Skocz do zawartości

Seryjny kij pod gumy/koguty

Michał91

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich! 

Planuje zakup kijka  najlepiej x-fast ,typowo pod lowenie z opadu  gumami sporadycznie kogutami , glowki max 30-35gr gumka 4"

Rozwazam zakup  Aetosa A631mxfs( do 21gr ,198cm, 1 cz ,x-fast) /Elitetech Walleye jgging EWS63M-XF( do 21gr,190cm,1cz, x-fast)

Spotkałem sie z opiniami , ze w/w kije ogarna z taka gramatura. Posiadam aetosa A701mfs (do 21gr,213cm,1cz,fast) i  dawal rade z podobna gramatura  choc  wykladal sie juz dosc mocno  i lowienie nie bylo  zbyt przyjemne( wg mnie 25g guma 4" jest to max dla A701mfs)

Prosze o opinie  jezeli ktos posiada  ktorys z  wymienionych modeli, jak  wyglada sprawa z przeciazeniem kija, ewentualnie propozycje innego seryjnego kija pod podane gramatury, koniecznie w jednym kawalku.

PS interesuja mnie rowniez opinie o StC TBS71mhf

Edytowane przez Michał91

Nie łowiłem tymi kijami ale mam innego fenwicka i wiem, że można go przeciążyć podwójnie i daje rade, ja bym Ci w podobnej cenie polecił MHX MB 843, opisany do 21 gram ale daje rade spokojnie do 50g i zrobienie takiego kijka wyjdzie ok 800zł, a to prawie tyle samo co zakup wyżej wymienionych wędzisk.

• Like 1

Panowie, tak z ciekawości zapytam - czy te wszystkie cudowne konstrukcje, opisane do 21 gramów a spokojnie dające radę do minimum 50, w dolnym zakresie cw zachowują się równie wyrozumiale? Od 5 do 50 komfortowo?

komfort czucia zaczyna sie od 15g

Nie ukrywam  ze Ciekawe te mhx, ale pozostane przy seryjnym kijku. Z pewnoscia kiedys zmontuje cos w pracowni ,ale jeszcze nie czas i budzet nie ten:), zdaje sobie sprawe ze za 800 stowek z pracowni to szalu nie bedzie.  Może byłby ktos wstanie wrzucic zdjecia  ugiec tego  jiggina x-fast?

Pozwolę podpiąć się do tematu ponieważ ja także szukam kija xfast do opadu gdzie przynętami będą 4 oraz 5 calowe gumy na 35g główkach. Najlżejsze zestawy będą ważyć guma + 25g ołowiu, najcięższe natomiast będą ważyć guma + 45g główka. Wędkować będę w silnym Wiślanym nurcie. Szukam kija do co najmniej 40g by nie przeciążać go co wyjazd, ponieważ trafiają się miejsca gdzie muszę użyć jeszcze cięższych główek niż stosowane najczęściej 35g. 

Zainteresowała mnie opcja MHX. Jaki blank byłby najlepszy do moich zastosowań? 

Jeśli nie MHX to co? 

Posiadam budżet 700-800zł. 

Edytowane przez Jabłko