Nalifka Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam wszystkichTroche poczytałem na JB o kołowrotku Penn Sargus, lecz znalazłem bardzo mało informacji na jego temat. Chciałbym wybrać któregoś z tytułowych kołowrotków, lecz Sargusa I cięzko znależć, na allegro jest tylko kilka ofert.I mam takie pytanie Czym się różnią oba kołowrotki. ?Podobno jest to poprawiona wersja, ale moim zdaniem była dobra. Duzo o nim przeczytałem i miał świetne opninie. Rok temu Sargus I był w sprzedazy od 270zł, a teraz 380zł na allegro. W ciągu roku musiał być duzy popyt na niego, skoro teraz jest taka cena.Jestem ciekawy jak II się sprawuję, jeżeli ktoś zakupił. To proszę o kilka słów na jego temat, aby rozwiać niektóre wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Sargus I jest jeszcze w ofercie. A o II jeszcze nic nie słyszałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Sargus I - z jednej strony fajny mocny i ciężki kołowrotek, przynajmniej wyważa wędkę a nie jak te powszechnie produkowane plastiki. Z drugiej - niemiłosiernie plątał plecionki 0,12 i 0,14 prz mocnych rzutach - przy słabszych nie było źle. I nie zależało to od masy przynęty - platał przy łowieniu troci z plaży (większość czasu spędzałem na brzegu przy rozplątywaniu), plątał nawet jak rzucałem pilkerem z kutra. Przy słabszych rzutach (jerkowanie z łodzi) nie było tego problemu. Generalnie miał coś z ukłądaniem linki. Kolega miał to samo...Oby w nowym to poprawili.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jestem bardzo ciekawy jak będzie z II. Cena ta sama co Ssv.Mam nadzieje, że będzie super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 11 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Miałem Sargusa ogólnie wrażenia pozytywne, tylko u mnie był problem ze sprężynką kabłąka lubiła w trakcie łowienia wyskoczyć, poza tym nawój cieńszych żyłek nie był idealny, sprzedałem po roku łowienia nawet nie tracąc za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Nikt inny nie posiada Sargusa. ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 To jeszcze ja dołoże coś od siebie. Używam Sargussa od roku, należy wspomnieć o wysokim przełożeniu tego kołowrtoka (6:2:1). Efekt jest taki że już mocniej pracująca guma daje dosyć duży opór, przynajmniej w rzece, w wodzie stojącej aż tak tego nie odczuwałem ale może dlatego że zdażyłem przywyknać do łowienie nim i nie zwracałem na to aż tak dużej uwagi. Mam Sargussa 3000 i podobnej wielkości Black Arca, Spro kręci zdecydowanie lżej natomiast PENN od pierwszego kontaktu sprawia wrażenie pancernej maszynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 A jak jest z nawojem grubej oraz cienkiej plecionki ?Co z rzutami nie pląta plecionki jak u kolegi wyżej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Splątań nie stwierdziłem, nie pamiętam jaką dokładnie mam nawiniętą plecionkę ale nie używam cieńszych niż 0,15. Tak Pitt, wiem że plecionka nie ma średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 W moim przypadku jest już postanowione i na pewno zakupie Sargusa II do kija kleniowo-boleniowego, zobaczy się co jest wart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 W moim przypadku jest już postanowione i na pewno zakupie Sargusa II do kija kleniowo-boleniowego, zobaczy się co jest wart.Ja jednak zastanawiam się nad kupnem II. Na początek chcę się czegoś dowiedzieć na jego temat, aby trafić w zakup.Jaki rozmiar planujesz zakupić na bolka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Właśnie kupuje 3000, kij 290 cm a więc musi go coś wywarzyc, Zauber 2000 nie dawał rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 12 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Właśnie kupuje 3000, kij 290 cm a więc musi go coś wywarzyc, Zauber 2000 nie dawał rady.Tak się składa, że ja też szukam coś pod bolenia, klenia, jazia i szukam jakiegoś kręcioła, sargus wpadł mi w oko, ponieważ nie jest specjalnie cięzki.W porównaniu do SSV to jest duza róznica.A kijaszka jakiego kolego używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 Tak się składa, że ja też szukam coś pod bolenia, klenia, jazia i szukam jakiegoś kręcioła, sargus wpadł mi w oko, ponieważ nie jest specjalnie cięzki.W porównaniu do SSV to jest duza róznica.A kijaszka jakiego kolego używasz ?AVS96MLF2 dlatego trzeba mi coś co ma ponad 300 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_tp Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Używałem sargusa jeden sezon. Jedna podstawowa i moim zdaniem istotna wada - częste "brody".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bluzer Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Jako użytkownik Sargusów (2000 i 4000) też miałem problem z brodami,ale odkąd zostawiam wiecej (2-3mm) miejsca miedzy nawiniętą plecionką ,a rantem szpuli, problem praktycznie nie istnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Juz Slammer tak miał że się nawijalo do tych 3 kropek na szpuli i było dobrze. Podejrzewam że tak samo lub podobnie jest we wszystkich Pennach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nalifka Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Odświeżam temat...A mianowicie znalazłem Penna Sargusa II 4000 za 300zł z przesyłką + 2 lata gwarancji.A moje pytanie: CZY WARTO ?Wcześniej miałem Penna Slammera 260, ale sprzedałem - dla mnie za mały. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Nalifka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) . Edytowane 5 Listopada 2015 przez kleniu25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 I jak tam nowy Sargus II, używa ktoś? jak z plecionkami, dalej brody, czy coś poprawili? wie ktoś coś już na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snufficator Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Pochwalę się. Mam Sargus II 2000. Używam do UL/L z żyłką okoniową 0,16 mm. Aktualnie są promocje młynków Penn. Kupiłem za 260 zeta. Niestety Sargus II nie ma w komplecie zapasowej szpuli więc trzeba jeszcze dołożyć 70 zeta. Poprzedni model ponoć miał w komplecie zapasową szpulę. Z tego co słyszałem Sargus II mniej plącze żyłki niż Sargus 1. W zestawie są komplety podkładek pod szpulę do regulacji nawijania czy bardziej z przodu szpuli ma układać z tyłu czy równo. Na razie jestem zadowolony. Bardzo mi się podoba full metal obudowa. Przyjemnie się go maca wędkując. Daje poczucie solidności. Wadą może być to, że zastosowano w nim niebieski smar Penn ten lepszy, który bardzo ciężko dostać w Polsce. Tak więc konserwacja może sprawiać w przyszłości problemy. Pozdrawiam i liczę, że ktoś się odwdzięczy i napisze coś o wędkach o które pytałem w wątku "wędki do okonia" PS. Brody są jak za dużo się nawinie żyłki/plecionki. Trzeba zostawić kilka mm odległości od krawędzi szpuli i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zastanawiam się nad młynkiem do ciężkiego boju. Głównie koguty i gumy do 35g, slidery oraz trocie(Parsęta) Myślę nad Sargusem 2 model 3000 lub 4000, ale w głowie mam jeszcze czy nie brać pod uwagę Daiwe Emblem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 26 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 (edytowane) Daiwy nie znam ale Sarguss to mocna maszynka. Co do rozmiaru 3000 i 4000 maja takie samo body nie jestem pewny jak że szpilkami ale chyba 4000 ma większą i szpule i rotor Edytowane 26 Stycznia 2016 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek N. Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam mam pytanie ostatnio kupiłem sargusa i w komplecie mam dwie podkładki czy musze je dawać?żeby równo nawijało czy niekoniecznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo54 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Witam.W torebce foliowej są dwie podkładki i rysunek z nawiniętymi szpulami.1. stożek na dole2.stożek na górzetrzecia podkładka jest na ośce ze szpulą.Nawiń jak jest,jakby było coś nie tak,skoryguj patrząc na rysunek. ( dodać lub zmienić podkładkę)popatrz na rysunek , myślę że ogarniesz. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Pablo54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi