Skocz do zawartości

Pochwal się nowym sprzętem ! ;)

Esox1999

Rekomendowane odpowiedzi

A taka ciekawostka o logo St Croix na wędkach od rod builders przynajmniej w Ameryce.Z 10 lat wstecz kiedy w sklepie scIII kosztował z 80$ rod builder kupował go za 50$ sztuka,to w hurcie (powiedzmy 1000 sztuk) z logo st.croix trzeba było zapłacić mniej jak 15$, swego czasu st croix był największym na swiecie producentem wędek.

• Like 1

i jak kręcioł, ja zamówiłem na próbę 3000HGM, jak znam życie (i mój stosunek do Shimano) to na giełdę ;)

Szumi :) ale mniej niż '12. Luzy szimanowskie, sprawia wrażenie ciut solidniej spasowanego niż reszta modeli. Bardzo wygodny knob, chyba najlepiej leży mi ze wszystkich włącznie z knobami z gwiazdek.

• Like 3

luz na korbce niewielki jak na Shimano (stukający ?)

rotor tak trochę chybotliwy, w TP 15 , które miałem u siebie chyba było lepiej, ale te tulejki na łoże rotora co ruskie na filmikach pokazują, pewnie we wszystkich tych konstrukcjach się przydadzą

szumek to nie problem, nie jest źle, a IOS Factory przy pierwszym smarowaniu trochę wygłuszy :)

knobik widzę trza podregulować :)

Na wyciągniętych rękach ciężko dokładnie pokazać ile jest luzu, w realu nie jest tak źle, może się zluzuje jak pokręci nad wodą zobaczymy. Na korbie nie stuka, a w Stelli 2500 już tak, tylko ona się już mocno nakręciła w ubiegłych sezonach:)

Co mi nie pasowało w Stelli C2000S ? Wszystko mi pasowało, genialny młynek, poza ceną zapasowej szpuli (ja muszę mieć ze sobą 2 w zapasie oprócz tej na kołowrotku, takie zboczenie) Vaniek wyszedł ekonomiczniej. Jeżeli zawita u mnie znów jakiś młynek 1000-2000 pewnie będzie to Daiwa tak dla równowagi.

Edytowane przez gajosik

Ja tez miałem kilka EZO 7x11x3, jak wymieniałem lozyska w "czarnuchach" Shimano. To standardowe łożysko na podparcie korby w Shimano. Zmierzyłem suwmiarka tulejkę pod szpula i jest taka sama, wiec idealnie wlazło tam łożysko ;)

Zaraz wyjdzie, że ze Stradica za 600zl można zrobic za parędziesiąt złotych "lozyskowego" TwinPowera ;)

http://www.shimanofish.com.au/media/fishing/shimano/saf/documents/all_schematics/spinning_reels/STCI41000FB_v1_m56577569831025510.pdf

Wymienic na łożysko można tulejkę #16122 i #17698. Do tego zapewne da radę podmienić tez #17707. I w sumie zamiast 6+1 mamy 9+1 za kwotę niecałych 50zl ;)

16795 jeszcze można i masz 10 + 1