Skocz do zawartości

Skrobanie Blanku

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem odnowić swojego pstrągowego kijka. Jest polakierowany, ale chciałem by przerobić go na polerowany mat.

Zadzwoniłem do pewnej pracowni i zapytałem czy jest możliwa restauracja kijka. Zbrojmistrz spytał ile kijek ma lat. Odpowiedziałem, że 8. Na to dowiedziałem się, że tak "starych" blanków się nie skrobie bo grozi to pęknięciem ! :huh: I nie chce podjąć się tego zadania.

Możliwe to, że już ośmioletnie blanki pękają przy takiej próbie odnawiania ??

Nie. Wiek blanku moim zdaniem takiej roli nie gra.(Pomijając sytuacje, gdzie nastąpiło mechaniczne uszkodzenie wraz z ubytkiem). Sporo konstrukcji seryjnych zyskuje nieco po oskrobaniu. Po prostu jest to czynność, hm, nieco pracochłonna. Ogólnie na plus.

Noo... jest to dla mnie szczególny kijek, zbudowany na blanku Shikari/ATC. Zjeździłem z nim chyba połowę pstrągowej Polski, plus wiele rzek nizinnych. Jak na swój wiek wygląda całkiem nieźle, ale to ma otarcie od kamulca z nad Sanu, i z nad Bobru się znajdzie, nie wspominając o roztoczańskich znakach czasu. Korek się gram wykruszył...Chciałem go wyremontować, ale jest dla mnie tak ważny, że nie zdecyduję się chyba na w sumie kosmetyczne naprawy, zwłaszcza po przepowiedniach o pękaniu !

Jest to moja jedyna wędka od 8 lat, i z pewnością na dożywocie. Albo ona albo ja. ;)

P.S. Widziałem już głupsze rzeczy....nawet na tym forum. :D

Edytowane przez Tomek O
  • Like 2

Noo... jest to dla mnie szczególny kijek, zbudowany na blanku Shikari/ATC. Zjeździłem z nim chyba połowę pstrągowej Polski, plus wiele rzek nizinnych. Jak na swój wiek wygląda całkiem nieźle, ale to ma otarcie od kamulca z nad Sanu, i z nad Bobru się znajdzie, nie wspominając o roztoczańskich znakach czasu. Korek się gram wykruszył...Chciałem go wyremontować, ale jest dla mnie tak ważny, że nie zdecyduję się chyba na w sumie kosmetyczne naprawy, zwłaszcza po przepowiedniach o pękaniu !

Jest to moja jedyna wędka od 8 lat, i z pewnością na dożywocie. Albo ona albo ja. ;)

P.S. Widziałem już głupsze rzeczy....nawet na tym forum. :D

Pierwsza rzecz jaka się stanie po oskrobaniu tego blanku, to taka, że to od razu przestanie być Shikari. :) Będzie zwykłym kawałkiem oskrobanego.grafitu. Mówiąc może trochę zbyt górnolotnie, to tak jak byś odrapał ten kij ze wspomnień. ;)  Korzyści wcale nie takie jak by sobie można wyobrazić.

• Like 3

• 5 tygodni później...

Skrobalem juz starsze patyki, nie bylo problemu.

Wydaje mi sie ze cala rzecz w tym skrobaniu, to to ze to nudna i dlugotrwala praca, nie kazdemu sie chce ;)

Owszem,ale trochę cierpliwości i naprawdę w starego badyla można tchnąć nowe życie.... kilka tak przerobiłem - jakieś stare mikado jaxony ...Łowią u kolegów do dziś , i wyglądają jak nowe  :) Czasem warto poświęcić troszkę czasu na odrestaurowanie ulubionego grata :) Po tym jak zacznie na nowo żyć , satysfakcja jest zaskakująca :)

Polecam ,a przy tym uczy się człowiek cierpliwości :)

Pozdrawiam

• Like 2

Owszem,ale trochę cierpliwości i naprawdę w starego badyla można tchnąć nowe życie.... kilka tak przerobiłem - jakieś stare mikado jaxony ...Łowią u kolegów do dziś , i wyglądają jak nowe  :) Czasem warto poświęcić troszkę czasu na odrestaurowanie ulubionego grata :) Po tym jak zacznie na nowo żyć , satysfakcja jest zaskakująca :)

Polecam ,a przy tym uczy się człowiek cierpliwości :)

Pozdrawiam

Pewnie ze tak. Ale jak ktos ma pracownie, to domyslam sie ze moze mu sie nie chciec ;) Podwojna robota, napierw trzeba wszystko pozdejmowac, blank oskrobac, a dopiero pozniej bawic sie w nowe zbrojenie. Moge zrozumiec czemu wiele pracowni nie przezbraja. 

Dla nas amatorow to inna sprawa, mozna sie pobawic i pokombinowac w ramach hobby ;)

• Like 2

Pewnie ze tak. Ale jak ktos ma pracownie, to domyslam sie ze moze mu sie nie chciec ;) Podwojna robota, napierw trzeba wszystko pozdejmowac, blank oskrobac, a dopiero pozniej bawic sie w nowe zbrojenie. Moge zrozumiec czemu wiele pracowni nie przezbraja. 

Dla nas amatorow to inna sprawa, mozna sie pobawic i pokombinowac w ramach hobby ;)

e zaraz zaraz Ty sie nazwałeś amatorem ?!?!? Aha to ja w takim razie jestem małpą z dwoma kikutami po wybuchu miny przeciwpiechotnej :)

e zaraz zaraz Ty sie nazwałeś amatorem ?!?!? Aha to ja w takim razie jestem małpą z dwoma kikutami po wybuchu miny przeciwpiechotnej :)

Do 'pro' to jeszcze daleka droga ;)

http://swiftflyfishing.com/blogs/news/16304456-trevors-custom-580

10869739_10152673083294215_3899557195554

10818436_10152673083309215_1996705009309

1517899_10152673083384215_51538336790010

https://www.facebook.com/SnowmanCustomRodWorks/?fref=ts

• Like 4

• 2 lata później...

Odświeżę trochę temat.

Przeczytałem, że po oskrobaniu blanku z lakieru należy przeszlifować blank papierem wodnym. I tu moje pytanie - czy ma znaczenie kierunek szlifowania? Wzdłuż blanku, wokół, spiralnie? Może głupie pytanie, ale będę to robił pierwszy raz i nie chcę skopać blanku.

Szlifowanie niema znaczenia bo po zabiegu skrobania tracisz gwarancję. Najważniejsze żeby mieć umiar i przy niedopracowanych konstrukcjach nastawić się na skazy które mogą się okazać się pod warstwą maskującą.

Witam

Mam  jeden kij przerabiany z fabrycznej wersji CD EXT  Drop Shot . Pierwotnie lakier ciemna zieleń , duże przelotki , długie fore .Po przerobieniu wyszedł  kij  znacznie  szybszy . Dostał  lżejsze,mniejsze przelotki , lakier oskrobano , fore zmniejszono . Cały projekt  wyszedł  fajnie; lekki ,czuły,szybki . Co istotne  chodzi tu o kij ca  14 lb/26g  , poniżej tej mocy tego bym nie robił ,w tym omawianym ścianki  dość  grube . Dla porównania  CD XLS też bym nie  skrobał .

Te były/są  na  tyle  finezyjne  ,że  lakier im nie przeszkadza i co istotne jak dla mnie  kolor jest super.

• 1 miesiąc temu...

Krzysiek zarezerwuj sobie na początek kilka godzin potem wpisz sobie w wyszukiwarkę "rodbuilding jerkbait" i wierz mi będziesz miał co czytać i oglądać ☺

W kilka godzin to można po zdjęciu uchwytu i rękojeści ukręcić pół nowej wędki. Jeśli chcesz odzyskać uchwyt i rękojeść to rozwierć ją na samym końcu i wsadź rozgrzany pręt. Klej pod wpływem wysokiej temperatury powinien puścić i będzie się dało zdjąć uchwyt i korek. Jeśli chcesz odzyskać blank to brzeszczot, Dremel, nóż do tapet i jedziesz. 

Edytowane przez Pumba
  • Like 1