Gość Tomek O Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Chciałem odnowić swojego pstrągowego kijka. Jest polakierowany, ale chciałem by przerobić go na polerowany mat.Zadzwoniłem do pewnej pracowni i zapytałem czy jest możliwa restauracja kijka. Zbrojmistrz spytał ile kijek ma lat. Odpowiedziałem, że 8. Na to dowiedziałem się, że tak "starych" blanków się nie skrobie bo grozi to pęknięciem ! I nie chce podjąć się tego zadania.Możliwe to, że już ośmioletnie blanki pękają przy takiej próbie odnawiania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Nie. Wiek blanku moim zdaniem takiej roli nie gra.(Pomijając sytuacje, gdzie nastąpiło mechaniczne uszkodzenie wraz z ubytkiem). Sporo konstrukcji seryjnych zyskuje nieco po oskrobaniu. Po prostu jest to czynność, hm, nieco pracochłonna. Ogólnie na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Skrobałem kilkukrotnie stare kije z początku lat 90 (Hardy, Dam,Cormoran) i mają się świetnie.Zmień zbrojmistrza, tyle w temacie. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Ja też i problemów nigdy nie było. Właśnie teraz sobie zrobiłem przerwę od skrobanki - muchóweczka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 A jakieś słówko o pracowni ... jest szansa na poznanie tego mistrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 A jakieś słówko o pracowni ... jest szansa na poznanie tego mistrza ?Zadzwoniłem tam gdzie kijek mi montowano. Rodmas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Tomek, mówiąc trochę półżartem, ale też trochę na serio. Oskrobanie blanku bez konkretnego powodu, może być jedną z głupszych rzeczy, które się czasem wykonuje w amatorskim RB 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tomek O Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Noo... jest to dla mnie szczególny kijek, zbudowany na blanku Shikari/ATC. Zjeździłem z nim chyba połowę pstrągowej Polski, plus wiele rzek nizinnych. Jak na swój wiek wygląda całkiem nieźle, ale to ma otarcie od kamulca z nad Sanu, i z nad Bobru się znajdzie, nie wspominając o roztoczańskich znakach czasu. Korek się gram wykruszył...Chciałem go wyremontować, ale jest dla mnie tak ważny, że nie zdecyduję się chyba na w sumie kosmetyczne naprawy, zwłaszcza po przepowiedniach o pękaniu !Jest to moja jedyna wędka od 8 lat, i z pewnością na dożywocie. Albo ona albo ja. P.S. Widziałem już głupsze rzeczy....nawet na tym forum. Edytowane 4 Października 2016 przez Tomek O 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Raczej odśwież lakier. Rękojeść też można zregenerować, lub wymienić. Swojego BR też chyba oddam, do podobnej "obróbki", w dobre ręce. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Skrobalem juz starsze patyki, nie bylo problemu.Wydaje mi sie ze cala rzecz w tym skrobaniu, ze to nudna i dlugotrwala praca, nie kazdemu sie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2016 Noo... jest to dla mnie szczególny kijek, zbudowany na blanku Shikari/ATC. Zjeździłem z nim chyba połowę pstrągowej Polski, plus wiele rzek nizinnych. Jak na swój wiek wygląda całkiem nieźle, ale to ma otarcie od kamulca z nad Sanu, i z nad Bobru się znajdzie, nie wspominając o roztoczańskich znakach czasu. Korek się gram wykruszył...Chciałem go wyremontować, ale jest dla mnie tak ważny, że nie zdecyduję się chyba na w sumie kosmetyczne naprawy, zwłaszcza po przepowiedniach o pękaniu !Jest to moja jedyna wędka od 8 lat, i z pewnością na dożywocie. Albo ona albo ja. P.S. Widziałem już głupsze rzeczy....nawet na tym forum. Pierwsza rzecz jaka się stanie po oskrobaniu tego blanku, to taka, że to od razu przestanie być Shikari. Będzie zwykłym kawałkiem oskrobanego.grafitu. Mówiąc może trochę zbyt górnolotnie, to tak jak byś odrapał ten kij ze wspomnień. Korzyści wcale nie takie jak by sobie można wyobrazić. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Skrobalem juz starsze patyki, nie bylo problemu.Wydaje mi sie ze cala rzecz w tym skrobaniu, to to ze to nudna i dlugotrwala praca, nie kazdemu sie chce Owszem,ale trochę cierpliwości i naprawdę w starego badyla można tchnąć nowe życie.... kilka tak przerobiłem - jakieś stare mikado jaxony ...Łowią u kolegów do dziś , i wyglądają jak nowe Czasem warto poświęcić troszkę czasu na odrestaurowanie ulubionego grata Po tym jak zacznie na nowo żyć , satysfakcja jest zaskakująca Polecam ,a przy tym uczy się człowiek cierpliwości Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Owszem,ale trochę cierpliwości i naprawdę w starego badyla można tchnąć nowe życie.... kilka tak przerobiłem - jakieś stare mikado jaxony ...Łowią u kolegów do dziś , i wyglądają jak nowe Czasem warto poświęcić troszkę czasu na odrestaurowanie ulubionego grata Po tym jak zacznie na nowo żyć , satysfakcja jest zaskakująca Polecam ,a przy tym uczy się człowiek cierpliwości Pozdrawiam Pewnie ze tak. Ale jak ktos ma pracownie, to domyslam sie ze moze mu sie nie chciec Podwojna robota, napierw trzeba wszystko pozdejmowac, blank oskrobac, a dopiero pozniej bawic sie w nowe zbrojenie. Moge zrozumiec czemu wiele pracowni nie przezbraja. Dla nas amatorow to inna sprawa, mozna sie pobawic i pokombinowac w ramach hobby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 Pewnie ze tak. Ale jak ktos ma pracownie, to domyslam sie ze moze mu sie nie chciec Podwojna robota, napierw trzeba wszystko pozdejmowac, blank oskrobac, a dopiero pozniej bawic sie w nowe zbrojenie. Moge zrozumiec czemu wiele pracowni nie przezbraja. Dla nas amatorow to inna sprawa, mozna sie pobawic i pokombinowac w ramach hobby e zaraz zaraz Ty sie nazwałeś amatorem ?!?!? Aha to ja w takim razie jestem małpą z dwoma kikutami po wybuchu miny przeciwpiechotnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 e zaraz zaraz Ty sie nazwałeś amatorem ?!?!? Aha to ja w takim razie jestem małpą z dwoma kikutami po wybuchu miny przeciwpiechotnej Do 'pro' to jeszcze daleka droga http://swiftflyfishing.com/blogs/news/16304456-trevors-custom-580 https://www.facebook.com/SnowmanCustomRodWorks/?fref=ts 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2016 To już jest zboczenie ....zatkalo mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek K Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Odświeżę trochę temat. Przeczytałem, że po oskrobaniu blanku z lakieru należy przeszlifować blank papierem wodnym. I tu moje pytanie - czy ma znaczenie kierunek szlifowania? Wzdłuż blanku, wokół, spiralnie? Może głupie pytanie, ale będę to robił pierwszy raz i nie chcę skopać blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Szlifowanie niema znaczenia bo po zabiegu skrobania tracisz gwarancję. Najważniejsze żeby mieć umiar i przy niedopracowanych konstrukcjach nastawić się na skazy które mogą się okazać się pod warstwą maskującą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie01 Opublikowano 21 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2019 Panowie mam kilka starych kijków i myślę czy się nad nimi nie poznęcać Co mogę osiągnąć skrobiąc blank i montując lżejsze przelotki w kiju takim jak Shomano Catana CX 3-12g który generalnie jest dość kluskowaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tupas Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 To jak z odchudzaniem :-D dynamikę(szybkość), podkreślam że żadnym rodbuilderem nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 22 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2019 Witam Mam jeden kij przerabiany z fabrycznej wersji CD EXT Drop Shot . Pierwotnie lakier ciemna zieleń , duże przelotki , długie fore .Po przerobieniu wyszedł kij znacznie szybszy . Dostał lżejsze,mniejsze przelotki , lakier oskrobano , fore zmniejszono . Cały projekt wyszedł fajnie; lekki ,czuły,szybki . Co istotne chodzi tu o kij ca 14 lb/26g , poniżej tej mocy tego bym nie robił ,w tym omawianym ścianki dość grube . Dla porównania CD XLS też bym nie skrobał .Te były/są na tyle finezyjne ,że lakier im nie przeszkadza i co istotne jak dla mnie kolor jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.el Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Panowie jak ściągnaś uchwyt i korki? Bo nie moge tego tu znaleźć, pierwsze dwa linki z tego postu sa nieaktywne.Mam stare dwa kije i chce spróbowac swoich sił Edytowane 3 Lipca 2019 przez krzysiek.el Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Niszcząc? W prosty sposób. Czy chcesz coś odzyskać? Spinning? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Krzysiek zarezerwuj sobie na początek kilka godzin potem wpisz sobie w wyszukiwarkę "rodbuilding jerkbait" i wierz mi będziesz miał co czytać i oglądać ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 3 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 (edytowane) Krzysiek zarezerwuj sobie na początek kilka godzin potem wpisz sobie w wyszukiwarkę "rodbuilding jerkbait" i wierz mi będziesz miał co czytać i oglądać ☺W kilka godzin to można po zdjęciu uchwytu i rękojeści ukręcić pół nowej wędki. Jeśli chcesz odzyskać uchwyt i rękojeść to rozwierć ją na samym końcu i wsadź rozgrzany pręt. Klej pod wpływem wysokiej temperatury powinien puścić i będzie się dało zdjąć uchwyt i korek. Jeśli chcesz odzyskać blank to brzeszczot, Dremel, nóż do tapet i jedziesz. Edytowane 3 Lipca 2019 przez Pumba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi