maweric Opublikowano 10 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sych Opublikowano 23 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 Witam posiadam ponton bark 260 w zestawie są takie listwy panelowe jako podłoga. Niestety ustać na tym tle walka z grawitacja jak dla mnie przynajmniej a spinningowac siedząc nie lubię. Chce zrobić podłogę typu książka ze sklejki 12mm antypoślizgowej. Mam pytanie czy w tam małym pontonie pełna podłoga zda egzamin by spokojnie stanąć i wędkować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz79 Opublikowano 23 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 (edytowane) Majowe okonie z jeziora - Ponton Kolibri KM280 PP - Wędkarstwo RR #12 (youtube.com)Tu ludzie łowią we 2 na trochę większym więc samemu na pewno dasz radę. Edytowane 23 Lipca 2024 przez mariusz79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sych Opublikowano 23 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2024 Dzięki za odzew. To zamawiam sklejkę. Poszperałem, podglądałem jak zrobić taką podłogę i generalnie plan mam. Aczkolwiek zazwyczaj widzę,że wielu ludzi robi podłogę z 3 elementów. Rozumiem,że chodzi o transport itp. Planuje jednak zrobić z 2 elementów czyli części dziobowej i druga część dłuższą połączone zawiasami. Zastanawiam się czy ta część dłuższą nie będzie się wyginać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WhiteWillow Opublikowano 24 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2024 W tak małym pontonie spokojnie dwa wystarczą. Sklejka 12 mm będzie za gruba, ja bym zszedł do 8 mm, podłoga będzie dużo lżejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 11 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia (edytowane) WitamPanowie, posiadam ponton z aluminiową podłogą Yam340 i mimo zastosowana pianki EVA zdarza się, że strasznie trzaska, strzela.Myślałem o podłożeniu między aluminiową podłogę, a piankę, spienione PVC w celu rozłożenie nacisku (ciekawe jaka jest dostępność wymiarów), lub wyklejeniem na łączeniach "materiałem" z klejem jak w dekorach kokpitu samochodu.Ps. szukałem tematu na forum i nie znalazłem.Pozdrawiam Edytowane 11 Sierpnia przez SID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia Panowie, posiadam ponton z aluminiową podłogą Yam340 i mimo zastosowana pianki EVA zdarza się, że strasznie trzaska, strzela.Generalnie aluminiowa podłoga jest cicha. Jeśli hałasuje trzeba dopompować bardziej balony i kil. Wszystko się wtedy porządnie usztywnia i jeśli coś słychać to tylko chwilkę dosłownie zanim się nie ułoży. Jeden spacer od rufy do dziobu wystarczy. Tak przynajmniej mam w Mawericu 330C. Kiedy balony są na 0.25 bar i kil na 0.5 bar nawet nie próbuje hałasować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia Generalnie aluminiowa podłoga jest cicha. Jeśli hałasuje trzeba dopompować bardziej balony i kil. Wszystko się wtedy porządnie usztywnia i jeśli coś słychać to tylko chwilkę dosłownie zanim się nie ułoży. Jeden spacer od rufy do dziobu wystarczy. Tak przynajmniej mam w Mawericu 330C. Kiedy balony są na 0.25 bar i kil na 0.5 bar nawet nie próbuje hałasować.Sprawdzę i dam znać, choć "raczej" na flaku nie pływam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pawgas Opublikowano 14 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia U mnie strzela czasem piasek który wejdzie w pióro-wpust paneli ale tak to cisza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Pisałem o trzaskach o większym natężeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Problem mi znany i rozwiązany. Otóż posiadam Maverica 370 XL C, podłoga składa się z 4 paneli alu i dziobowego ze sklejki. Natomiast każdy z tych alu paneli jest złożony z 5 wąskich listew. Ja dodatkowo mam dwa fotele obrotowe na podestach 17x17cm i podłoga strzelała mi niemiłosiernie. Do tego stopnia że na pierwszym wodowaniu zrezygnowałem z sandaczy i pojechałem wkurwiony do domu. Rozwiązanie wymagało 4-paka, 2m 30 cm listwy ochronnej na dno pontonu, trochę kleju i użycia opalarki. A co zrobiłem? Otóż nałożyłem 4 warstwy tej listwy na kil od góry przez co po jego napomopwaniu podłoga bardzo się usztywniła. No i nie strzela. Ale teraz wkładanie podłogi to mordęga, mogłem dać 3 warstwy a nie 4... Z drugiej strony gumę i tak wożę na przyczepce a wyjmowanie podłogi następuje może ze 2/3 razy do roku aby usunąć piach i syf. Więc jak ponton stoi na przyczepie i nie jest rozkładany/składany to można sobie pozwolić na taki zabieg. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Fishnen Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Otóż posiadam Maverica 370 XL C, podłoga składa się z 4 paneli alu i dziobowego ze sklejki. Natomiast każdy z tych alu paneli jest złożony z 5 wąskich listew. .... Spal gumofilca pozbędziesz się problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Spal gumofilca pozbędziesz się problemu.Co wnosi ten mało zabawny wpis do tego tematu? W takich przypadkach brakuję pod postem możliwości krótkiej oceny, NIE LUBIĘ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Problem mi znany i rozwiązany. Otóż posiadam Maverica 370 XL C, podłoga składa się z 4 paneli alu i dziobowego ze sklejki. Natomiast każdy z tych alu paneli jest złożony z 5 wąskich listew. Ja dodatkowo mam dwa fotele obrotowe na podestach 17x17cm i podłoga strzelała mi niemiłosiernie. Do tego stopnia że na pierwszym wodowaniu zrezygnowałem z sandaczy i pojechałem wkurwiony do domu. Rozwiązanie wymagało 4-paka, 2m 30 cm listwy ochronnej na dno pontonu, trochę kleju i użycia opalarki. A co zrobiłem? Otóż nałożyłem 4 warstwy tej listwy na kil od góry przez co po jego napomopwaniu podłoga bardzo się usztywniła. No i nie strzela. Ale teraz wkładanie podłogi to mordęga, mogłem dać 3 warstwy a nie 4... Z drugiej strony gumę i tak wożę na przyczepce a wyjmowanie podłogi następuje może ze 2/3 razy do roku aby usunąć piach i syf. Więc jak ponton stoi na przyczepie i nie jest rozkładany/składany to można sobie pozwolić na taki zabieg. Jak widać i co pisali koledzy wcześniej, główną przyczyną jest zbyt niskie ciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia @SID tylko nie zawsze da się to rozwiązać samym pompowaniem. U mnie był beton a i tak strzelało. Dlatego wykmiliłem że potrzeba dodatkowej warstwy gumy na kilu aby usztywnić podłogę. No i działa a ryby nie spierdzielają gdzie pieprze rośnie Tym bardziej że mogłem to obserwować na live. Swoją drogą dalej nie rozumiem dlaczego te panele nie są z jednego kawałka a aż z 5 wąskich litew. Jednak Polak Chińczyka nie zrozumie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 15 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia Swoją drogą dalej nie rozumiem dlaczego te panele nie są z jednego kawałka a aż z 5 wąskich litew. Jednak Polak Chińczyka nie zrozumie Mogłeś kupić 330 to byś miał z jedną listwą na stronę . Stąd może u mnie nie ma takiego problemu hałasu bo nie ma wielu listew. A Dlaczego nie pojedyncze długie ?. Raz , że bardzo ciężko takie długie było by założyć. Już ludzie na to mocno narzekają, a jak by takie długie montować to z trzech ludzi do tego potrzeba bo jeden by nie ogarnął tego za nic na świecie. Dwa podzielone na kawałki pewnie jest mocniejsze w całokształcie konstrukcji i się tak szybko nie zdeformuje / odkształci / pognie. Po rozebraniu mogło by być niemożliwe do ponownego montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Mogłeś kupić 330 to byś miał z jedną listwą na stronę . Stąd może u mnie nie ma takiego problemu hałasu bo nie ma wielu listew. A Dlaczego nie pojedyncze długie ?. Raz , że bardzo ciężko takie długie było by założyć. Już ludzie na to mocno narzekają, a jak by takie długie montować to z trzech ludzi do tego potrzeba bo jeden by nie ogarnął tego za nic na świecie. Dwa podzielone na kawałki pewnie jest mocniejsze w całokształcie konstrukcji i się tak szybko nie zdeformuje / odkształci / pognie. Po rozebraniu mogło by być niemożliwe do ponownego montażu.Darek przeczytaj jeszcze raz co czym pisałem. Bo na pewno nie o listwach bocznych usztywniających a o panelach podłogowych. PS. 330 jest za mały, to też wspominałem w wątku "sezon na zakup pontonu" gdzie również się udzielałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 darek63 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Darek przeczytaj jeszcze raz co czym pisałem. Bo na pewno nie o listwach bocznych usztywniających a o panelach podłogowych. PS. 330 jest za mały, to też wspominałem w wątku "sezon na zakup pontonu" gdzie również się udzielałeś.Z założenia ponton ma być mobilny. To, że wielu wozi złożone na przyczepach to inna sprawa. Więc powstaje pytanie jak miał by być mobilny z 3 metrową podłogą czy dłuższą ?. Natomiast dzisiaj nie ma problemu. Podajesz wymiary i wytną co tylko chcesz i z czego chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 16 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia Chyba dalej nie rozumiesz. Jest 5 paneli podłogowych, w tym 4 z aluminium. I każdy z tych alu nie jest jednolitą konstrukcją a składa się z 5 listewek co właśnie powoduje to strzelanie oraz minimalne uginanie. I teraz najważniejsze: we frachcie ich waga jest na pewno większa niż jednolitej konstrukcji a objętość w paczce ta sama. Stąd moje zdziwienie. No chyba że te kilkunastocentymetrowej szerokości listewki są wykorzystywane w innych konstrukcjach. Wtedy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SID Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia Przyczyna hałasu z okolic podłogi zdiagnozowana. Podłoga jest podzielona na trzy aluminiowe segmenty, a każdy segment jest zbudowany z paneli, które są zespolone listwami i właśnie te panele pracują, co generuje trzaski.Chyba wrócę do mojego pomysłu, by położyć coś między aluminium, a piankę EVA dla rozłożenia nacisku na większą powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kozi81 Opublikowano 28 Sierpnia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia @Sid i to jest własnie to strzelanie o którym pisałem wcześniej, sekcje zbudowane z kilku listew zamiast jednego profilu. Jakby guma nie była składana to zrób jak ja. A jak nie...to idealnie nigdy nie będzie. Zawsze cos zatrzeszczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
maweric
Pontony tak jak wędkarstwo to moje hobby, chciałbym poznać opinie dotyczące podłóg w pontonach, głownie za i przeciw , mam swoje zdanie ale chętnie usłyszę Wasze.
Top użytkownicy dla tego pytania
18
15
8
7
Popularne dni
14 Sty
15
26 Cze
12
11 Sty
8
15 Sie
7
Top użytkownicy dla tego pytania
maweric 18 odpowiedzi
godski 15 odpowiedzi
SID 8 odpowiedzi
meyger 7 odpowiedzi
Popularne dni
14 Sty 2015
15 odpowiedzi
26 Cze 2019
12 odpowiedzi
11 Sty 2015
8 odpowiedzi
15 Sie 2025
7 odpowiedzi
Popularne posty
pan bubu 1
Jeśli komuś nie zależy na sztywnej podłodze, męczy noszenie ,składanie i rozkładanie , to może dociąć sobie podłogę z płyty poliwęglanu komorowego. Płyta do kupienia w każdym markecie budowlanym i mo
drChlubicz
Witam Nawiązując do powyższej wypowiedzi, przedstawiam zdjęcia mojej nowej podłogi, chociaż właściwie nowością jest listwa łącząca część dziobową z resztą. W poprzedniej wersji (bez łączenia) podczas
Włodziu
Amelinium najlepsze a jesli ktoś twierdzi inaczej to znaczy że w życiu nie widział takiej podłogi na oczy.
Opublikowane grafiki
145 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi