FRS1985 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Dziękuję Ślicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dygac Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja ostatni przetestowałem zdejmowanie lakieru za pomocą acetonu. Bandaż nasączyłem, owinąłem blank i zawinąłem w folię co by nie parowało. Chyba ze 3-4 godzinki tak stało a potem ze zdjęciem lakieru z blanki i omotek nie było problemu. wszystko super, tylko czy aceton nie osłabia właściwości włókien blanku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 wszystko super, tylko czy aceton nie osłabia właściwości włókien blanku?Właściwości włókien na pewno nie zmieni, natomiast na pewno może wpłynąć na właściwości żywicy. Wszystkie żywice epoksydowe są w jakimś stopniu podatne na działanie acetonu, dobre termoutwardzalne, właściwie utwardzone i sezonowane w małym stopniu. Próby przeprowadza producent żywicy, podaje wyniki w karcie, jaka żywica jest użyta w prepregu konkretnego blanku i gdzie szukać danych ??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1sid Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam. Mam pytanie do kolegów , Którzy znają się na rzeczy potrzebuję kilka podstawowych informacji na temat oskrobania blanku z lakieru. Jak , czym itp. Chciałbym w niedługim czasie spróbować swoich sił i wykreować coś indywidualnego dla siebie. Dziękuję z góry za pomoc .Najprościej podgrzać blank opalarką lub szuszarką do włosów i oskrobać tępą stroną nożyka tapicerskiego następnie wypolerować drobnym papierem ściernym . Lakier po podgrzaniu robi się miękki i ładnie schodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Bez podgrzewania i nasączania acetonem też dobrze schodzi. Więc po co utrudniać sobie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio k Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Witam.Przy używaniu nożyka tapicerskiego trzeba uważać, aby nie skaleczyć blanku.Ja używam nożyczek. Lakier schodzi idealnie i nie ma obawy o uszkodzenie blanku.Bogan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1sid Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Skrobałem blank bez podgrzewania i po podgrzaniu schodzi szybciej i łatwiej a używałem lewej strony nożyka tej bez ostrza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
universo Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Ja tak samo skrobałem starego Jaxona lakieru było co nie miara,oskrobałem nożyczkami lekkie przetarcie papierem wodnym, odtłuścić, położyłem dwie warstwy szmatka, potem pasta polerska.... i wystarczy ...pięknie wyszło...a lakieru na blanku jest minimalnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Siema, Odgrzewam temat panowie. Za radą starszych rodbuilderów postanowiłem nie rzucać się na nowy blank tylko przerobić coś co zalega za szafą. I tak zabrałem się do skrobania właściwie to przymiarkę do przymiarki. Lakier skrobałem zwykłym nożem i schodzi elegancko blank szybko robi się matowy. Robiłem to delikatnie i wypatrywałem moment w którym zdrapywany proszek z białego robi się czarny bo to jak się domyślam już właściwa część blanku. I tu pytanie z pod tej matowej warstwy przebija się jakby oplot próbowałem zrobić zdjęcie ale nie za bardzo daje się to uchwycić i nie wiem czy drapać dalej czy mam to zostawić? Blank po zdrapaniu tej warstwy lakieru jest w miarę gładki i zastanawiam się czy to o czym mówię to normalna sprawa. Blank to Shimano Catana może ktoś skrobał pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Kozdraś Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ten „oplot” to chyba mata węglowa.Ja bym więcej nie skrobał.Jak zszedł lakier „ozdobny” i podkład to już wystarczy.Jak wygląda to mniej więcej jak na zdjęciach -tylko jest matowe – tzn ten oplot – to teraz tylko papier wodny i czyszczenie do końca.A później albo zanurzanie albo wcieranie. Tylko do wcierania lakieru używaj czegoś co nie pyli – np. kawałek gąbki, pianka eva, a nawet gruba folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Catane mialem okazje skrobac, jakas starsza wersje. Oplotu juz nie zdzierasz. Blank to Shimano Catana może ktoś skrobał pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Ten „oplot” to chyba mata węglowa.Ja bym więcej nie skrobał.Jak zszedł lakier „ozdobny” i podkład to już wystarczy.Jak wygląda to mniej więcej jak na zdjęciach -tylko jest matowe – tzn ten oplot – to teraz tylko papier wodny i czyszczenie do końca.A później albo zanurzanie albo wcieranie. Tylko do wcierania lakieru używaj czegoś co nie pyli – np. kawałek gąbki, pianka eva, a nawet gruba folia.Wyglada jak na pierwszym foto tylko matowe wiec dalej nie skrobię. Mam jeszcze pytanie o to wcieranie zywicy w blank bo lakierowac go nie chce. Mianowicie przekopalem forum i jedni pisza zeby wcierac a drudzy zeby nie wcierac tylko wyszlifowac na lustro bo po wtarciu zywicy wystepuje efekt "wciagania lakieru na omotke" i podobno zywica nie trzyma sie zywicy na blanku sic! Czy ten efekt wystepuje przy kazdej zywicy czy to blad w sztuce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 26 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Wyglada jak na pierwszym foto tylko matowe wiec dalej nie skrobię. Mam jeszcze pytanie o to wcieranie zywicy w blank bo lakierowac go nie chce. Mianowicie przekopalem forum i jedni pisza zeby wcierac a drudzy zeby nie wcierac tylko wyszlifowac na lustro bo po wtarciu zywicy wystepuje efekt "wciagania lakieru na omotke" i podobno zywica nie trzyma sie zywicy na blanku sic!Czy ten efekt wystepuje przy kazdej zywicy czy to blad w sztuce? Jaką żywicę chcesz wcierać w blank ??? Troszkę jaśniej z tym "wciąganiem"i "efektem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Myślałem o flex coat w sumie najpopularniejsza. Co do "efektu" i "wciagania" to chodzi o to ze gdy lakierujemy omotke to wyjezdzamy troche za nia tak ze zywica pokrywa odrobine blanku 1mm czy cos. I podobno bywa tak ze przy wtartej zywicy ta warstwa którą lakierujemy omotke nie chce sie trzymac blanku i tak jakby cofa się/wraca na omotke. Dlatego tez wiele osob mowi ze wystarczy wypolerować blank i tyle stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Kolego osobiście powiem z doświadczenia ze jak odtłuszczone będzie jak należy to niema prawa nic sie dziać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfaiomega Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Nie no oczywiscie ze odtluszcze przed lakierowaniem. Pytalem o to poniewaz spotkalem sie z tym w kilku watkach. Dzieki za odpowiedzi pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 A powiedzcie, jak mam już blank oskrobany z lakieru to teraz wystarczy przetrzeć go papierem 2500 czy jeszcze inna ziarnistością ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filser Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 600,800,1500 w zupełności wystarczy jezeli będzie lakier a jak polerka to jeszcze 2000,2500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Lakier już oskrobałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagu Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Jeśli oskrobalem blank i okazało sie ze ma spore niedoskonałości (wspomniana powyżej mata) to czym zabarwic lakier na czarno. Chcem wetrzec ciniutka warstwę. W BRC czekam juz ze 3 miesiace na farbę do marblingu i doczekac sie nie mogę :/. Może zajrzeć do sklepu z farbami do aut? Moze dodac 2-3 krople olejnej? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodzio k Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Witam.Farba do marblingu nie nadje się do wcierki. Próbowałem z czarnym kolorem i nic z tego nie wyszło. Jeżeli chcesz zamaskować niedoskonałości blanku to tylko lakierowanie.Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagu Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Czyli zwykly lakier do omotek i wcieramy? Macie moze jakiś patencik jak zrobić aby uzyskać efekt bez połysku. Przezbrajam całkowicie popinga MHXa i zostaly straszne ślady po zdjęciu przelotek dlatego byłem zmuszony zeskrobac oryginalny lakier :/. Ale niestety średnio to wygląda wizualnie dlatego szukam jakiegoś rozwiązania a nie chcem wykonywać jakis testów na tym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jeśli oskrobalem blank i okazało sie ze ma spore niedoskonałości (wspomniana powyżej mata) to czym zabarwic lakier na czarno. Chcem wetrzec ciniutka warstwę. W BRC czekam juz ze 3 miesiace na farbę do marblingu i doczekac sie nie mogę :/. Może zajrzeć do sklepu z farbami do aut? Moze dodac 2-3 krople olejnej?A może by kolega sobie włączył powiadomienie o dostępności? Farby są dawno dostępne. brakuje raptem jednego czy 2 kolorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam.Farba do marblingu nie nadje się do wcierki. Próbowałem z czarnym kolorem i nic z tego nie wyszło. Jeżeli chcesz zamaskować niedoskonałości blanku to tylko lakierowanie.Bogdan Farba do marblingu sama w sobie sie nie nadaje bo jej przeznaczenie to barwienie lakieru do omotek. W takim zastosowaniu nadaje sie do wcierania w blank. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dagu Opublikowano 30 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Panie Robercie dwa tygodnie temu jeszcze nie był dostepny, blank oskrobany na koniec grudnia. Czarnego koloru od tamtego czasu nie było. Śledzilem w sklepie i rozmawialismy ze 3 razy telefonicznie. Napewno dzisiaj dodam do koszyka. DelTor0 fajnie opisał tą czynność. Zamierzam wykonać to w ten sam sposób. http://m.wedkuje.pl/_mobile/index.php?q=news-show&ItemID=71119 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi