Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

Kręci bardzo lekko i przyjemnie. Do tego szybkie tuningowanie, bo fabrycznie lozyskowany jest 6+1, wiec w bardzo prosty sposob wymieniłem 1 tulejkę z knoba na łożysko (fabrycznie knob ma 1 łożysko i 1 tulejkę, teraz ma 2 lozyska). Do tego pod szpulka na osi pod podkładkami jest teflonowa tulejka, ktora wymienia sie w prosty sposob na "standardowe" shimanowskie łożysko 7x11x3. I tym sposobem mam teraz 8+1 ;)

Edytowane przez Żbiku

Do tego pod szpulka na osi pod podkładkami jest teflonowa tulejka, ktora wymienia sie w prosty sposob na "standardowe" shimanowskie łożysko 7x11x3. I tym sposobem mam teraz 8+1 ;)

W mniejszych może jest 7x11x3. W rozmiarze 4000 jest dużo większe.  Ale za to tańsze. 15 zeta.  Mam gdzieś jedno Ezo nierdzewne gdyby ktoś chciał.

Edytowane przez godski

Ja tez miałem kilka EZO 7x11x3, jak wymieniałem lozyska w "czarnuchach" Shimano. To standardowe łożysko na podparcie korby w Shimano. Zmierzyłem suwmiarka tulejkę pod szpula i jest taka sama, wiec idealnie wlazło tam łożysko ;)

Zaraz wyjdzie, że ze Stradica za 600zl można zrobic za parędziesiąt złotych "lozyskowego" TwinPowera ;)

http://www.shimanofish.com.au/media/fishing/shimano/saf/documents/all_schematics/spinning_reels/STCI41000FB_v1_m56577569831025510.pdf

Wymienic na łożysko można tulejkę #16122 i #17698. Do tego zapewne da radę podmienić tez #17707. I w sumie zamiast 6+1 mamy 9+1 za kwotę niecałych 50zl ;)

Edytowane przez Żbiku

Chodzi mi o to że nie różni się technologicznie aż tak bardo jak np Stella i stradic TP to w wersji SW nic więcej jak Saragosa z wyglądem Stella

Technologicznie to TP, Stelka, Vanquish Biomaster, Stradic i inne są podobne. Niuanse się liczą. Wielkość i materiał napędu, ilość i jakość zastosowanych łożysk, materiał itp.

• Like 1

Technologicznie to TP, Stelka, Vanquish Biomaster, Stradic i inne są podobne. Niuanse się liczą. Wielkość i materiał napędu, ilość i jakość zastosowanych łożysk, materiał itp.

Dokładnie to miałem na myśli tylko źle się wyraziłem np:materiały z których są zrobione tryby w TP SW są prawie identyczne jak Saragosa SW a kołowrotek ma tylko wygląd jak Stella.

Jak napisałem wcześniej, po powrocie z Drużna prezentuję nowy nabytek, tym fajniejszy, że właściwie mogę go już zaliczyć jako pozycję do "mojej szafy" ale z równym powodzeniem można stosować i dzisiaj. Na ostatnim wyjeździe na Drużno "rozdziewiczyłem" na małym szczupaczku (ryba jest ryba ;) )

ABU BORON 2,13 do 25gr. Lata 2000. Wtedy topowa pozycja w katalogu firmy ABU :)

post-52107-0-12692800-1480240962_thumb.jpg

post-52107-0-01439000-1480240980_thumb.jpg

post-52107-0-71451300-1480241002_thumb.jpg

post-52107-0-25020800-1480240925_thumb.jpg

Kijek nabyłem od @Żbiku. Kuba, dziękuję za koleżeńską formułę sprzedaży. :)

@Gaweł, dzięki za odbiór i "skuteczne" dostarczenie na Drużno. :)

• Like 9

Ale to w dalszym ciągu rewelacyjny kij! Na pewno zbrojenie w ten typ przelotek, ich waga, rozmiar i rozłożenie na blanku zdecydowanie "trąci myszką" ale poza tym ...klasa :) Uchwyt z tym trochę dziwnym, płaskim pazurem, super układa się w dłoni (nie bez powodu napisali na korku "ERGONOMIC GRIP" :P a waga kijka to 150g więc nie jest źle :)   Dopnę do niego  leciwy multik (może coś znajdę? ;) ) i na łowienie w stylu retro jak znalazł. Grzechem było by nie rozruszać go co jakiś czas  ;)

Dodam tylko , że mam już w kolekcji, ABU BORON 2,7 15-40 ... na rzekę z brzegu super. Jest parka :D

Ale to w dalszym ciągu rewelacyjny kij! Na pewno zbrojenie w ten typ przelotek, ich waga, rozmiar i rozłożenie na blanku zdecydowanie "trąci myszką" ale poza tym ...klasa :) Uchwyt z tym trochę dziwnym, płaskim pazurem, super układa się w dłoni (nie bez powodu napisali na korku "ERGONOMIC GRIP" :P a waga kijka to 150g więc nie jest źle :)   Dopnę do niego  leciwy multik (może coś znajdę? ;) ) i na łowienie w stylu retro jak znalazł. Grzechem było by nie rozruszać go co jakiś czas  ;)

Dodam tylko , że mam już w kolekcji, ABU BORON 2,7 15-40 ... na rzekę z brzegu super. Jest parka :D

A nie chcesz go w pianę Fuji, uchwyt Matagi i Torzite przyodziać? :P Chętnie się podejmę ;)