Skocz do zawartości
  • 0

walkie-talkie radiotelefon

platynowłosy

Pytanie

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To jest cos takiego ze mozesz tego uzywac jak walkie talkie czyli jest przenosne. Dziala w pasmie CB czyli w aucie mozesz do tego podpiac antena CB i masz funkcjonalnosc standardowego radia CB. 

Po taniosci:

http://allegro.pl/reczne-radio-cb-intek-h-510-plus-car-adaptor-i4970263412.html

Nie po taniosci:

http://allegro.pl/cb-radio-reczne-alan-42-multi-gwarancja-faktura-i4954693669.html

• 0

Jak masz PMR czyli łokitoki to one się dogadują pomiędzy sobą, niektóre nawet mają funkcję kodowania kanałów więc można uniemożliwić innym podsłuch. Miałem w rękach 2 komplety, icom z tego co pamiętam (jeden mi został i się wala w szufladzie). Nie gadały ze sobą :( , znaczy nie wszystkie się dogadują.

No i kilometr, może i dwa - ale pięć ? Nie widzę tego....

Jak CB to się dogada z innymi CB, o ile oczywiście będą na tych samych falach (co nie jest oczywiste bo Europa używa innych niż Polska). Np będziesz słyszeć jak Pan z Punto rzuca penisami oraz kobietami wątpliwej cnoty w stronę kierowcy skody fabio supersport albo odwrotnie ;)

Najlepiej byłoby mieć VHF, ale są drogie i wymagają uprawnień.

Edytowane przez newrom
  • Like 1

• 0

Kolego w CB masz 40 kanałów do wyboru i na 19 i w okolicach sie Panowie kierowcy dogaduja.A jak zle to mozna na czestotliwosc FM przejsc(jezeli dane urzadzenie je obsluguje). Trzeba miec dwa takie radiotelefony nie musza byc jednej marki wazne zeby CB obslugiwaly

• 0

esoxlucius1, używałem ręczniaka. Mam PMR bo ręczne CB żarło więcej prądu (podobno to już rozwiązali), było dużo większe i zdarzyło mi się że ktoś się włączył do rozmowy. Akurat przy łączności na rybach wolałbym by nikt nie słyszał gdy podaję znajomemu miejscówkę :P

Teraz cb mam w samochodzie, a PMR przestałem używać (telefony mają lepszy zasięg) ew. czasami użyję zello czyli takiej aplikacji w stylu PMR ale połączonej z automatyczną sekretarką via 3G.

Kiedyś dokupię jeszcze cyfrowe radio morskie, ale najpierw nowa łajba i egzamin SRC.

• 0

podbije. planuje kupic walkie talkie do pracy (jak i na rybki czasami za granice). uzywalem takich tanich i to jest syf. interesuje mnie cos o mocy 3-7 W. dojrzalem jakies na jednej z chinskich stron. pytania 2: orientuje sie ktos w jakim pasmie powinny dzialac radia w EU i jak wyglada sprawa nadawania jako tzw "vhf" w sensie nadajnik jaki moglbym uzyc do plywania po morzu. z tego co widze to wiekszosc ma albo pasmo 400-460/520 albo 136-174. czy to znaczy, ze to sa UHF i VHF? ultrahigh frequency i very high frequency? czy jak radio tylko spelnia jeden z powyzszych parametrow to bede sie mogl porozumiewac z np straza przybrzezna? ma ktos doswiadczenie w tym co legalne co nie w EU? (chodzi o irlandie glownie, ale reszte eu tez). Nie mam problemu z robieniem licencji pytanie jest czy takie "chinskie" radio od razu nie stawia mnie na przegranej pozycji bo kanaly nie takie albo inny detal techniczny? myslalem kupic bf888s albo ktoregos z UV 5Rx. czesto w pracy siedze w piwnicy np 2 pietra pod ziemia (0 zasiegu komorek) i potrzebuje pogadac z kims kilka pieter wyzej...)