Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Moderate + wąski 1/8-1/4 oz zakres wagowy przynęt + 14lb + SCIV+ ... no musiałem kupić.

Wędzisko niekoniecznie wpisuje się w nasze standardy łowienia na lekko. Ale jak ktoś nie potrzebuje mega precyzji, macha siermiężnie zza ucha, nie ekscytuje się długimi holami okoni ok. 40 cm, to może być dobry wybór. 1,5' Tanta + 1.5 g czeburaszka lata z niego bardzo zadawalająco, dodatkowe 0.5 g obciążenia uruchamia dodatkowe metry. Fajne jest to, że tym SantKrojem jestem w stanie wyczuć brania mikrookonków, hol ryb jest pewny, bez uczucia, że ryba "spadnie". 

Ale jak ktoś szuka "nicnieważącego, nowocześnieuzbrojonego" wędziska, to niech omija z daleka tego cudaka.

I przewrotnie: "przy odpowiednim multiplikatorze".

• Like 2

USDM trzeba lubiec i pamietac ze to kijki do innego lowienia tak jak JDM. Kije sa budowane z inna koncepcja pod inne gatunki i warunki. Jaki multik podepniesz Robercie?

No właśnie. Śmiem twierdzić, że my przeszczepiamy sprzęt pod nasze łowienie... i dlatego często czytam słynne "wędzisko niedoszacowane". 

• Like 2

USDM trzeba lubiec i pamietac ze to kijki do innego lowienia tak jak JDM. Kije sa budowane z inna koncepcja pod inne gatunki i warunki. Jaki multik podepniesz Robercie?

Na pierwsze poważne łowienie (jezioro w Laponii) planuję podpiąć Skorpiona BFS XG. Mam już tam nawinięte 100m plecionki #1.

Niby zbyt mocna, ale tam, czymś naturalnie spodziewanym jest obok okonia 40cm, "przyłów" grubego szczupaka lub sandacza (jazie po 60 cm też jakoś wyjątkowo mnie lubią ;) ) Nie planuję dłubania. Jadę na grubo :D I dlatego tak bardzo w tym kiju cenię sobie czułość i delikatność, podparte mocą

Edytowane przez BOB
  • Like 3

No właśnie. Śmiem twierdzić, że my przeszczepiamy sprzęt pod nasze łowienie... i dlatego często czytam słynne "wędzisko niedoszacowane". 

Dokładnie a jakie jest rozczarowanie jak owy kijek ze 2000-3000 zl na końcu nie jest tym czego oczekiwał kupiec. Wielu zapomina ze połów Bassów czy tym podobnych gatunkow to calkiem inne wymagania sprzetowe. Tam nikt nie stoi z kijkiem Evergreena, Megabassa, St croix o dl 6,3 i próbuje podać 3gr wabik na 50m. Lowi sie głownie z lodzi. rzuty najczęściej nie przekraczają 15m - 20m a opisy kijków maja często inne znaczenie i dotyczą albo ciężaru np. Główki/bulletta albo tzw. Sweetspo. CW do 1/4 Oz tu nie zawsze te 7gr u nas zwłaszcza jak to kij do polowu bassów. 

Na pierwsze poważne łowienie (jezioro w Laponii) planuję podpiąć Skorpiona BFS XG. Mam już tam nawinięte 100m plecionki #1.

Niby zbyt mocna, ale tam, czymś naturalnie spodziewanym jest obok okonia 40cm, "przyłów" grubego szczupaka lub sandacza (jazie po 60 cm też jakoś wyjątkowo mnie lubią ;) ) Nie planuję dłubania. Jadę na grubo :D I dlatego tak bardzo w tym kiju cenię sobie czułość i delikatność, podparte mocą

Robercie #1 u mnie to standard na okonie, klenie czy brzany i staram sie niżej nieschodzic przy XUL jak #0.6. I ja zawsze nastawiam sie na potwory i wole być przygotowany  :D

• Like 1

Tez miałem na evergreenie 1-12 Vanquisha 170g i zmieniłem na TP 2500. Pomimo, że cięższy zestaw robi wrażenie … lżejszego bo jest idealnie wyważony.

:D To tylko 50g w ręce. Pierwszy raz słyszę, żeby ciagle podnoszenie 50g jakiemuś facetowi przeszkadzało  ;)

• Like 4

Czuły i delikatny kij, który nie boi się dużych ryb ;)

tak w skrócie można by podsumować posiadam wędkę podobną w takiej specyfikacji LGCC70MLM legend inshor wedka, która pozwala rzucać niewielką przynętę na spore odległości, bardzo czuła i pozwalającą świetnie animowoc taka przynętę i mocą pozwolajaca wyholować duża rybę. I dosyć szybką pomimo opisu MLM, ale za to przy większej rybie to ugięcie bajka. U mnie zastosowanie okoń na ciężej, sandacz lzej i szczupak na lekko z premedytacja. Powiedziałbym, że naprawdę uniwersalna bo łowiłem nią chyba każda przynęta w komforcie oczywiście w zakresie wskazanego cw. Ja mam podpieta cc51 i jeszcze dochodzi do tego ten zzziiiiippppp przy odjeździe ryby. Bajka ale trzeba lubić takie wędki i oczywiście ten odgłos zzzzziiiipppppp Edytowane przez Apisfisha
  • Like 1

Taki zestaw zmontowałem pod białoryb  :D To mój pierwszy Twin Power i muszę przyznać, że się zakochałem  :wub:

- Shimano Twin Power 2500 FE,

- Dragon X-Fine N.C.T. 2,13m 0,5-3g,

- Stroft Gtm 0,10mm.

Nowa wykałaczka pod Oksy Robinson Diaflex Speeder Perch Spin 2,16 1-6g.

Jak ten SKSS bez foregripu układa się w zamkniętej dłoni, w "roboczym" chwycie, tzn. w czasie łowienia ?