Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko :)
Jak skończę remont umieszczę zdjęcia w jerkbaitowej bazie ugięć (i Borona, i ATC) - teraz bym się wstydził. Ma lekkie przesztywnienie na łączu, ale to mają chyba wszystkie ST.Croix.  Poza tym naprawdę fajnie się gnie; a frajdę mam taką, że szkoda gadać. W dodatku w moich rękach to okoniówka - na dwadzieścia parę spadł mi jeden - choć w moich rękach to wszystko jest okoniówką, sandaczówką, szczupakówką a często i sumówką.  No niezbyt fachowo podchodzę do tematu, staram się.... łowić ryby :) :P

Edit:
Mam film z okoniem ze 60-70 deko z wczoraj, którego złowiłem na tę wędkę, ale trochę się obawiam umieścić w okoniowym temacie, bo jedną ręką trzymałem telefon, a drugą odhaczałem i rybka tarmosiła się na piachu, więc nie wiem, czy mnie tutaj nie ukamionują. No nie każdy i nie zawsze jest święty; i pierwszy taki garbusek na nową wędkę, więc wszystko sfilmować chciałem...

Edytowane przez Obcy

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem StC Xtreme ale w jednym kawałku. Wędka naprawdę daje dużo frajdy, czucie super, przynęty z zakrwsu 15-20g + guma są dosłownie katapultowane. Przy czym jest jeszcze sporo zapasu. Z dołu najmniej jak lowiem to soul5 czyli 5g i latało toto na okolo 20m.

• Like 2

Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem StC Xtreme ale w jednym kawałku. Wędka naprawdę daje dużo frajdy, czucie super, przynęty z zakrwsu 15-20g + guma są dosłownie katapultowane. Przy czym jest jeszcze sporo zapasu. Z dołu najmniej jak lowiem to soul5 czyli 5g i latało toto na okolo 20m.

No to masz jeszcze lepszą. Tyle że mnie zależało na długości, to 2,3m jest dla mnie w sam raz.

Ponieważ mam sporo pytań na pw o tego Xtreme, powiem, tutaj, że w niesprzyjających warunkach, pod wiatr, trzy/cztery gramy lecą z 1o-15 metrów. 28g to żaden problem dla tej wędki; 18g to jej "ulubiony" ciężar. Niesamowita czułość! Dotknięcie kopytkiem kamyka na dnie to jest walnięcie. Kolega, który rzucał dziś tym kijem, a ma chyba wszystko - dla złośliwców: żart - Elitki, parę Phenixów, powiedział: MUST HAVE. Naprawdę gorąco polecam kijek, bo niby sztywna sandaczówa, a niechcący miałem dziś na niej ledwo wymiarowego szczupaczka i wędka pracowała.cudnie, więc na większym będzie jeszcze lepiej.

Kiepsko mi szło wczoraj z fluorocarbonem na multiku (ale opanowałem), więc dziś wziąłem normalną pletkę 0.14 i zrobiłem przypon strzałowy z fluorocarbonu - ani jednego splątania przez kilka godzin, a łowiłem głównie pod wiatr i mikroprzynętami (większe, bez kotwic założyłem na próbę). Jak ktoś się waha czy kupić - nie się nie waha :)

Rafał, pisząc o 18g i 28g masz na myśli ciężar samej główki czy całość razem z gumą?

Edytowane przez pawello
  • Like 1

Rafał, pisząc o 18g i 28g masz na myśli ciężar samej główki czy całość razem z gumą?

Oczywiście całości!

Wziąłem trochę wahadłówek bez kotwic, gum na główkach, w których uciąłem groty, i sprawdzałem. Alga 24g to dla tej wędki przynęta w sam raz, pięknie się na niej ładuje, nie mam wrażenia, że kij się męczy - jest dobrze. Kopyto 4 na główce 10g, czyli około 26g - super! To samo kopyto, ale na główce 12g już troszkę ciężej, ale kij sokojnie daje radę. Założyłem zatem, że 30g może być max, jeśli ktoś nie chce niszczyć wędki. Kopyta 3 na główkach15g, czyli razem ok 18g - czysta przyjemność rzucania. To jest moim zdaniem taki najfajniejszy ciężar, ale tak "bardzo się wsłuchując" z powodu nowego zestawu, bo od kopyta 1 na główce 5g można walić ile firma dała bez najmniejszych problemów; tym już normalnie łowiłem licząc na okonie, ale że brać chciały tylko na jeszcze mniejsze Mansiki i na główkach po 2-3g - głównie nimi rzucałem od wczoraj i było dobrze. 

Machałem tymi extremkami- kapitalne blanki. Zcustomizowana wyciągnie 100% z tej konstrukcji

A że ja raczej wędek w ogóle nie sprzedaję,pewnie będzie miał u mnie dożywocie. Dziś to dopiero będzie test dla zestawu, a dla mnie szkoła castingu: jednogramowe główki, rozmiar haka 4 i do tego odpowiednio maleńkie twisterki, którymi łowię na boczny trok. Nie wiem, czy to razem będzie ważyło dwa gramy. 

Edytowane przez Obcy

Witam Wszystkich i gratuluję udanych zakupów.Ja również się pochwalę.Dziś dotarł do mnie pierwszy Japończyk.

Michał i Kamil dzięki za wszystko a przede wszystkim za cierpliwość do mnie ;)

pADpua.jpg

TA573X.jpg

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam Seba

Faktycznie fajna ta niebieska narzuta, ale musiałeś ją ciągnąc aż z Japonii :)?

• Like 1

Witam Wszystkich i gratuluję udanych zakupów.Ja również się pochwalę.Dziś dotarł do mnie pierwszy Japończyk.

Michał i Kamil dzięki za wszystko a przede wszystkim za cierpliwość do mnie ;)

pADpua.jpg

TA573X.jpg

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam Seba

koniecznie opisz jaki ma realny zakres oraz ugięcie, sam się biję z myślami :)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Do Jack Daniels:

Jak miałem nie brać z Japonii jak do tej narzuty dawali w gratisie tego kijka :D .

Do Bazyloss:

Kamil postaram się ogarnąć temat ; na sucho super , leciutki , taki akurat pod moje ręce (małe łapki ) ,design jak dla mnie super,kij szybki i cięty Ty chyba wolisz parabolkę .Na tą chwilę mogę zacytować Angola  który łowi na ten kij:

•  
  •  
  •  
Re: evergreen Black Raven

Sent: Mon Feb 16, 2015 1:11 am
From: Vidar6
To: bobin321

Hi,

Amazing piece of Kit the Black Raven is, and easily one of my all-time most favourite rods. The rod is very light in hand, ultra sensitive but with huge power resources without being silly stiff.

I use my rod for European perch and Zander fishing shad-tail soft plastics either on a jighead or Texas rigged and it is perfect for that. The bulk of the lures I use with the rod weighs between 10 and 20 grams in total and the rod handles them perfectly.

Pozdrawiam Seba
  • Like 2

no właśnie ja lubię szybkie, ale o harmonijnym ugięciu pod dużym obciążeniem

a tym zakresie to potrzebuję naprawdę ostry kij, bo ma być do podbijania ... takiego pin-pin-pin :) główek 5-15g, ale optimum to 7-12g i w tym zakresie muszę mieć możliwość zrobić z przynętą wszystko

o BR strasznie mało info, a z tego opisu wynika, że będzie idealny

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

no właśnie ja lubię szybkie, ale o harmonijnym ugięciu pod dużym obciążeniem

a tym zakresie to potrzebuję naprawdę ostry kij, bo ma być do podbijania ... takiego pin-pin-pin :) główek 5-15g, ale optimum to 7-12g i w tym zakresie muszę mieć możliwość zrobię z przynętą wszystko

o BR strasznie mało info, a z tego opisu wynika, że będzie idealny

To lubimy to samo ???? Ja w tym zakresie uzywam Temujin the Gazelle. 7-12g to jej optymalny zakres, szybka i cieta ale pod ryba pieknie sie gnie. Czulosc tez na super poziomie. Aczkolwiek moze byc dla Ciebie przykrotka.

na razie patrzę na Air Raid Grand Slam 66MH, ale jeśli sprzedam Daiko Drrog C69MH, to może bym się szarpnął na BR z Inspirare

jedyny problem, to że modele z serii Inspirare , które miałem w ręku nie powaliły mnie na kolana, ale to były wędki trochę do mnie nie pasujące

ponoć 610H i 63ML też mogły by być czulsze, mam nadzieję, że z 66MH jest inaczej

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Przeszukałem chyba całą sieć na temat tego kija i muszę powiedzieć ,że kupowałem w ciemno podpierając się jedynie wypowiedzią tego Anglika.Przejrzałem wszystkie filmy Katsu Imy i też dupa.Jest Gunsinger,Cobra , Super Stalion i coś z serii Designo Ale BR nic.Tu na jakimś japońskim blogu zastanawiają się co to za kij , bo z opisu Blumeister a z wyglądu Inspire.I nie wiadomo czy SS,Egoist a może BR

• Like 1

na razie patrzę na Air Raid Grand Slam 66MH, ale jeśli sprzedam Daiko Drrog C69MH, to może bym się szarpnął na BR z Inspirare

jedyny problem, to że modele z serii Inspirare , które miałem w ręku nie powaliły mnie na kolana, ale to były wędki trochę do mnie nie pasujące

ponoć 610H i 63ML też mogły by być czulsze, mam nadzieję, że z 66MH jest inaczej

a kiedy będziesz tego daiko Drog żenił?Info na priv z ceną.

Jakos 3-4tygodnie temu pokazala sie BR SS, moz to by bylo cos dla Ciebie Kamilu?

Albo cos z z nowej seri Heracles Fact, ale ostrzegam dali piekny korek bez szpachli i nie kazdemu moze sie spodobac [emoji4]

nad SS też myślę, FACT 66MH również :)

coś w FACT przyleci do PL, to będzie info o tym legendarnym korku

http://www.fishing-v.jp/stgear/gear_detail.php?cd=sgea_1411_8510860_01

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

Oczywiście całości!

Wziąłem trochę wahadłówek bez kotwic, gum na główkach, w których uciąłem groty, i sprawdzałem. Alga 24g to dla tej wędki przynęta w sam raz, pięknie się na niej ładuje, nie mam wrażenia, że kij się męczy - jest dobrze. Kopyto 4 na główce 10g, czyli około 26g - super! To samo kopyto, ale na główce 12g już troszkę ciężej, ale kij sokojnie daje radę. Założyłem zatem, że 30g może być max, jeśli ktoś nie chce niszczyć wędki. Kopyta 3 na główkach15g, czyli razem ok 18g - czysta przyjemność rzucania. To jest moim zdaniem taki najfajniejszy ciężar, ale tak "bardzo się wsłuchując" z powodu nowego zestawu, bo od kopyta 1 na główce 5g można walić ile firma dała bez najmniejszych problemów; tym już normalnie łowiłem licząc na okonie, ale że brać chciały tylko na jeszcze mniejsze Mansiki i na główkach po 2-3g - głównie nimi rzucałem od wczoraj i było dobrze. 

O jakim modelu Xtreme mowa ?

O jakim modelu Xtreme mowa ?

Ale mi zadanie dałeś, tam literki takie, że musiałem wziąć szkło powiększające: 5S76MF2-B :)

Z dwugramówkami już było ciężko, ale kilka metrów leciały. 5 gramów to jest tyle, że można walić śmiało tym zestawem.