Skocz do zawartości
  • 0

Jaka podłoga do pontonu - za i przeciw

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Trochę odgrzeje kotleta...

Czy ktoś z Was przerabiał/udoskonalał podłogę "książka" żeby podczas osiągania pontonem prędkości powyżej 18 km/h była stabilniejsza - nie wyginała się w miejscu łączeń?

Na jesieni osiągałem pontonem Kolibri 300dl z silnikiem Mercury 6km 26 -27 km/h. Teraz przy wyższych temperaturach podłoga unosi się wewnątrz do góry i wyhamowuje ponton o 15-20%.

Zmierz proszę tą podłogę i podaj wymiar listwy jaką potrzebujesz. Tak aby obejmowała 3 elementy jak na zdjęciu.

post-48513-0-11358700-1561544446_thumb.jpg

• 0

Zmierz proszę tą podłogę i podaj wymiar listwy jaką potrzebujesz. Tak aby obejmowała 3 elementy jak na zdjęciu.

attachicon.gif 260-300.jpg

Z podłogą do modelu 300 dl jest pewien problem - składa się z pięciu elementów. Podnoszą się do góry licząc od tyłu pontonu: łączenia nr 1 i 3 (już na skosie).

post-56640-0-77126300-1561563760_thumb.jpg

• 0

Z podłogą do modelu 300 dl jest pewien problem - składa się z pięciu elementów. Podnoszą się do góry licząc od tyłu pontonu: łączenia nr 1 i 3 (już na skosie).

attachicon.gif img-20190626-171529 (1).jpg

Rozumiem że 1. na moim rysunku się nie składa.

Chcesz usztywnić odcinek 2 czy 3? Podaj ich długość.

post-48513-0-61490100-1561573021_thumb.jpg

• 0

Wymieniał ktoś podłogę w pontonie na pełną? Mam właśnie taki plan żeby wymienić rolowana na pełną wycięta z 2 kawalkow sklejki 12mm. Oryginalna przy większej mocy bardzo się wybrzusza i ponton nie chce szybciej płynąć. Ponton to Kolibri 280 bez kila i Johnson 2t 6km

Edytowane przez #Nord

• 0

Panowie nad wodą pytałem kilku wędkarzy posiadający pontony i każdy odradzał podłogę rolowana  a już w ogóle i airmatę .Twierdzą ,że przy mojej wadze 140 kg i dużych falach będzie mnie łamać w pół ponton co przyjemne i bezpieczne nie jest. Aż tak źle jest ? Ma ktoś doświadczenie? Bo mam zamiar pływać na elektryku , więc ślizg odpada a na stojąco raczej też nie łowie .

• 0

Najprościej było by się umówić z właścicielami takich pomponów i spróbować pływania. Taka próba da Tobie jakiś rzeczowy ogląd na sprawę ,gdybanie to w tym wypadku najgorsze co może być. Kwota która planujesz wydać i jeśli planujesz to zrobić raz a dobrze na pewno warta jest takiego dodatkowego wysiłku.

• 0

Airmata, nic Ci się nie będzie łamało, zginało itd, jest jeden warunek a za razem dodatkowy wydatek pompka ............ wysokiego ciśnienia.

Dzisiaj airmata to 0,8-0,9  bar przy takim ciśnieniu podłoga zachowuje się jak sklejka czy aluminium.

Wady -  , kotwice z wobków szybko się wbijają w podłogę jak się stanie na nich :) ; i złośliwe szczupaki w podbieraku często dziurawią kotwicą podłogę :)              zakup pompki

Zalety - waga , mobilność ( zwijanie z pontonem )

Nie polecam do naszych celów , 1 sezon 5 łatek

Edytowane przez maweric

• 0

Airmata, nic Ci się nie będzie łamało, zginało itd, jest jeden warunek a za razem dodatkowy wydatek pompka ............ wysokiego ciśnienia.

Dzisiaj airmata to 0,8-0,9  bar przy takim ciśnieniu podłoga zachowuje się jak sklejka czy aluminium.

Wady -  , kotwice z wobków szybko się wbijają w podłogę jak się stanie na nich :) ; i złośliwe szczupaki w podbieraku często dziurawią kotwicą podłogę :)              zakup pompki

Zalety - waga , mobilność ( zwijanie z pontonem )

Nie polecam do naszych celów , 1 sezon 5 łatek

A mata na airmatę?

• 0

Na airmacie miałem rozłożoną wykładzine dywanową , nic nie pomogło stanąłem na woblera ( 2 szt ) , małe ale dziury , 2 kolejne - szczupak tańczył z woblerem  pysku , kolejną

nawet nie wiem jak powstała.

Pewnie wszystko do wyeliminowania , podbieranie rybki z wody, bez podbieraka i porządek na pokładzie.

• 0

Mam pytanie do użytkowników pontonów,jako,że poważnie rozważam zakup ( jakieś desanty na gościnnych występach) jakie są wasza zdania ,odczucia,za lub też przeciw co do podłóg drewnianych czytaj sklejka a aluminium,czy warto dopłacić za aluminium?

Pozdrawiam