Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz wskazać odpowiedni przepis? Jak na razie znany mi przepis aktualnie obowiązujący (02.05.2018) brzmi:

Art. 4. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:

1) broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;

2) broń pneumatyczną;

3) miotacze gazu obezwładniającego;

4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:

a) broń białą w postaci:

ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,

– kastetów i nunczaków,

– pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,

– pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,

broń cięciwową w postaci kusz,

c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej.

http://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/279036,Posiadanie-noza-bedzie-surowo-karane.html

To jeszcze nie przepis, tylko projekt. Zanim zostanie uchwalony, upłynie kadencja obecnego sejmu, a wówczas wszystkie projekty idą do kosza...

Nota bene, w wielu krajach obowiązują podobne przepisy ograniczające długość ostrza do 2,5 cala (6,35cm) a więc są znacznie bardziej restrykcyjne od projektu i jakoś nikt w tych krajach nie protestuje z tego powodu.

PS

Jest przepis w KW dotyczący tzw broni białej i on ma zastosowanie aktualne, ale tylko w specjalnych okolicznościach:

art. 50a § 1 kodeksu wykroczeń
Kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa,
podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3000 zł.

Edytowane przez Alexspin

Więc tak jak pisałeś wcześniej to kwestia gustu...

Ja wyrażę swoją opinię.

Mi osobiście bardzo leży w ręce jest piękny i kręci maślanie.Coz więcej można chcieć od sprzętu.

Przy Stallion jest bajka kij jest bardzo lekki jak na tą moc bo waży tylko 127g.

Całość świetnie się zagrała.

I wcale mi nie brakuje dlugosci :-)))

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 1

Co do gustu i estetyki sprzętu nie dyskutuję, każdy ocenia wedle własnych upodobań. Jak napisałem...piękna forma. Forma, która mnie "uwiera" (tak samo jak przepiękna Ryoga)

PS łowiłeś kiedyś takim/tym multikiem w okrasie grudzień - marzec? ;)

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Robert w grudniu łowię tylko sandacze do których używam niskiego profilu tj.Ip68.

A w marcu łowię pstrągi,jazie i klenie i tam też stosuje inny multik bo ten złamał by mi moja wykalaczke hi hi..

Lin-ów stosuje do łowienia dużymi gumami np. do Trout-ów jak i do twitchingu szczupakowego.

Więc nie łowilem nimi w miesiacach zimowych.

Wiem że sprawiają mi radość w miesiącach ciepłych bo przyjemnie chodzą dłoń :-)

Edytowane przez kondzio 77
  • Like 1

Więc tak jak pisałeś wcześniej to kwestia gustu...

Ja wyrażę swoją opinię.

Mi osobiście bardzo leży w ręce jest piękny i kręci maślanie.Coz więcej można chcieć od sprzętu.

Przy Stallion jest bajka kij jest bardzo lekki jak na tą moc bo waży tylko 127g.

Całość świetnie się zagrała.

I wcale mi nie brakuje dlugosci :-)))

Konkret

Robi wrażenie

• Like 1