Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Żbiku, ten kij to wklejka? Jaki zakres ogarnia?

Bez wklejki. Fast ale nie przesadny z fajnym środkowym ugięciem tak na sucho :)

A Kuba niech da znać z pola walki...

Opis jest z cw do 7g i raczej bym tutaj nie przeciążał, szczególnie do podbijania gum :) 

• Like 1

Kijek będę testował dopiero pod koniec września na okonkach. Docelowo jednak kupiony z myślą o bardzo płytkim odcinku pstragowej rzeczki, gdzie brodząc w wodzie od kostek do jajek w górę rzeki obławiać będzie dołki i bystrza w polowaniu na pstrągi. No dobra, pstrążki... ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Zależało mi na kijaszku czułym, krótkim i mocnym takim który pozwoli wyholować sporego pstrąga w trudnym miejscu. Wybór padł na blank Sword Shobu Nagai :) W związku z tym że największe swoje ryby złowiłem puszczająć przynętę z prądem to potrzebowałem szybkiego kołowrotka którym będę mógł kontrolować "spływ" gumy. Kołowrotek do kategorii piórkowej także należeć nie mógł bo problemem byłoby wyważenie pełnego "pręta" jakim jest SWORD :) Wybrałem Daiwę Morethan 2510PE-H. Zestawik wygląda moim zdaniem rewelacyjnie, Bartek naprawdę zrobił świetną robotę :) Uchwyt AT najwygodniejszy jaki kiedykolwiek miałem w łapie :) post-58942-0-12750600-1536319239_thumb.jpg

post-58942-0-09354200-1536319257_thumb.jpg

post-58942-0-53144500-1536319276_thumb.jpg

post-58942-0-14633500-1536319291_thumb.jpg

• Like 14

Zależało mi na kijaszku czułym, krótkim i mocnym takim który pozwoli wyholować sporego pstrąga w trudnym miejscu. Wybór padł na blank Sword Shobu Nagai :) W związku z tym że największe swoje ryby złowiłem puszczająć przynętę z prądem to potrzebowałem szybkiego kołowrotka którym będę mógł kontrolować "spływ" gumy. Kołowrotek do kategorii piórkowej także należeć nie mógł bo problemem byłoby wyważenie pełnego "pręta" jakim jest SWORD :) Wybrałem Daiwę Morethan 2510PE-H. Zestawik wygląda moim zdaniem rewelacyjnie, Bartek naprawdę zrobił świetną robotę :) Uchwyt AT najwygodniejszy jaki kiedykolwiek miałem w łapie :) IMG_20180907_125444.jpg

IMG_20180907_125453.jpg

IMG_20180907_125511.jpg

IMG_20180907_125536.jpg

No to już wiem czyja wędkę likowalem na Fejsie :)

Powodzenia z pręcikiem

Oby kołowrotek się sprawdził do takich zadań.

Szybki kołowrotek do pusZczania przynęty z nurtem znaczy tyle że łowisz poniżej siebie wydając linkę z kołowrotka kręcąc do tyłu z wyłączona blokada ?

Czy to jeszcze jakaś inna technika wykorzystania kołowrotka to pusZczania przynęty z nurtem ?

A ten blank planuje sobie tak czy owak oglądnąć niedługo...

Edytowane przez Guzu

Powodzenia z pręcikiem

Szybki kołowrotek do pusZczania przynęty z nurtem znaczy tyle że łowisz poniżej siebie wydając linkę z kołowrotka kręcąc do tyłu z wyłączona blokada ?

Czy to jeszcze jakaś inna technika wykorzystania kołowrotka to pusZczania przynęty z nurtem ?

Są 2 uzbrojone ;) zawijaj na testy

Powodzenia z pręcikiem

W pierwszej fazie rzucam przynętę pod przeciwny brzeg jakieś 5-10m pod prąd, po wpadnięciu przynęty do wody zamykam kabłonek, pozwalam gumie opadać do dna jednocześnie delikatnie podbijając i jedynie wybierając luz(w szybszym nurcie existem z przełożeniem 5;6 gubiłem kontakt z gumą). W drugiej fazie gdy mam przynętę już za sobą otwieram kabłąk przytrzymując linkę palcem  i delikatnie odpuszczam żeby przynęta już pracując spływała z nurtem, od czasu do czasu lekko podszarpuję :) Drugą fazę prowadzenia przynęty zapewne łatwiej byłoby wykonać kijaszem z pazurem i multikiem :) Piszę tu o metodzie prowadzenia moich przegubów

W pierwszej fazie rzucam przynętę pod przeciwny brzeg jakieś 5-10m pod prąd, po wpadnięciu przynęty do wody zamykam kabłonek, pozwalam gumie opadać do dna jednocześnie delikatnie podbijając i jedynie wybierając luz(w szybszym nurcie existem z przełożeniem 5;6 gubiłem kontakt z gumą). W drugiej fazie gdy mam przynętę już za sobą otwieram kabłąk przytrzymując linkę palcem i delikatnie odpuszczam żeby przynęta już pracując spływała z nurtem, od czasu do czasu lekko podszarpuję :) Drugą fazę prowadzenia przynęty zapewne łatwiej byłoby wykonać kijaszem z pazurem i multikiem :) Piszę tu o metodzie prowadzenia moich przegubów

Początek znam. Oczywiście ja mam inną specyfikę, inne przynęty. Łowię zdecydowanie płycej.

Druga faza - dlatego myślałem że masz szybką daiwe, żeby zachowując kontakt z przynęta odwijać linke zamiast otwierać kabłąk ...

Już całkiem robiąc offtop jak że skutecznością holu dużej ryby pod prad, gdy masz branie pod koniec drugiej fazy ?

Szczerze mówiąc to największe ryby złowiłem w pierwszej fazie :) Brat łowiąc w finlandii prowadzi najzwyczajniej przynętę pod prąd bez jakiegokolwiek podbijania czy też odpuszczania i 70dziesiątaki łowi dosyć często. Wstawiłbym jego filmiki z holów ryb ale sporo przerywników występuje :D 

Szczerze mówiąc to największe ryby złowiłem w pierwszej fazie :) Brat łowiąc w finlandii prowadzi najzwyczajniej przynętę pod prąd bez jakiegokolwiek podbijania czy też odpuszczania i 70dziesiątaki łowi dosyć często. Wstawiłbym jego filmiki z holów ryb ale sporo przerywników występuje :D

Nie jestem zaskoczony wogole. Że najwięcej w 1 fazie ;)

Ale już zostawmy zagadnienia łowienia pstrągów, bo nas zablokuja w wątku o zabawkach ;)

Powodzenia na rewirach

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

No to mam kilka pytań.

Jaki zakres przynęt ogarnia ten kij?

20 g rzuci dobrze?

Te 60 g to jego max, czy da radę więcej?

Bardzo szczytowy jest czy to raczej taki moderate?

A.

- myślę że 20-65 gram

- nawet daleko posyła kajta 4'' na 12 gr.

- myślę, że 65 gram to jego bezpieczny max, zakładałem raz  Duckfin Live Shad 20cm na 15 gramach (łącznie 80 gram) i dało się rzucać, ale to raczej za dużo.

- szczytowy

Oglądałem. Od roku się nad nim zastanawiam.

Ja rozumiem wszystko. Specyfikację i specyfikę łowiska również (co kto lubi, ja tam amator jestem totalny), ale żeby się rok nad zakupem zastanawiać to absolutnie nie kumam o co kaman.

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2