych parametrach.

Jesli zas chodzi o mykajace wobki to jest jeden krol, Julek :) Swoich uczniow tez dobrze przeszkolil jak Macka aka wobler129.

Takich królów jest wielu i byłoby jeszcze więcej gdyby nie fakt, że podobne przynęty mają zasadniczą wadę, nie są podatne na sprzedaż masową 

Jeśli skupić się na samej tylko łowności, myszkujace bezsterowce biją sterówki na głowę a tychże "królowie" nie potrafią wyskrobać.

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Lekko odświeżona Tatula 4000 i nowa Daiwa Eliminator (takie BG dla biednych ????). Minus, który mają Eliminator i BG, a chyba dopiero stary Prorex XR nie (takie BG dla bogatych), to brak śruby w knobie, czyli trzeba rowiercać/wymieniać na nową. Różnica między oboma modelami to przekładnia, w BG screw in, w Eli heksagon.

Z kolei rączka do Tatuli "złożona" z dwóch plus nowe knoby i łożyska. Nie chce mi się już nad wodą dupy odmrażać, to przynajmniej sobie śrubek pokręcę, a i w fotelu dłużej posłużą ???? BG i Eli mają tulejkę w rolce zamiast łożyska.

W moich okolicach szybko daje o sobie znać, dlatego ostatnio wymieniłem rolkę w BG2000 i Freams'ie na łożyskowaną. Tatula, nie potrzebuje, bo akurat ma łożysko. Gdyby ktoś potrzebował, to podeślę link, do tych, które ja kupiłem.

post-50550-0-55429200-1759419576_thumb.jpgpost-50550-0-15274800-1759419596_thumb.jpgpost-50550-0-88722100-1759419603_thumb.jpgpost-50550-0-53811100-1759419612_thumb.jpg

No weź nie bądź taki! Napisz kilka słów o tych cudeńkach :)  :good:

W dużym skrócie

Megabass + Millionerka pod przynęty twarde i obrotówki w moim przypadku kleń :) Mega ugięcie z zapasem w dolniku :)

RAID Japan + Steez pod gumki , głównie jaskółki od 3 gram wolframu plus gumka , kończąc na 8 gramach plus Gumak :)

Dziś tylko jedna rybka na MB , zabawa przednia.

W drodze już są drag clickery :)

• Like 4

W dużym skrócie

Megabass + Millionerka pod przynęty twarde i obrotówki w moim przypadku kleń :) Mega ugięcie z zapasem w dolniku :)

RAID Japan + Steez pod gumki , głównie jaskółki od 3 gram wolframu plus gumka , kończąc na 8 gramach plus Gumak :)

Dziś tylko jedna rybka na MB , zabawa przednia.

W drodze już są drag clickery :)

Jakę linkę tam masz ?