maweric Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kamol84 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Koledzy, sporo jest info o tym jak samemu sobie zrobić sztywną podlogę, a ja chcialbym w drugą stronęCzy pontonem ze sztywną podłogą da sie pływać np tylko z jednym segmentem podlogi? Oczywiście nie mówię tu o staniu na nim, w gre wchodzi tylko pozycja siedząca. Probował tak ktoś?Posiadam Kolibri KM330d i męczy mnie rozkladanie i skladanie w taką pogodę jak dziś Ps. Oczywiście chodzi mi o male jeziorka. Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Koledzy, sporo jest info o tym jak samemu sobie zrobić sztywną podlogę, a ja chcialbym w drugą stronę Czy pontonem ze sztywną podłogą da sie pływać np tylko z jednym segmentem podlogi? Oczywiście nie mówię tu o staniu na nim, w gre wchodzi tylko pozycja siedząca. Probował tak ktoś?Posiadam Kolibri KM330d i męczy mnie rozkladanie i skladanie w taką pogodę jak dziś Ps. Oczywiście chodzi mi o male jeziorka. Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu TapatalkaJak napompujesz kill to będziesz miał góry w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amfot Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2017 Koledzy, sporo jest info o tym jak samemu sobie zrobić sztywną podlogę, a ja chcialbym w drugą stronę Czy pontonem ze sztywną podłogą da sie pływać np tylko z jednym segmentem podlogi? Oczywiście nie mówię tu o staniu na nim, w gre wchodzi tylko pozycja siedząca. Probował tak ktoś?Posiadam Kolibri KM330d i męczy mnie rozkladanie i skladanie w taką pogodę jak dziś Ps. Oczywiście chodzi mi o male jeziorka. Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu TapatalkaWitam. Przez kilkanaście lat pływałem ruskim pontonem bez żadnej podłogi. Oczywiście na wiosłach a i o wstawaniu nie było mowy. Da się. Teraz mam inny ponton i podłogę aluminiową i chociaż rozkładanie jest uciążliwe. Zwęziłem ją o 2 cm i jakoś daję radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pan bubu 1 Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Jeśli komuś nie zależy na sztywnej podłodze, męczy noszenie ,składanie i rozkładanie , to może dociąć sobie podłogę z płyty poliwęglanu komorowego. Płyta do kupienia w każdym markecie budowlanym i można sobie wybrać kolorek Mocna i wytrzymała a ciężar prawie zerowy. Ja ważę ok. 80 kg i drugi sezon daje radę. Zresztą koszt takiej płyty to kilkadziesiąt złotych, więc jak pęknie, to wielkiej straty nie będzie. Przy mojej wadze lekko się ugina, ale spokojnie da się po niej chodzić. Do swojego 3 m. pontonu dociąłem sobie na wymiar 2 kawałki tak aby zmieściły się do samochodu. Łącze je również na profil z poliwęglanu. Koniecznie trzeba pamiętać o przytępieniu ( pilnikiem) i zabezpieczeniu docinanych krawędzi . Ja zrobiłem to słynną szarą taśmą zbrojoną. Płyta jest śliska, więc koniecznie też trzeba rzucić coś na nią ( wykładzina antypoślizgowa czy coś w tym rodzaju.) . Podłoga w sam raz dla mało wymagających którzy nie muszą zapindalać z Bóg wie jaką prędkością. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 12 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 (edytowane) Na poliwenglan są specjalne zakończenia, zakładasz je i masz okrągłe rogi. Kosztuje ze 7zł za 2,5m.https://goo.gl/images/GLq5yQ Edytowane 12 Grudnia 2017 przez Tresor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Mam podłogę w Ellingu szybkiego montażu ze sklejki typu książka, pełna bez bocznych profili aluminiowych,na tzw wcisk.chwalę sobie to rozwiązanie bo upraszcza składanie i rozkładanie, przed nim miałem busha z podłogą alu plus profile boczne i Nigdy więcej tego nie chcę..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Mam podłogę w Ellingu szybkiego montażu ze sklejki typu książka, pełna bez bocznych profili aluminiowych,na tzw wcisk.chwalę sobie to rozwiązanie bo upraszcza składanie i rozkładanie, przed nim miałem busha z podłogą alu plus profile boczne i Nigdy więcej tego nie chcę..... Zabrzmiało mniej więcej to tak. Mam teraz brunetkę jest super , kiedyś miałem blondynkę i nigdy więcej . Technologia nawet przy pontonach idzie do przodu , bush miał bardzo spasowane elementy i odległość między balonami , a że właściciel jest moim znajomym rozmawialiśmykiedyś o tym problemie ( ze 2 lata temu ) i z tego co mi wiadomo problem ten został poprawiony. Uważam, że aluminiowa to najlepsza podłoga ( utrzymanie czystości , stabilność , wytrzymałość ) po prostu bije wszystkie podłogi na głowę . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Mam podłogę w Ellingu szybkiego montażu ze sklejki typu książka, pełna bez bocznych profili aluminiowych,na tzw wcisk.chwalę sobie to rozwiązanie bo upraszcza składanie i rozkładanie, przed nim miałem busha z podłogą alu plus profile boczne i Nigdy więcej tego nie chcę.....Pływasz na tym w ślizgu powyżej 24 km/h? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Szczerze, to nie........ale kiedyś sprawdzę.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norbert 78 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Moj kumpel ma taki ponton z tą podłogą, zapina yamahę 8 km w dwusuwie i strasznie mu ta podłoga faluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Ja latam w okolicach 30km/h ostatnio na takiej fali ze mi kotwica wyskoczyła z pontonu nie widzę aby co falowało.Wkładanie jej na zimnym jest upierdliwe, dlatego ja nie spuszczam pontonu, stoi cały czas napompowany.Jak napompuje kil na max, podłoga się wybrzusza. Nie wiem czy tak ma być czy daje za duże ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Podłoga w pontonie ma być płaska ( wygoda jak stoisz ), wybrzusza się bo materiał z którego jest podłoga jest za miękka. Ciśnienie w kilu nie powinno wybrzuszyć podłogi.Przy sklejce, aluminium czy airmacie nie ma możliwości wybrzuszenia podłogi przez kil . Falowanie występuje wtedy też gdy podłoga ma za dużo miejsca miedzy podłogą, abalonem, lub podłoga nie jest sztywna. Przy słabo napompowanej airmacie mamy też efekt falowania , oczywiście przy większych prędkościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Włodziu Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Amelinium najlepsze a jesli ktoś twierdzi inaczej to znaczy że w życiu nie widział takiej podłogi na oczy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Szczerze, to nie........ale kiedyś sprawdzę..........To przygotuj się na dziwne wybrzuszenie mniej więcej w połowie podłogi i na jej falowanie i ogólne wrażenie braku przyjemności. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 amstaf358 Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 pływam głównie na elektryku........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Jeśli na elektryku to spoko, problemy pojawiają się w ślizgu dopiero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 prime Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 .............tak jak pisałem używam chodnika łazienkowego z PCV, .....................Chce wyciszyc podłogę alu w pontonie Czy taki chodnik masz założony w jednym kawałku na całej powierzchni podlogi ,gdzie mozna kupic dlugosc ponad 2 metry Troche czasu minelo od wpisu , moze masz juz jakis inny lepszy -praktyczniejszy patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Wojciech_B Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2018 Też wyciszałem aluminiową podłogę w mavericu i jak miałbym wybierać to kupił bym teraz z dech Rok temu położyłem wycieraczkę z metra https://www.castorama.pl/produkty/urzadzanie/wykonczenie-podlogi/chodniki-i-wycieraczki-na-metry/wycieraczka-liverpool-50-1-m.html w castoramie drogo ale była od ręki tutaj taniej https://chodniki.com/wycieraczki/1949-wycieraczka-liverpool-50-szary.html#/rozmiar-100x250_cm/kolor-szary mam, używam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Trochę odgrzeje kotleta...Czy ktoś z Was przerabiał/udoskonalał podłogę "książka" żeby podczas osiągania pontonem prędkości powyżej 18 km/h była stabilniejsza - nie wyginała się w miejscu łączeń?Na jesieni osiągałem pontonem Kolibri 300dl z silnikiem Mercury 6km 26 -27 km/h. Teraz przy wyższych temperaturach podłoga unosi się wewnątrz do góry i wyhamowuje ponton o 15-20%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jkos Opublikowano 24 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2019 Taki profil zastosowałemHttps://archiwum.allegro.pl/oferta/profil-aluminiowy-podlogi-do-pontonu-100cm-i6891126444.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 z dłubaniem pilarką w sklejce czy tak się wciska ten profil ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 coś takiego znalazłem w necie: https://youtu.be/vrxbtb1aBe4?t=17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jkos Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Grubość podłogi od kolibri pasuje do szczeliny profilu, ale Potrzebne wcięcie takie jak z czołówki powyższego filmu Edytowane 25 Czerwca 2019 przez jkos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 25 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Na aukcji widać że już profili nie ma.. jutro zadzwonię i zapytam jak się sprawy mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Grubość podłogi od kolibri pasuje do szczeliny profilu, alePotrzebne wcięcie takie jak z czołówki powyższego filmuA po co wcięcia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze.
Top użytkownicy dla tego pytania
18
15
8
7
Popularne dni
14 Sty
15
26 Cze
12
11 Sty
8
15 Sie
7
Top użytkownicy dla tego pytania
maweric 18 odpowiedzi
godski 15 odpowiedzi
SID 8 odpowiedzi
meyger 7 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2015
15 odpowiedzi
26 Cze 2019
12 odpowiedzi
11 Sty 2015
8 odpowiedzi
15 Sie 2025
7 odpowiedzi
Popularne posty
pan bubu 1
Jeśli komuś nie zależy na sztywnej podłodze, męczy noszenie ,składanie i rozkładanie , to może dociąć sobie podłogę z płyty poliwęglanu komorowego. Płyta do kupienia w każdym markecie budowlanym i mo
drChlubicz
Witam Nawiązując do powyższej wypowiedzi, przedstawiam zdjęcia mojej nowej podłogi, chociaż właściwie nowością jest listwa łącząca część dziobową z resztą. W poprzedniej wersji (bez łączenia) podczas
Włodziu
Amelinium najlepsze a jesli ktoś twierdzi inaczej to znaczy że w życiu nie widział takiej podłogi na oczy.
Opublikowane grafiki
145 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi