Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko pięknie mi się zgrało, Brzany przed nami...

Niedawno zakupiony od Marka @Wildriver Lamiglas LX116MLSM 6-12lb 1/8-5/8 oz- nigdy nie rozumiałem tych długich symboli, cyferek.

Troche poszperane w internetach-360cm długości, wyrzut teoretyczne 4-17g...

Mam już podobny kijek, ciut słabszy, ale i dłuższy, dobrze ochrzczony ładnymi Kleniami, kilkoma Brzanami.

Szybka decyzja i zakup- w głowie myśl zastąpienia wspomnianego starego Shimano do którego żywię wielki sentyment, czasem było mi go szkoda brać nad wodę.

Ale 380cm długości i akcja ,,bez końca'' nieraz pomogły wygrać walkę w przelewach między kamieniami gdzie żerowały Baśki i Kleniska.

Do brzegu.

Lamiglas jak się okazało wymagał całkowitej modernizacji.

@Paweł po raz kolejny ogarnął temat szybko i z wielką precyzją- tak, to możliwe, da się i On to potrafi????

Stare przelotki schodziły razem z lakierem blanku, ciekawostka w Lamiglasie????

Decyzja o skrobaniu, na nowo lakier, przelotki, uchwyt, korek i co tam jeszcze potrzeba- tak oto powstał kij z myślą o polowaniu z brodu za Brzaną.

Sezon przed nami na Nie, ale już teraz są Klenie.????

Wielkie podziękowania dla obu wspomnianych Panów ????

post-50961-0-51583300-1622795836_thumb.jpgpost-50961-0-22154200-1622795907_thumb.jpgpost-50961-0-86786500-1622795924_thumb.jpg

Edytowane przez Arek X
  • Like 3

Nadejszla wiekopomna chwila,

w której to szczęśliwie, nabyłem drogą kupna Avida 106 MLF2. Dla niewtajemniczonych, nadmienię, że model ten został wycofany ze sprzedaży. Szczerze mówiąc, to miałem opory przed wydaniem czterocyfrowej kwoty na wędkę, gdyż do tej pory moje potrzeby w pełni zaspokajały kije budżetowe z serii np. Daiwa Exceler czy Dam Microflex. Jednak, ze względu na otwarcie się na nowe pstrągowe łowiska odczułem potrzebę naprawdę długiego, długiego kija, przy zachowaniu delikatności, ale i szybkości. Niestety, wymienione parametry miały tylko wędki robione na zamówienie ... i avid St Croix. Czas oczekiwania na kij z pracowni to jakieś 7 tygodni. A na rynku wtórnym (np. w dziale "sprzedam") jak tylko pojawiał się kijek o podobnych parametrach, to w ciągu dwóch minut znikał. Polowałem na taki kij od tak długiego czasu, że jakbym na początku poszukiwań zdecydował się na pracownię to chyba miałbym wędkę wcześniej. Jednak szczęśliwie, udało mi się na olx wyhaczyć człowieka, który takimi kijami handluje. I tak, w zeszłym tygodniu późnym wieczorem dostałem smsa z zapytaniem czy szukam jeszcze avida 106. Potem wszystko poszło sprawnie i to bez kupowania w ciemno. Kijek przyszedł chyba po trzech dniach i to za pobraniem, więc na spokojnie mogłem obejrzeć i pomachać. Kijek jak nówka. Nie miałem do tej pory żadnej wędki St Croix i mam nadzieję, że się do niej szybko przekonam.

post-71866-0-69241200-1622993453_thumb.jpg

post-71866-0-58527000-1622993460_thumb.jpg

• Like 3