Skocz do zawartości

Klenie 2015

paweł0891

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tylko dla przypomnienia co do czego moderator zachęca:) Cytuje niżej:

Drodzy Forumowicze,
Chciałbym byśmy wszyscy tutaj zgromadzeni i korzystający z wiedzy zgromadzonej na jerkbait.pl w nadchodzącym roku podnieśli sobie nieco poprzeczkę.
Niniejszym chcę Was (wszystkich autorów wpisów o swoich połowach) prosić o niewielką przysługę - proszę o umieszczanie w opisach połowu kilku dodatkowych informacji:

- warunki połowu
- charakterystyka miejscówki
- przynęta
- sposób prezentacji przynęty
- sprzęt, na który złowiono rybę
- inne ciekawe informacje

Tych kilka dodatkowych informacji przyczyni się do poszerzenia wiedzy wszystkich forumowiczów jerkbait.pl.

Unikniemy też wielu powtarzających się pytań, a w przyszłości dane będą stanowiły cenną bazę wiedzy na temat warunków połowu poszczególnych gatunków ryb.

• Like 8

I jeszcze współrzędne GPS miejscówki

Temat już był poruszany kilkukrotnie. Nikomu nie zależy na podawaniu namiaru GPS czy cudownego środka na złowienie dużej ryby i rozpisywanie się przy każdym zdjęciu. Krótki komentarz w stylu "ryba wzięła na płytko schodzący woblerek na napływie główki" lub "sandacz złowiony z opadu na gumę 4' i  20 g główkę" pozwala zaspokoić ciekawość. Dodam jeszcze że zdjęcia ryb z dodatkowym opisem są chętniej oglądane i lajkowane przez forumowiczów. 

• Like 6

Wczoraj pojechaliśmy na taką wiosenną wyprawę a celem tejże były roztoczańskie jazie. Jazie i owszem były ale nie chciały brać co też mi zbytnio nie przeszkadzało. Okolica była przepiękna i wyglądało tak jakby czas się tam zatrzymał dawno temu. Domy jak ze skansenu, boćki, żabki i ryby. Bardzo udany dzień a z ryb najciekawszy był taki oto kleń 892eaf814e98d15cmed.jpg

• Like 19

Wczoraj od 15 do 17 na Wisle. Woda wysoka i rośnie. Na jednym z przelewów widowiskowe branie na 3cm bączka czerwono-srebrnego własnej produkcji. Ryba dość długo chodziła w warkoczu po zejściu z napływu. Byłem pewien że to kleń miałem w tym miejscu już kilka sztuk w zeszłym roku. Niestety po doholowaniu do nóg kleń okazał się blisko 70cm rapą. Zdjęć nie robiłem bo nie chciałem ryby męczyć w okresie ochronnym choć widać że rybka w dobrej kondycji i już dawno po tarle. Dziwię się że mała kotwiczka przy woblerku wytrzymała (rozmiar chyba 10). Nic kleni trzeba będzie spróbować dziś po pracy.

• Like 2

Cyklon Stefan postanowił wieczorem dać na luz, wykorzystałem ten moment i wyskoczyłem na godzinne łowy. W pierwszym rzucie dostałem tego jegomościa - 47cm  ;)

DSCN0495_zpstcfebri8.jpg

DSCN0498_zpshfe8lrew.jpg

DSCN0499_zpstxzxhob2.jpg

Ryba wzięła w rynnie na napływie. Branie nastąpiło przy przytrzymaniu woblera w nurcie.

Sprzętowo:

Kij -  Phenix M1 SP962XUL od Dąbka

Młynek -  Zauber 4000

Żyłka - Trabucco T. Force Spinning 0,16

Przynęta - Wobler własnej produkcji  2,5 cm

• Like 22