Skocz do zawartości

Klenie 2015

paweł0891

Rekomendowane odpowiedzi

@Norbercie nie narzekaj  :P  regularne łowienie 40 z + i to po ciemoku, na pewno jest suuuper :)

a taki z 5tką z przodu pewnie lada moment się trafi... :ph34r:

Swoją drogą to w jakich miejscach je kosisz(rafki??) i w jakich godzinach?

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz

Możesz zdradzić na co uderzył?

Takie potwory to faktycznie rzadkość w tych naszych przetrzebionych wodach.

Możesz zdradzić na co uderzył?

Takie potwory to faktycznie rzadkość w tych naszych przetrzebionych wodach.

Uderzył na Doradowego woblera 4cm którego kupiłem na wyprzedaży za 7zł.

Uderzył na Doradowego woblera 4cm którego kupiłem na wyprzedaży za 7zł.

Z wyprzedaży. :)

Dobrze, że woblerki nie mają metek i taki klenio nie wie, że to woblerek powyprzedażowy, bo by chwile się zastanowił czy uderzać.

Kleń coraz ktywniejszy się staje i już w krótce pewnie bedzie ganiał jak należy.

Ale o kluski z 6 z przodu to cholernie ciężko.

Więc szacunek dla łowców takich okazów.

• Like 1

Kiedy kumpel ściągnął mnie z Renu w którym jak na złość brały tylko jeszcze zakazane sandacze i to małe, ale za to na wszystko co się założyło,- ucieszyłem się :)

W doskonałym nastroju pędziliśmy na klenie na jeden z dopływów, po cichutku nucąc piosenkę z kabaretu starszych panów, która dziś jak nigdy pasowała do nas,- starsi panowie, starsi panowie dwaj, już szron na głowie, już nie to zdrowie - a w sercu ciągle maj... :lol:  :lol:  :lol:

Kolega żartował że po pięćdziesiątce można tylko łowić od 50 do góry,- prorok czy co?

Rzeka była dla nas dziś łaskawa i obdarzyła nas wieloma kleniami z których najmniejszy miał 50 cm a największy 63.

Wszystkie przynęty które uważaliśmy dotychczas za miejscowe killery, można było sobie dziś wsadzić w ... pudełko :rolleyes:

Za to na jakieś wygrzebane starocie jak rapalka, co ma chyba ze 20lat i stonkę Darka Duszy z końca lat 90-tych waliły jak wściekłe  ;)

Ps

Już mi się przypomniało o czym chciałem napisać....  :rolleyes:

Miejscówka z pozoru wygląda na łatwą jednak taka nie jest, konieczny jest szybki siłowy hol z wody o średnim uciągu z zawadami i podwodną florą poprzez rwącą rynnę tak by stoczyć całą walkę (na wodzie do pół łydki) która przypomina bardziej rodeo niż hol ryby ;)

Pisze to właściwie tylko z jednego powodu a mianowicie czytałem ostatnio w jakimś wątku o tym jak słabe są kotwiczki np: Owner itd...

Otóż ta mała rapalka na którą wyjąłem parę sporych kleni + - 60 ma właśnie Ownery 12-tki i ani jeden grot nie był rozgięty, co jest jedynie dowodem na to iż cały zestaw czyli kij 2-10lb , żyłka 0,20 ustawienie hamulca kołowrotka i moc kotwiczek gwarantuje brak przykrych dla ryby i dla nas niespodzianek.

Szkoda, że  najczęściej pamiętamy o tym dopiero w przygotowaniach na największe drapieżniki, a przecież działa to przy każdej rybie tak samo :)

Kleń na zdjęciu poniżej połkną całkiem (operacja była konieczna) stonkę wielkości mrówy Tomy-ego z kotwiczką nr 6 i w takim holu choć nie zachodzi możliwość rozgięcia kotwiczki trzeba pamiętać iż urwanie ryby oznacza dla niej przedłużającą się nie potrzebną mękę aż do śmierci....

Dlatego zakończę taką konkluzją,- dobrze dobrany zestaw od A do Z to frajda z łowienia i bezpieczeństwo dla ryby którą zamierzamy wypuścić a jeśli zamierzamy ją zjeść to też dzięki temu nie będzie dłużej niż to konieczne doznawała bólu.

post-51172-0-00097600-1432505689_thumb.jpg

post-51172-0-41567600-1432505746_thumb.jpg

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 15