Skocz do zawartości

Skrobanie Blanku

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Pytanie do ludzi obeznanych w temacie RB. Jak najlepiej rozbroic Seryjny kijek zeby oczyscic caly blank i zdjac dolnik? Mam spinna ktorego dostalem od zonki na urodziny ale nie uzywam go bo przesiadlem sie na Casting. Chcialbym obrac blank i zdjac dolnik wraz z uchwytem kolowrotka. Nastepnie skrocic blank tak aby go nie uszkodzic i sprubowac go uzbroic w odpowiednie komponenty. Czy bylby ktos w stanie napisac mi jak nalezy sie za to zabrac aby nie zniszczyc blanku?

Z gory dziekuje za odpowiedzi.

zdr

Dzieki Imienniku :mellow: Jest wszystko co chcialem wiedziec. To dzis przy piwku obieramy skurkowanca do bialej kosci :mellow:

EDIT: Nie byl bym soba jak bym od razu nie sprobowal :mellow: Kijek obrany w 90% tylko nie umiem zdjac tego cholernego Pierscienia :(

Ma ktos moze pomysl? Probowalem na cieplo i lekko zbijac ale nic sie nie ruszyl :wacko:

zdr

post-2664-1348914806,6434_thumb.jpg

post-2664-1348914806,6859_thumb.jpg

@Fatso dzieki za rade naszczescie dalo rade inaczej.

Jeszcze raz wielkie dzieki Kamil Grzalem, grzalem i puscil skubaniec. Blank oczyszczony z kleju i zmatowiony drobnym papierem wodnym. Teraz czeka mnie lekturka i projekt dolnika :mellow: Jak bys mial ochote pomoc amatorowi to z checia poczytam

post-2664-1348914806,9982_thumb.jpg

• 6 miesięcy temu...

Witam!

Mam pytanie co uzyskam przez usunięcie farby i lakieru z blanku??? /CD Blue Rapid 2.75m, do 28gram/

Czy blank będzie bardziej finezyjny i lepiej wskaże opad? W jakim stopniu zmieni się jego praca, czy zgubi na szybkości a ugięcie pod obciążeniem się zwiększy???

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi i sugestie!

Lakier łatwo ściągnąć nożem do tapet - potem jedziesz papierem o wysokiej gradacji i sprawa załatwiona. Ja dziś będę próbował malować blank :D

Daj znać jak wyszło i co za patenty stosujesz!!

Oczyszczamy blank, szlifujemy, żeby był matowy papierem wodnym - 1000 np. - przecieramy nawilżoną ściereczką, pozostawiamy do wyschnięcia :D Nie wiem co to za farba - mam zieloną i ciemne srebro z brokatem - z warsztaty mechanicznego. Wybrałem ciemne srebro - na wacik wylewam trochę farby i równomiernie wcieram - pierwsza warstwa już poszła. Wygląda dobrze :D Pod światło ładnie się mieni i nie widać, że to jakiś cudak hand made bo kolor podobny do grafitowego blanku :D Później to samo zrobię z lakierem.

Bardzo dobry sposób na szlifowanie to osadzenie w wiertarce. Tylko trzeba dorobić drewniany czop do osadzenia w blanku i mocno owinąć, elastyczną taśmą żeby nie pękł. Trzeba to robić z wyczuciem, szlifować tylko tyle ile trzeba. Potem blank trzeba umyć bardzo dokładnie, bo zostaje bardzo dużo pyłu. Najlepiej w wodzie z proszkiem do prania. Musi być tak czysty, że po przejechaniu białą szmatą nie pozostaje ślad.

Myślę, że nie będą go patroszył jeśli się na niego zdecyduję. Dzięki uprzejmości P.Waldka dowiedziałem sie znacznie więcej na temat blanku. Wygląda na szybki blank, z ugięciem szczytowym, pod obciążeniem przecodzącym w semiparaboliczne.

W odwecie zostaje jeszcze Phenix 895!? Zobaczymy Ponoć ten drugi jest równie szybki lecz głębiej pracujący .