Skocz do zawartości
  • 0

Jaka podłoga do pontonu - za i przeciw

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam posiadam ponton bark 260 w zestawie są takie listwy panelowe jako podłoga. Niestety ustać na tym tle walka z grawitacja jak dla mnie przynajmniej a spinningowac siedząc nie lubię. Chce zrobić podłogę typu książka ze sklejki 12mm antypoślizgowej. Mam pytanie czy w tam małym pontonie pełna podłoga zda egzamin by spokojnie stanąć i wędkować?

• 0

Dzięki za odzew. To zamawiam sklejkę. Poszperałem, podglądałem jak zrobić taką podłogę i generalnie plan mam. Aczkolwiek zazwyczaj widzę,że wielu ludzi robi podłogę z 3 elementów. Rozumiem,że chodzi o transport itp. Planuje jednak zrobić z 2 elementów czyli części dziobowej i druga część dłuższą połączone zawiasami. Zastanawiam się czy ta część dłuższą nie będzie się wyginać?

• 0

Witam

Panowie, posiadam ponton z aluminiową podłogą Yam340 i mimo zastosowana pianki EVA zdarza się, że strasznie trzaska, strzela.

Myślałem o podłożeniu między aluminiową podłogę, a piankę, spienione PVC w celu rozłożenie nacisku  (ciekawe jaka jest dostępność wymiarów), lub wyklejeniem na łączeniach "materiałem" z klejem jak w dekorach kokpitu samochodu.

Ps. szukałem tematu na forum i nie znalazłem.

Pozdrawiam 

Edytowane przez SID

• 0

Panowie, posiadam ponton z aluminiową podłogą Yam340 i mimo zastosowana pianki EVA zdarza się, że strasznie trzaska, strzela.

Generalnie aluminiowa podłoga jest cicha. Jeśli hałasuje trzeba dopompować bardziej balony i kil. Wszystko się wtedy porządnie usztywnia i jeśli coś słychać to tylko chwilkę dosłownie zanim się nie ułoży. Jeden spacer od rufy do dziobu wystarczy. Tak przynajmniej mam w Mawericu 330C. Kiedy balony są na 0.25 bar i kil na 0.5 bar nawet nie próbuje hałasować.

• Like 2

• 0

Generalnie aluminiowa podłoga jest cicha. Jeśli hałasuje trzeba dopompować bardziej balony i kil. Wszystko się wtedy porządnie usztywnia i jeśli coś słychać to tylko chwilkę dosłownie zanim się nie ułoży. Jeden spacer od rufy do dziobu wystarczy. Tak przynajmniej mam w Mawericu 330C. Kiedy balony są na 0.25 bar i kil na 0.5 bar nawet nie próbuje hałasować.

Sprawdzę i dam znać,  choć "raczej" na flaku nie pływam.

• 0

Problem mi znany i rozwiązany. Otóż posiadam Maverica 370 XL C, podłoga składa się z 4 paneli alu i dziobowego ze sklejki. Natomiast każdy z tych alu paneli jest złożony z 5 wąskich listew. Ja dodatkowo mam dwa fotele obrotowe na podestach 17x17cm i podłoga strzelała mi niemiłosiernie. Do tego stopnia że na pierwszym wodowaniu zrezygnowałem z sandaczy i pojechałem wkurwiony do domu. Rozwiązanie wymagało 4-paka, 2m 30 cm listwy ochronnej na dno pontonu, trochę kleju i użycia opalarki. A co zrobiłem? Otóż nałożyłem 4 warstwy tej listwy na kil od góry przez co po jego napomopwaniu podłoga bardzo się usztywniła. No i nie strzela. Ale teraz wkładanie podłogi to mordęga, mogłem dać 3 warstwy a nie 4... Z drugiej strony gumę i tak wożę na przyczepce a wyjmowanie podłogi następuje może ze 2/3 razy do roku aby usunąć piach i syf. Więc jak ponton stoi na przyczepie i nie jest rozkładany/składany to można sobie pozwolić na taki zabieg. 

• Like 1

• 0

Spal gumofilca pozbędziesz się problemu.

Co wnosi ten mało zabawny wpis do tego tematu?

W takich przypadkach brakuję pod postem możliwości krótkiej oceny, NIE LUBIĘ.

• 0

Problem mi znany i rozwiązany. Otóż posiadam Maverica 370 XL C, podłoga składa się z 4 paneli alu i dziobowego ze sklejki. Natomiast każdy z tych alu paneli jest złożony z 5 wąskich listew. Ja dodatkowo mam dwa fotele obrotowe na podestach 17x17cm i podłoga strzelała mi niemiłosiernie. Do tego stopnia że na pierwszym wodowaniu zrezygnowałem z sandaczy i pojechałem wkurwiony do domu. Rozwiązanie wymagało 4-paka, 2m 30 cm listwy ochronnej na dno pontonu, trochę kleju i użycia opalarki. A co zrobiłem? Otóż nałożyłem 4 warstwy tej listwy na kil od góry przez co po jego napomopwaniu podłoga bardzo się usztywniła. No i nie strzela. Ale teraz wkładanie podłogi to mordęga, mogłem dać 3 warstwy a nie 4... Z drugiej strony gumę i tak wożę na przyczepce a wyjmowanie podłogi następuje może ze 2/3 razy do roku aby usunąć piach i syf. Więc jak ponton stoi na przyczepie i nie jest rozkładany/składany to można sobie pozwolić na taki zabieg. 

Jak widać i co pisali koledzy wcześniej, główną przyczyną jest zbyt niskie ciśnienie.

• 0

@SID tylko nie zawsze da się to rozwiązać samym pompowaniem. U mnie był beton a i tak strzelało. Dlatego wykmiliłem że potrzeba dodatkowej warstwy gumy na kilu aby usztywnić podłogę. No i działa a ryby nie spierdzielają gdzie pieprze rośnie ;)  Tym bardziej że mogłem to obserwować na live. Swoją drogą dalej nie rozumiem dlaczego te panele nie są z jednego kawałka a aż z 5 wąskich litew. Jednak Polak Chińczyka nie zrozumie :lol: 

• Like 1

• 0

Swoją drogą dalej nie rozumiem dlaczego te panele nie są z jednego kawałka a aż z 5 wąskich litew. Jednak Polak Chińczyka nie zrozumie :lol:

Mogłeś kupić 330 to byś miał z jedną listwą na stronę :). Stąd może u mnie nie ma takiego problemu hałasu bo nie ma wielu listew. A Dlaczego nie pojedyncze długie ?. Raz , że bardzo ciężko takie długie było by założyć. Już ludzie na to mocno narzekają, a jak by takie długie montować to z trzech ludzi do tego potrzeba bo jeden by nie ogarnął tego za nic na świecie. Dwa podzielone na kawałki pewnie jest mocniejsze w całokształcie konstrukcji i się tak szybko nie zdeformuje / odkształci / pognie. Po rozebraniu mogło by być niemożliwe do ponownego montażu.

• 0

Mogłeś kupić 330 to byś miał z jedną listwą na stronę :). Stąd może u mnie nie ma takiego problemu hałasu bo nie ma wielu listew. A Dlaczego nie pojedyncze długie ?. Raz , że bardzo ciężko takie długie było by założyć. Już ludzie na to mocno narzekają, a jak by takie długie montować to z trzech ludzi do tego potrzeba bo jeden by nie ogarnął tego za nic na świecie. Dwa podzielone na kawałki pewnie jest mocniejsze w całokształcie konstrukcji i się tak szybko nie zdeformuje / odkształci / pognie. Po rozebraniu mogło by być niemożliwe do ponownego montażu.

Darek przeczytaj jeszcze raz co czym pisałem. Bo na pewno nie o listwach bocznych usztywniających a o panelach podłogowych. PS. 330 jest za mały, to też wspominałem w wątku "sezon na zakup pontonu" gdzie również się udzielałeś.

• 0

Darek przeczytaj jeszcze raz co czym pisałem. Bo na pewno nie o listwach bocznych usztywniających a o panelach podłogowych. PS. 330 jest za mały, to też wspominałem w wątku "sezon na zakup pontonu" gdzie również się udzielałeś.

Z założenia ponton ma być mobilny. To, że wielu wozi złożone na przyczepach to inna sprawa. Więc powstaje pytanie jak miał by być mobilny z 3 metrową podłogą czy dłuższą ?. Natomiast dzisiaj nie ma problemu. Podajesz wymiary i wytną co tylko chcesz i z czego chcesz.

• 0

Chyba dalej nie rozumiesz. Jest 5 paneli podłogowych, w tym 4 z aluminium. I każdy z tych alu nie jest jednolitą konstrukcją a składa się z 5 listewek co właśnie powoduje to strzelanie oraz minimalne uginanie. I teraz najważniejsze: we frachcie ich waga jest na pewno większa niż jednolitej konstrukcji a objętość w paczce ta sama. Stąd moje zdziwienie. No chyba że te kilkunastocentymetrowej szerokości listewki są wykorzystywane w innych konstrukcjach. Wtedy to ma sens.

• 0

Przyczyna hałasu  z okolic podłogi zdiagnozowana. 

Podłoga jest podzielona na trzy aluminiowe segmenty, a każdy segment jest zbudowany z paneli, które są zespolone listwami i właśnie te panele pracują, co generuje trzaski.

Chyba wrócę do mojego pomysłu, by położyć coś między aluminium, a piankę EVA dla rozłożenia nacisku na większą powierzchnię.