Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam jakiegoś dużego porównania do najnowszych Stelli, TP czy Vanquishy. Wg mnie Exsence kręci bardzo płynnie i lekko. Wersje HG trochę szumią, tak bardziej „fotelowo”. W porównaniu do TP ’15 2500HGS kręci napewno lzej, płynniej i ciszej. Jeśli ktoś celuje w niska masę calosci to tez znajdzie dobra opcja (200g).

Tak jak wspomniałem, bebechy Exsence są zbliżone, jeśli nie takie same, jak w Vańku, a buda jak w Stelli.

Mnie na razie bardzo pasują, zarówno praca jak i wyglądem. Oczywiście nie wypowiem się na razie na temat żywotności, czy pracy po iluśset godzinach łowienia ale na dzien dobry jest ok ;)

• Like 2

Początkowo i u mnie "czarny pan" budził zachwyt na odległość. Tegoroczna wizyta na poznańskich targach nieco ostudziła ten zapał. Pomimo iż z daleka ten kołowrotek trafia w mój gust(uważam że czarny to najlepszy kolor dla każdego kołowrotka, a zwłaszcza czarny matowy), to już bezpośredni kontakt trochę mnie rozczarował. Słabo działał zbijak kabłąka, a sam kołowrotek, z bliska wydawał się jakby nie był skończony(dopracowany).

Z oglądanych: 15'TP, E i TPXD, ten ostatni wypadł najlepiej. Jeśli chodzi o kulturę pracy i właściwości użytkowe. Również wygląd zewnętrzny jest na +. W XD co prawda może razić knob ale reszta jest raczej bez zarzutu.

Nie twierdzę, że Exsence(może to tylko sprawa egzemplarza wystawowego) to słaby kołowrotek ale z wymienionej trójki najlepiej zaprezentował się TPXD, a najsłabiej 15'TP.

Edytowane przez vako
  • Like 1

Gość EdekZfabrykiKredek

W sklepach jest wersja metalowa u nas czy też w Japonii i to jest 17-ka, w Japonii wyszedł jej tańszy odpowiednik z CI4+ jako 18-ka też czarna.

A to że wszędzie poza Japonią 17-ka jest nazywana 18-ką bo późną jesienią,zimą na nowy sezon weszła do handlu, zresztą tylko pare miesięcy po wprowadzeniu jej w Japonii.

Na zdjęcia nie musze patrzeć, znam ją od podszewki.

Edytowane przez SIEMANO

Gość EdekZfabrykiKredek

17-ek nie było hmmm a co jest u nas na rynku jak nie 17-ki.

Wiem jak wyglądają, doskonale znam oba modele.

Pisałeś że na targach wszyscy kręcili 18ką, a jej na targach nie było , była 17ka

Dobra na szybko prosze foto z katalogu.

post-60043-0-09020300-1524593487_thumb.jpg

Edytowane przez SIEMANO

Gość EdekZfabrykiKredek

14 Stella

15 TP

16 Vaniek

17 Exsence

i te kołowrotki "w jakiś tam" sposób można porównywać

18 Exsence CI4+ to już zupełnie inny kołowrotek, który bliżej jest 16 Stradica CI4+ , niż 17 Exsence

Zgadza się to jest jego tańsza wersja.

Gość EdekZfabrykiKredek

Owszem tańsza wersja to dalej Exsence ale tańszy z CI4+ a do czego konstukcyjnie jest podobny to inny temat.

To według twojego nazewnictwa np. ultegra fb jest tańszą wersją stradica, ok niech Tobie będzie.

Edytowane przez SIEMANO

Gość EdekZfabrykiKredek

Według twojego rozumowania wszystko np. Stradic fk czy ci4+, exsence ci4+, nowa soare, sephia, complex itp. jest stradiciem a w modele w góre bóg wie czym twin powerem czy stellą ok spoko.

Albo lepiej można tu mnożyć przykłady z VW czy Audi ale co tam to dalej jest jeden dany model w innej konfiguracji.
Ok widze że masz swoj tok myślenia spoko, ja zapominam o temacie bo i tak nic on nie da.

Edytowane przez SIEMANO

Wygląda na poważną szpadę

Jest bardzo poważna ????.

Miałem sporo obaw bo jest to mój pierwszy samodzielnie zlecony kijek i koszt niemaly, a mój poprzedni Lamiglas ( teoretycznie mocniejszy bo 30lb) wydawał się przy nim finezyjną wędką.

Wszelkie obawy minęły po pierwszej wizycie nad wodą! Potwierdzam więc wszystkie dobre słowa jakie wyczytałem i usłyszałem pod adresem tego blanku. Dla mnie rewelacja i mam zamiar dorzucić w przyszłości jeszcze mocniejszą wersję.

• Like 3