maweric Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzegorz B. Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Podłoga na tyle jest dopasowana do szerokości pontonu, że ciężko byłoby wcisnąć profile do rozłożonej podłogi bez tych nacięć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Trochę odgrzeje kotleta...Czy ktoś z Was przerabiał/udoskonalał podłogę "książka" żeby podczas osiągania pontonem prędkości powyżej 18 km/h była stabilniejsza - nie wyginała się w miejscu łączeń?Na jesieni osiągałem pontonem Kolibri 300dl z silnikiem Mercury 6km 26 -27 km/h. Teraz przy wyższych temperaturach podłoga unosi się wewnątrz do góry i wyhamowuje ponton o 15-20%.Zmierz proszę tą podłogę i podaj wymiar listwy jaką potrzebujesz. Tak aby obejmowała 3 elementy jak na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 lukk Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Próbowałem usztywniać taką podłogę ceownikami alu po bokacah, tak aby podłoga wchodziła w środek. Ceowniki grubości 1.5mm, absolutna klapa, za słabe usztywnienie, profile się wyginały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zmierz proszę tą podłogę i podaj wymiar listwy jaką potrzebujesz. Tak aby obejmowała 3 elementy jak na zdjęciu. 260-300.jpgZ podłogą do modelu 300 dl jest pewien problem - składa się z pięciu elementów. Podnoszą się do góry licząc od tyłu pontonu: łączenia nr 1 i 3 (już na skosie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jkos- szkida bo już nie ma w ofercie tych profil :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Z podłogą do modelu 300 dl jest pewien problem - składa się z pięciu elementów. Podnoszą się do góry licząc od tyłu pontonu: łączenia nr 1 i 3 (już na skosie). img-20190626-171529 (1).jpgRozumiem że 1. na moim rysunku się nie składa.Chcesz usztywnić odcinek 2 czy 3? Podaj ich długość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Rozumiem że 1. na moim rysunku się nie składa.Chcesz usztywnić odcinek 2 czy 3? Podaj ich długość. skos.jpgodcinek 3 - 75 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 A ile łącznie mają trzy pierwsze kawałki od końca czyli rufy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bony20 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 A ile łącznie mają trzy pierwsze kawałki od końca czyli rufy?133 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 (edytowane) A ile łącznie mają trzy pierwsze kawałki od końca czyli rufy? 133 cm.Poszukam 80 cm.Łatwiej uciąć niż dokleić i bardziej uniwersalne będzie. Edytowane 26 Czerwca 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jkos Opublikowano 26 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Jkos- szkida bo już nie ma w ofercie tych profil :/Były i inne profile, 40 cm i 60 cm u tego samego sprzedawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Już nie ma nic ofervie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bulionn Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Już żadnych profili nie mają. A pytanie ile płaciłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Będę miał te wzmocnienia. Aby tu nie śmiecić pisać na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jkos Opublikowano 27 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2019 Już żadnych profili nie mają. A pytanie ile płaciłeś ?Po 45 zł za szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nord91 Opublikowano 1 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 (edytowane) Wymieniał ktoś podłogę w pontonie na pełną? Mam właśnie taki plan żeby wymienić rolowana na pełną wycięta z 2 kawalkow sklejki 12mm. Oryginalna przy większej mocy bardzo się wybrzusza i ponton nie chce szybciej płynąć. Ponton to Kolibri 280 bez kila i Johnson 2t 6km Edytowane 1 Lipca 2019 przez #Nord Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz90 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Panowie nad wodą pytałem kilku wędkarzy posiadający pontony i każdy odradzał podłogę rolowana a już w ogóle i airmatę .Twierdzą ,że przy mojej wadze 140 kg i dużych falach będzie mnie łamać w pół ponton co przyjemne i bezpieczne nie jest. Aż tak źle jest ? Ma ktoś doświadczenie? Bo mam zamiar pływać na elektryku , więc ślizg odpada a na stojąco raczej też nie łowie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 welpa1809 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Najprościej było by się umówić z właścicielami takich pomponów i spróbować pływania. Taka próba da Tobie jakiś rzeczowy ogląd na sprawę ,gdybanie to w tym wypadku najgorsze co może być. Kwota która planujesz wydać i jeśli planujesz to zrobić raz a dobrze na pewno warta jest takiego dodatkowego wysiłku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz90 Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Nikt nie ma właśnie ani takiej książkowej ani airmaty. Nie kupili bo się bali lub lata temu doświadczyli tego zjawiska o którym pisałem powyżej ,.Tak chce kupić raz a dobrze i szczerze im więcej osób pytam to tym mniej wiem i mam większe wątpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tresor Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Raz a dobrze kup aluminium i zapomnij. Ja się przesiadłem z książki na aluminium i jest mega. Ważę tylko 115kg... Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 2 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 (edytowane) Airmata, nic Ci się nie będzie łamało, zginało itd, jest jeden warunek a za razem dodatkowy wydatek pompka ............ wysokiego ciśnienia. Dzisiaj airmata to 0,8-0,9 bar przy takim ciśnieniu podłoga zachowuje się jak sklejka czy aluminium.Wady - , kotwice z wobków szybko się wbijają w podłogę jak się stanie na nich ; i złośliwe szczupaki w podbieraku często dziurawią kotwicą podłogę zakup pompkiZalety - waga , mobilność ( zwijanie z pontonem ) Nie polecam do naszych celów , 1 sezon 5 łatek Edytowane 2 Lipca 2019 przez maweric Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 2 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2019 Airmata, nic Ci się nie będzie łamało, zginało itd, jest jeden warunek a za razem dodatkowy wydatek pompka ............ wysokiego ciśnienia. Dzisiaj airmata to 0,8-0,9 bar przy takim ciśnieniu podłoga zachowuje się jak sklejka czy aluminium. Wady - , kotwice z wobków szybko się wbijają w podłogę jak się stanie na nich ; i złośliwe szczupaki w podbieraku często dziurawią kotwicą podłogę zakup pompki Zalety - waga , mobilność ( zwijanie z pontonem ) Nie polecam do naszych celów , 1 sezon 5 łatek A mata na airmatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 maweric Opublikowano 3 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Na airmacie miałem rozłożoną wykładzine dywanową , nic nie pomogło stanąłem na woblera ( 2 szt ) , małe ale dziury , 2 kolejne - szczupak tańczył z woblerem pysku , kolejnąnawet nie wiem jak powstała.Pewnie wszystko do wyeliminowania , podbieranie rybki z wody, bez podbieraka i porządek na pokładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 hm62 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Mam pytanie do użytkowników pontonów,jako,że poważnie rozważam zakup ( jakieś desanty na gościnnych występach) jakie są wasza zdania ,odczucia,za lub też przeciw co do podłóg drewnianych czytaj sklejka a aluminium,czy warto dopłacić za aluminium?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Warto na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze.
Top użytkownicy dla tego pytania
18
15
8
7
Popularne dni
14 Sty
15
26 Cze
12
11 Sty
8
15 Sie
7
Top użytkownicy dla tego pytania
maweric 18 odpowiedzi
godski 15 odpowiedzi
SID 8 odpowiedzi
meyger 7 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2015
15 odpowiedzi
26 Cze 2019
12 odpowiedzi
11 Sty 2015
8 odpowiedzi
15 Sie 2025
7 odpowiedzi
Popularne posty
pan bubu 1
Jeśli komuś nie zależy na sztywnej podłodze, męczy noszenie ,składanie i rozkładanie , to może dociąć sobie podłogę z płyty poliwęglanu komorowego. Płyta do kupienia w każdym markecie budowlanym i mo
drChlubicz
Witam Nawiązując do powyższej wypowiedzi, przedstawiam zdjęcia mojej nowej podłogi, chociaż właściwie nowością jest listwa łącząca część dziobową z resztą. W poprzedniej wersji (bez łączenia) podczas
Włodziu
Amelinium najlepsze a jesli ktoś twierdzi inaczej to znaczy że w życiu nie widział takiej podłogi na oczy.
Opublikowane grafiki
145 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi