Skocz do zawartości

Skrobanie Blanku

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze kasy nie mam, wiec robota stoi w miejscu, ale znalazłem spinning - jak pisałem wcześniej :D Ściągnąłem z niego lakier i farbę, naprawdę czuć różnicę w wadze :mellow: Wcześniej był kluskowaty - teraz wydaje mi się, że będzie faściak

Będę malował blank, wczoraj już próbowałem na szybkiego wyglądało super - ale jednak okazało się, że co nagle to po diable Nie ściągnąłem dokładnie starej farby i lakieru spod spodu - teraz już jest gut. :D Jeszcze tylko wodnym papierem muszę go oblecieć i ładnie wymyć przed malowaniem i wysuszyć B)

http://img638.imageshack.us/img638/4673/p1070536.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/8939/p1070542.jpg

Pytanie o sens tych zabiegów zdaje się być nie na miejscu :lol:, choć osobiście kojarzę z tunningiem fiata 126p ;)

To był stary mikado z bardzo grubą warstwą lakieru i farby :D Była trochę klucha. Teraz jest całkiem inny. A że nie chciałem zostawiać gołego węgla to trochę go odpicowałem - przynajmniej było zajęcie i to żadnych kosztach :D Mi tam się podoba.

• 9 miesięcy temu...

Coś tam wyszukałem w tym temacie na forum, ale mam pytanie. Szlifować ręcznie, czy szybkoobrotowo? Chyba takie szlifowanie na wysokich obrotach może być niebezpieczne. Jaki papier używacie?

Kolega wyłowił fajny patyk Loomisa i właśnie go oskórowałem, pozostało zeszlifowanie lakieru. Zostanie goły grafit :D

• 1 miesiąc temu...

Możesz wetrzeć w blank żywicę. Kiedy blank jest już przeszlifowany i bardzo dokładnie odtłuszczony, bieżesz np. wkładkę do butów ze skóry, albo jakiś inny kawałęk skóry, zapodajesz w wiertarkę, nakładasz trochę żywicy na skórę i wcierasz- wystarczy chwila. Odstawiasz na 48h, jeśli chcesz, możesz jeszcze raz powtórzyć czynność. Ewentualnie możesz na koniec wykończyć wszytko pastą polerską do lakierów. :D

Możesz wetrzeć w blank żywicę. Kiedy blank jest już przeszlifowany i bardzo dokładnie odtłuszczony, bieżesz np. wkładkę do butów ze skóry, albo jakiś inny kawałęk skóry, zapodajesz w wiertarkę, nakładasz trochę żywicy na skórę i wcierasz- wystarczy chwila. Odstawiasz na 48h, jeśli chcesz, możesz jeszcze raz powtórzyć czynność. Ewentualnie możesz na koniec wykończyć wszytko pastą polerską do lakierów. :D

Czy dwuskładnikowy klej U-40 Rod Bond może być? Czy o jakiejś konkretnej żywicy piszesz?

• 2 miesiące temu...
  • 2 lata później...

Witam. Mam pytanie do kolegów , Którzy znają się na rzeczy potrzebuję kilka podstawowych informacji na temat oskrobania blanku z lakieru. Jak , czym itp. Chciałbym w niedługim czasie spróbować swoich sił i wykreować coś indywidualnego dla siebie. Dziękuję z góry za pomoc.

Ja ostatni przetestowałem zdejmowanie lakieru za pomocą acetonu. Bandaż nasączyłem, owinąłem blank i zawinąłem w folię co by nie parowało. Chyba ze 3-4 godzinki tak stało a potem ze zdjęciem lakieru z blanki i omotek nie było  problemu.

• Like 2