Skocz do zawartości

Klenie 2015

paweł0891

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,dziś wybrałem się na godzinkę na Krznę, mrozek z upływem czasu szczypał coraz to bardziej. Mniej więcej od 15 do 16 próbowałem na woblerki i twisterki,niestety bez powodzenia. Dopiero przed samym zmrokiem ,,obrotek'' Aszychmina ,wywabił klenia z burty.

post-53552-0-88554200-1451493921_thumb.jpg

• Like 12

Jeszcze krótkie wspomnienie minionego sezonu, poświęconego w 99% kleniom ze stojącej wody.

Ryby niezwykle silne, piękne i płochliwe. Dały niesamowicie dużo radości, pomimo krótkiego, bo zaledwie 3 miesięcznego sezonu. Wszystkie łowione na własne przynęty, co cieszy podwójnie. Rozmiarami nie zachwycały, standardem było 35-45cm, jednak ilościowo byłem nasycony - 5/6 sztuk na każdym wypadzie na pobliski zalew.

e7a4c9b959b2.jpg

995e83477985.jpg

e7a4c9b959b2.jpg

Obecny sezon także mam zamiar poświęcić tym rybkom, jednak więcej czasu spędzę nad niewielkim ciurkiem z celem trafienia pierwszej pięćdziesiątki  ;)

• Like 4

No na pewno lepiej tyle, że nie mam muchówki i nigdy nie łowiłem na muchę  :P

U mnie klenie na stojącej wodzie łowiłem na 2 zbiornikach. Najpierw, 2 lata temu, kilka sztuk jako przyłów na woblery i gumy a potem już wszystko na jigi. Ryby niezwykle płochliwe, ale da się je podejść dosłownie na 2-3m brodząc.

@brown, zapraszam w następnym sezonie do mnie :) w Lublinie już nie mieszkam, bo wyemigrowałem do Krakowa także mam trochę dalej na łowisko, ale jak wrócę na dłuższy weekend do Chełma to mogę się odezwać. 45min drogi i jesteś na miejscu :D

• 1 miesiąc temu...

Sorrki , że dopiero teraz , ale najpierw nie mogłem znależć zagubionych plików , a póżniej musiałem grzecznie zaczekać aż biegli w sztuce umieszczą materiał na YT  :rolleyes: . Takie małe post scriptum do wątku 2015 - wszystkie okoliczności przyrody opisałem tutaj http://jerkbait.pl/topic/51079-klenie-2015/page-34 . Biorąc pod uwagę to , co na dworze - miłego odbioru  :D .

• Like 31

Żaden z nich do zdjęcia nie pozował , były tam absolutnie bezpieczne - to obręb ochronny . Ale z czasem , a zaglądałem tam kilkukrotnie z aparatem, było ich coraz mniej  :(. Chcę wierzyć , że poszły sobie w górę rzeczki ...

Nie wiem w którym miesiącu to nakręciłeś, ale może po prostu szykowały się do tarła, a potem powróciły w sobie tylko znane miejsca. Mocno w to wierzę, że zasiliły wodę w miliony małych klonków, a nie, że zapchały komuś lodówę... 

Sprawa powinna się wyjaśnić w tym roku, zobaczysz czy się pojawią z powrotem. 

Rybki nigdy nie spędzają całego roku w jednym miejscu, stale migrują z różnych powodów. 

Daniel , na 99% rybki były już po tarle . To była końcówka czerwca , u nas tarły się jakieś 2-3 tygodnie wcześniej . Zresztą obserwowałem je dosyć długo i to kilkukrotnie - wyglądały na żerujące i odpasione , bez okołotarłowych ubytków łusek czy płetw . A tarliska w górze rzeczułki były już puste . Poziom i temperatura wody w ciurku były już takie , że wlot do zbiornika wyglądał na ich docelowy habitat . Ale zobaczymy w tym roku - może uda się znowu coś sfocić i nakręcić  :) .