Skocz do zawartości

Klenie 2015

paweł0891

Rekomendowane odpowiedzi

W nocy wszystko możliwe i dużo niespodzianek :) .

Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z wieczornym łowieniem ale już dane było mi się o tym przekonać. W ostatni weekend w smużaka z impetem uderzył mi boleń. Piękny widok, zupełnie inny niż spokojne zassanie przynęty przez klenia. Walka trwała może ze 30s i się wyczepił. Okazało się, że rozgiął grot kotwicy.

Ale wracając stricte do nocnych łowów - wyczulone zmysły, szczególnie wzrok i słuch, bodźce docierają ze zdwojoną siłą do człowieka, dodatkowo walka z własną wyobraźnią, która ma duże pole do popisu w takich warunkach ;) No i brak presji, cała rzeka dla mnie. Spokój, cisza, gładka tafla wody i wolno sunący smużak przecinający powierzchnię. Nagły plusk jest jak eksplozja, czujesz ciężar na wędce i zaczyna się jazda...

Bardzo spodobało mi się takie łowienie, polecam tym co jeszcze nie spróbowali :)

• Like 10

Dzisiaj taki klenio :) proszę zwrócić uwagę na bardzo potężny ogon, rybka w wyśmienitej formie.

Ciekawe były również okoliczności brania. Na końcu zestawu tradycyjnie była dwuogonowa gumka, zainteresowały się nią okonie, jeden pochwycił i zapiął się za samą skórkę, wtedy spod brzegu wypłynął ten oto rozbójnik i dosłownie wyrwał okoniowi przynętę z pyska zasysając ją całą.

Pojawił się też drugi kleń +50, ale już nie ryzykowałem czekaniem czy wyrwie przynętę z pyska temu +40 :)

3614257_20151031_132224.jpg

3614255_20151031_132254.jpg

Sprzętowo:

- Jaxon Eternum 270, 5-20

- żyłka 0,16

- gumka na główce 2g

• Like 22

Pojawił się też drugi kleń +50, ale już nie ryzykowałem czekaniem czy wyrwie przynętę z pyska temu +40 :)

Dobra, dobra, już Ty mi tu nie ściemniaj sam miałeś na nią ochotę i bałeś się że on Ci ją sprzed nosa sprzątnie  :D

Piękne kleksy ;)

• Like 1

Dobra, dobra, już Ty mi tu nie ściemniaj sam miałeś na nią ochotę i bałeś się że on Ci ją sprzed nosa sprzątnie  :D

Piękne kleksy ;)

Lepsza czterdziestka w garści niż pięćdziesiątka... no właśnie gdzie?^^ ;D przecież nie na dachu :D

Zapas gumek muszę uzupełnić bo się kończą.

Ps. @Winko klucha wyciągnięta z Twoich rewirów ;) mniej więcej w tym miejscu gdzie holowałeś tą pięćdziesiątkę na jednym z zimowych filmików ;)

Lepsza czterdziestka w garści niż pięćdziesiątka... no właśnie gdzie?^^ ;D przecież nie na dachu :D

Zapas gumek muszę uzupełnić bo się kończą.

Ps. @Winko klucha wyciągnięta z Twoich rewirów ;) mniej więcej w tym miejscu gdzie holowałeś tą pięćdziesiątkę na jednym z zimowych filmików ;)

Panowie gdzie za kluskami zapolowac na Ropie?

Bo się wybieram na tą rzekę tylko kompletnie nie wiem w które rejony się udać.

Ja skromniej, ale własny PB pobity. Niby przyłów, jakkolwiek z premedydatcją kupiłem takiego samego wobka, na jakiego Likus ostatnio trafił klucha 48. No i to działa! (Michcio, to nie są wobki sandaczowe... Tylko na okazałe klenie :) )

Około 45cm:

post-60067-0-42611600-1446332191_thumb.jpg

post-60067-0-91975000-1446332209_thumb.jpg

Edytowane przez etherni
  • Like 14

-5cm? Kurcze, to kleniu miał mały pysk albo tak zapozował. Obstawiałem 7-9cm.

-nie pojmę nigdy jak można zjeść klenia drugi raz w życiu. No chyba że naprawdę komuś głód w garnek zagląda. Ale chyba faktycznie niektórzy nie mają kubków smakowych. Tołpygi i amury też jedzą. W końcu ktoś w sklepach kupuje też pangę. Raczej nie dla kota.