Skocz do zawartości

Klenie 2015

paweł0891

Rekomendowane odpowiedzi

Arku to konstrukcja doskonała.Kolega od którego odkupiłem kijek wyjął na niegiego ponad 200 łososi i żaden mu nie spadł.Wtedy nie wieżyłem,teraz wiem że mówił prawdę.Pamiętam Twoją minę jak kilkanaście lat temu przyjechaliście z Darkiem na brzany a ja wam powiedziałem że nie stosuję żyłki grubszej niż 0,16 mm bo ta i tak nie jest do urwania.Jak wziołeś na chwilę mojego kijka do ręki to przyznaeś mi rację.Łowiłeś wtedy szklaczkiem z  żyłeczką 0,18 mm.Kijaszek sprawdził się w najbardziej ekstremalnych warunkach.Wyjąłem na niego jako przyłów ,cztery miarowe głowatki i kilkanaście podmiarków oczywiście wszystko na 0,16 m. :)

Tak Jaśku,- to własnie tak było  ;)  szklaczkiem można się było wychłostać co najwyżej na szybkiej wodzie :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Ale tą Daiwą ze zdjęcia to mnie zaskoczyłeś, myślałem, że z wrodzonej niechęci do sprzęciarstwa łowisz jakimś szrotem za 2 dychy :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez Rheinangler

Znasz mnie Arku że gadzeciarzem to ja nie jestem :) Na kołowrotkach nigdy nie oszczędzałem.W latach wspólnych połowów brzan stosowałem maluśki ,niepozorny kołowrotek Mitszela mało popularny w Polsce.Na oko wyglądał jak jakieś gówienko.Kupiłem go we Francji i był to model z najwyższej półki w tamtych latach .łowiłem na niego dobre osiem lat i był niezawodny dopuki nie poszły tryby :)

Mam pytanie do tych co często są nad rzeką - czy widział ktoś może jakąś aktywność ryb przy powierzchni? chodzi mi o to czy zaczynają już żreć jakieś owady :-) może na smużaki ktoś miał jakieś efekty, albo na muchę? 

Nie raz zdarzało mi sie że o tej porze roku a nawet wcześniej klenie bardzo dobrze reagowały już na obecność smużaków na powierzchni wody. Niestety ale jak jest obecnie nie mam możliwości tego sprawdzić  :(

attachicon.gifZdjęcie0209.jpg

Dzisiaj jedno brańie na" zawodniczą piąteczkę " :) Klocuszek 53 cm.Podniesiona woda to rybka dawała czadu jakby miała nie 53cm. ale przynajmniej 63 cm.Kołowrotek gwizdał dobre 10 min .Sam byłem to niestety fotka na trawie.Niemożliwe jest przy tej wielkości zrobienie niedestrukcyjnej dla rybki fotki w ręce. Albo wyciskanie soków {bardzo podoba mi się to określenie} albo paluchy w skrzelach co oczywiście w przypadku klenia jest dla niego wyrokiem.

Rybka piękna. Niestety samotne wyprawy mają to do siebie, że trudno ładną fotkę strzelić :(

Ważniejsze, aby rybka jak najszybciej bez uszczerbku wróciła do wody...