Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Poprawna pisownia to szacunek do kraju z jakiego się pochodzi albo w jakim się przebywa. Niestety w hameryce nie szanuję się innych nacji zbytnio ... O czym najlepiej świadczy fakt, że np. w echosondach zza oceanu nie zawsze są dostepne jednostki metryczne, dlatego wybaczcie koledze Rekinowi brak poprawnej polszczyzny choć dla chcącego ...

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2

Patrząc na to jednak z drugiej strony po co te wszystkie działy, tematy, moderatorzy-przecież można pisać jeden post pod drugim ,na wiele tematów.

Jakiś porządek jest wskazany i nie mówię tu o pojedynczych przecinkach i kropkach,ale jak czyta się posty na pół strony i są napisane jednym ciągiem, to czasem trzeba się grubo zastanawiać co autor miał na myśli.

A zamiast zasłaniać się dysgrafią ,dyslekcją itp. wystarczy się odrobinę postarać i wszyscy będą zadowoleni. :D :rolleyes: :rolleyes:

• Like 3

@Woytec, często używam zwrotu "Panowie" rozpoczynając post do wielu uczestników. Muszę jednak przyznać Ci rację, że to jest swego rodzaju brak konsekwencji, w kolejnych zdaniach używam formuły "per Ty". Postaram się pamiętać o tym i zamienić zwrot "Panowie" na "Koledzy", chyba będzie bardziej odpowiedni.

Dziękuję za zwrócenie mi uwagi.

Jednak muszę odnieść się do wpisów na temat języka polskiego, gramatyki, ortografii i interpunkcji.

Każdy może zasłonić się dysleksją, dysortografią, dys........czymś. Moim zdaniem nie jest wielkim problemem skorzystanie z  prostej technologii słownika zainstalowanego w telefonie, czy edytora tekstu w komputerze. Pisanie 10 linijek tekstu bez interpunkcji, bez dzielenia zdań, bez polskich znaków itp, jest zwykłym lenistwem.

Na tym zakończmy dyskusję, proszę.

• Like 9

Powiem Ci, że trochę może... i za specjalnie to on tam od monstera nie odstaje z mocą. Konstrukcja nieco inna, jeszcze mniej zbieżna, ugięcie trochę bardziej środkowe, jakby lżejszy i na pewno smuklejszy. U mnie jako boleniówka na belly boat z możliwością obskoczenia okoni na górkach wodnych. Myślę, że dla wielu byłaby to wypasiona pstrągówka...

Powiem Ci, że trochę może... i za specjalnie to on tam od monstera nie odstaje z mocą. Konstrukcja nieco inna, jeszcze mniej zbieżna, ugięcie trochę bardziej środkowe, jakby lżejszy i na pewno smuklejszy. U mnie jako boleniówka na belly boat z możliwością obskoczenia okoni na górkach wodnych. Myślę, że dla wielu byłaby to wypasiona pstrągówka...

Dziękuję za wyjaśnienie.

Jednak muszę odnieść się do wpisów na temat języka polskiego, gramatyki, ortografii i interpunkcji.

Każdy może zasłonić się dysleksją, dysortografią, dys........czymś. Moim zdaniem nie jest wielkim problemem skorzystanie z  prostej technologii słownika zainstalowanego w telefonie, czy edytora tekstu w komputerze. Pisanie 10 linijek tekstu bez interpunkcji, bez dzielenia zdań, bez polskich znaków itp, jest zwykłym lenistwem.

Na tym zakończmy dyskusję, proszę.

Masz racje Bartek  :)

Maja racje rowniez koledzy, chcacy miec watek czysty bez "dyskusji o czyms innym"

W praktyce jednak zachowujac transparentne zasady dla wszystkich trudno jest to jednoczesnie uzyskac.

Pozwalam sobie mimo Twojej prosby o zakonczenie dyskusji jednak cos "doskrobac" do Twojej slusznej mysli bo sam jestem dysortografikiem i nie mam polskiej czcionki w moim PC-cie.

Mimo to mozliwe jest by to co pisze chocby z szacunku do tych co to czytaja bylo zrozumiale, chocby przez mozliwosc edytowania i poprawienia "przekazu",- jesli ktos tego nie robi to znaczy ze albo nie potrafi albo mu sie nie chce,- dla mnie nie ma innej opcji.

Wszyscy na forum chetnie ogladamy zdjecia Bruno z rybami o ktorch mozemy tylko snic, mysle tu zarowno o gatunkach jak i ich wielkosci.

Jednoczesnie nie mozna uznac, ze doswiadczenie Bruno w lowieniu ryb z kategorii super ciezkiej  jest samoistna wartoscia przykrywajaca dolegliwosci niedoboru jezykowago. 

Z powodu braku mozliwosci konfrontacji sa nieweryfikowalna prawda sama w sobie, nikt z tym nie dyskutuje bo osob majacych podobne doswiadczenia tu na forum nie mamy.

Dlatego tez stosowanie uproszczenia na zasadzie on lowi wielkie ryby wiec ma racje jest jednak daleko przerysowane.

Prawda jest taka ze lowiac taaaakie ryby ma doswiadczenia ktorych my nie mamy i tyle. To trzeba uzac i szanowac, to takze jest duza wartoscia dla forum.

Mozemy i czesto powinnismy brac pod uwage jego uwagi bo plyna one nie z krecenia Stella w fotelu ale i to nie stawia go w roli greckiej Pytji.

Powinnismy takze moim zdaniem byc nieco bardzei tolerancyjni dla osoby- polaka, ktora wychowala sie od dziecka w innym kraju i uzywajac polskich slow mysli w logice jezyka w ktorym sie wychowala. Trudnosc polega na tym, ze nie latwo jest balasowac na granicy absurdu wypowiedzi z absurdem uszczypliwosci adwersarzy...

Kolejnym utrudnieniem jest takze to, ze w wymianie "uprzejmosci" i  pragmatyczne uwagi zostaja zakwalifikowane do kategorii do ktorej nie naleza...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

U mnie trochę skromniej, ale pokażę najciekawsze cukierki z ostatniej dostawy:

Shad Rapy Sinking 5, 7, 8cm również w wersji Silver Plated. Countdown Irlandia w wersji Silver Plated.

Zapodział się też jakiś Flat Rap Chrome, będzie jak znalazł na bolenia i sandacza

ce374515c81ade6c03ece56d194bf032.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez dante