Skocz do zawartości

Wędka muchowa "plażówka".

Bartas93

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

podczas pogoni za morską trocią nieraz spotykałem muszkarzy. Temat mnie zainteresował, na tyle że chciałbym spróbować swoich sił. Trochę starałem się zgłębić zagadnienie, ale mało jest takich rodzajów informacji, a druga trudność to to że nie znam podstawowego żargonu muszkarzy.

Moje pytanie to prośba o pomoc, w pryzmacie tego jak zacząć przygodę z wędkarstwem muchowym łowiąc z plaży. Mam tu na myśli morskie trocie, jak i belony. Jaki sprzęt powinienem kupić, jakie rzeczy by mi się przydały, ewentualnie gdzie mógłbym szkolić swój warsztat. Moje pojęcie co do wędkarstwa muchowego jest praktycznie zerowe, a sprzętu nie posiadam żadnego. Wybaczcie za tak ogólnikowy post, ale mam nadzieję że spotkam się z jakimiś pouczającymi odpowiedziami.

z wędkarskim pozdrowieniem

Bartek.

Polecam ten artykuł jak i całą stronę - jest tam kupa informacji, wszak Dania to zagłębie trociowania z brzegu morza... Na polskie wybrzeże brałbym kij #7 na duńskie #6.

http://globalflyfisher.com/fishbetter/sea-trout-gear/

Najlepiej jednak gdybyś umówił się za jakimś muszkarzem nad wodą...

kwiat

• Like 1

Swoją drogą, miał ktoś do czynienia z muchówkami snowbee ?

Zastanawiam się żeby właśnie tam szukać swojego pierwszego kija.

Widziałem wątek z pięknymi muchówkami, ale bezsensu kupować czegoś takiego na początek jak nie będę umiał z tego korzystać.

A z drugiej strony nie chcę wędki z dolnej półki, żeby za szybko się do tej metody nie zniechęcić.

Myślicie, że byłby to dobry wybór ?

Na giełdzie jest Sage Approach 9' #7 za połowę ceny sklepowej. Celuj w coś takiego. 

Ta propozycja też ciekawa http://wwww.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=65622&offset=0&displaytype=fullz tym, że może być już o deko za ciężko. Rozmiary naszych troci to takie 50-60 cm, muchy niewielkie, jedynie wiatr jest przeciwnikiem godnym. 

Jeśli szukasz tańszej alternatywy to EGO http://www.ego-fishing.pl/pl/oferta/wedki_jednoreczne/62-great_caster.htmldo tego linkę i kołowrotek z ich oferty. Pogadaj z Maćkiem to pewnie jeszcze rabat dostaniesz. 

Jako ze śmigam głównie w solance od dłuższego czasu, pozwolę sobie na kilka uwag.

Wędka zdecydowanie wygodniejsza jest ponad 9 ft. 9'8" czy 10ft.

Jak wspomniano wcześniej, #7 będzie najwygodniejsza, tym bardziej ze chcesz rozważyć jeszcze belony.

Warto pomyśleć nad linką - intermediate na fale sprawuje się najlepiej, dobrze jeśli ma running też inter, fala nie będzie ci tego zabierać.

Mi ostatnio w ręce wpadła wędka Scott Mackenzie DTX, 10ft #7. Bardzo przyjemna, ze sporym zapasem mocy, a jednocześnie lekka.

Firma u nas nie znana, ale daje radę :)

A jak u was Panowie wyniki w PL, da się coś chwycić ?

Czy jeżeli chodzi o trocie to tylko Dania ?

A co do samego kija, to właśnie zastanawiam się na czymś od snowbee albo vision..

Ogólnie nie mam nic, kołowrotka, wędki, imadła, materiałów, linek..

Mogę wydać jakieś 3-4 tysiaczki.

Kiedys ostrzylem sobie zabki na Mackenzie DTX shooting heads. Super wedka lekka i z powerem . Sama postac Scotta Mackenzie znana w swiece wedek dwurecznych , zanim zaprojektowal swoje wedki sygnowal dwureczne wedki daiwy swoim nazwiskiem.

Cos dla przyblizenia postaci : 

Mnie zaproponowano;

Venus SWS 9' #7

Kołowrotek Rulla

Linka Kust 7 Slomo

Linka Vibe125

Co sądzicie o takim zestawiku ?

Uderzyłem do Vision bo jestem jak dotąd zadowolony z ich usług jeśli chodzi o ciuchy ;  )

Nie chcę też kupować sobie sprzętu z niższej półki, bo nie chcę się zbyt szybko zniechęcić.