Skocz do zawartości

Katalog Mikado 2015

Sandacz23

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając do tematu to obczaiłem sobie ten katalog i ciekawie wyglądają kijki Nihonto Red Cut Daimond, trzeba będzie obmacać w sklepie. A Inzumkę mam i w tych pieniądzach nie widziałem fajnieszego kijka, wiem że metka nie ta ale wyjął kilkadziesiąt sandaczy i nawet się nie połamał.

Edytowane przez Pawgas

Wracając do tematu to obczaiłem sobie ten katalog i ciekawie wyglądają kijki Nihonto Red Cut Daimond, trzeba będzie obmacać w sklepie.

Ciekawe czy to naprawdę będzie coś nowego czy kolejny ten sam kij z lekko innym korkiem/pianką i metką. Mikado lubi powielać kije byle tylko katalog był gruby :)

w mojej ocenie SG Finezze. 

Fajnie, tylko Finezzka kosztuje 400-500 pln.

Przez prawie rok miałem na półce wersję 198cm do 30g bodajże i nikt jej nie chciał  :D Ludzie kupowali Kongery, Mitchelle i inne na sandacze a gdy brali ten kołek do ręki to każdy mówił: "czym oni się zachwycają w tym internecie?"  :lol: W końcu poszła za pół darmo na allegro  :rolleyes:

Chyba Tobie, jako sprzedawcy w sklepie, nie trzeba uświadamiać faktu, że najpierw sprzedaje się to, co się poleca klientom i na czym ma się najlepszy zarobek?

Edytowane przez Kamil Z.
  • Like 1

Akurat Mikado nie jest żadnym producentem. Oni kupują towar np: ołowie z Polski, wędziska z Chin czy żyłki z Niemiec. Następnie naklejają swoje logo i mają "swój produkt". Jaxon tak samo, ale Dragon czy Konger już trochę odmiennie.

Nie rozumiem wszechobecnej sraczki na temat wędzisk "inazuma". No ok, za tą kasę w miarę OK kij ale są lepsze, min. wspomniany przez meme174 ABU Veritas czy w mojej ocenie SG Finezze. Znam dziesiątki kasiastych bardziej lub mniej pogromców sandaczy i jakoś nie mają parcia na Inazume. Wiadomo, że jak ktoś ma tysiaka i chce kupić kij sandaczowy wybierze coś lepszego niż inazumę dlatego, że są lepsze kije. Ale jak kogoś stać tylko na inazumę, to typowo polskim zachowaniem będzie wychwalał tą szczotkę gdyż przysłowie "Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".

Przez prawie rok miałem na półce wersję 198cm do 30g bodajże i nikt jej nie chciał :D

Tak samo niedorzeczne jak zakup fenwica, gdzie za ta kase mozna zrobic fajny kijek w pracowni. I porownujac je, to tym fenwickiem mozna co najwyzej bydlo poganiac jak tu ktos wspomnial :D

Fajnie, tylko Finezzka kosztuje 400-500 pln.

Chyba Tobie, jako sprzedawcy w sklepie, nie trzeba uświadamiać faktu, że najpierw sprzedaje się to, co się poleca klientom i na czym ma się najlepszy zarobek?

Nie patrz na ceny allegro :) Na wszystkim są podobne narzuty do ceny netto ale skąd możesz o tym wiedzieć  ;) No, za 6 stów to faktycznie w pracowni poszalejesz  :D

Panowie, pragnę przypomnieć że wątek jest o katalogu Mikado, dyskutujmy o produktach tej firmy.

A tak już w temacie, widział ktoś w katalogu jakaś wędkę w okolicach 15g wyrzutu która nie byłaby wklejanką? Ja takiej nie znalazłem a mój brat szuka czegoś pod klenia.

Panowie.

Jesteśmy pokoleniem "metkowców".

Wiadomo, że każdy z Was mając powiedzmy 500zł nie kupi wędki mikado.dżakson/konger/itd tylko szimano czy daiwe czy inne "high end" bo wstyd wydać na jakieś tam mikado 500zł.

Gdyby pościągać te wszystkie napisy w wędek i dać braci wędkarskiej do wyprubowania to połowie z Was nagle podpasowałoby jakieś mikado czy konger i nawet byście nie wiedzieli, że to "metkowa kicha".

Szimano/daiwa/itd też produkują gówno i nikt na nie nie psioczy. 

Edytowane przez byq44
  • Like 3

Jak na razie kupiłem:

- Robinson 2,4 cw 4-15g, ale to raczej jest 3-14g. Sprawdziła się super, fajny pełen parabolik. Koszt w internecie 100 zł. Wybrałem go zamiast kilku kijków Shimano i Kongera.

- MAX Finezja 2,4m cw 10-30g - kupiona zupełnym przypadkiem za 60 zł. Łowiłem na nią okonki z użyciem Meppsa nr 1, ale też konkretne szczupaki i 35--40 garbusy na 10cm kopyta. Nic nie spadło, pięknie pracuje pod rybą. W planach była inna wędka, ale już nie zmieniam.

- Jaxon NG Royal Traveller 2,4m 5-25g, ale mota już od 3g. Wędka genialna. Wszelkie legendy o braku czucia, przesztywnieniach itd, to chyba słowa konkurencji tej firmy. Obecnie moja podstawowa wędka. Od obrotówek 0, przez mikrowahadłówki, kleniowe woblery 2,5cm aż po 9 cm wobki na szczupaka i Aglie w rozmiarze 4. Najbardziej czuły blank jaki spotkałem - żeby dotknięcie skrzydełka Lukrisa Mini czuć na blanku będąc ubrany w kurtkę, to naprawdę coś.

- Mikado Sapphire 2,8m cw do 13g. Miała być na początek jakaś mega tania wklejka, ot jakieś Mikado do 90 zł, a potem zmiana na Dragona. Obadałem w sklepie Millenium, obadałem Fishmakera. Potem sprzedawca podał Lexusa. Porównałem jeszcze z 10 innymi kijkami (Shimano, Konger, SG itd.). Wyszedłem z Mikado. W ciągu 3 dni wytargałem 9 szczupaków (o dziwo przyłowy) i jednego 35 cm garbuska. Szok dlatego, że mimo wklejki każdy kopnięcie czułem w dolniku.

W przelocie miałem np. Daiwy Exceler, ale mi osobiście nie spasowały i po 20-30 minutach testów odsprzedałem. Nie to, że były gorsze. Zwyczajnie mi nie leżały tak jak powyższy zestaw.

Jeśli mówimy o innych typach wędek - Abu Garcia Pro Enticer Match 3,6m, cw do 20 gram. Jakieś 8 lat u mnie. Sprawuje się idealnie. Targałem tym nawet karpie. Kosztowała chyba 120 zł. Ojcu z kolei kupiłem na urodziny bacik - York Mamba 600. Do dzisiaj mnie nerwica łapie jak pomyślę, że mogłem kupić drugi dla siebie. Szybki, gnący się dobrze pod obciążeniem, 125 cm długości transportowej (wchodzi w kufer), 275 gram wagi. Ojciec wytargał nawet przyłów w postaci szczupaka pod 80 cm. Baaa, na karpnik z tym poszedł i z dobrym skutkiem. Za wędkę dałem równe... 80 zł. Do dzisiaj szukam, czy gdzieś w jakimś sklepie nie został na magazynie ten kijek.

Na koniec rodzynek. Teleskopowy Konger Picker. Łowiłem nim wszystko. Leszcze ponad 50 cm, karpie do 4 kg, węgorze. Służył też z braku laku za żywcówkę. Jako spinning sprawdzał się ok, ale tylko na okonie - kaczodzioba nie miałem z czego zaciąć. Spławikówka ok, ale na łódce. Wymieniłem cały sprzęt, ale ten kijek został. No ale się na niego te 10 lat temu wykosztowałem. Całe 25 zł... Poleciałem po robaki i zanętę, a że kumpel zapomniał kija, a był już w drodze, to kupiłem na szybko właśnie tego.

Aha, mój ulubiony kręciołek, to Jaxon VX Machine 200. Tak, mam już sprawnego Zaubera. 8 łożyskowego Cormorana z niemieckiej jeszcze produkcji również. I Shimano, leży przy spławikówce.

Pewnie gdybym miał na wydanie 1500 zł na młynek czy 1000 zł na wędkę, to wybrałbym inny sprzęt. Ale rozważając: Sapphire za 150 zł vs Fishmaker za 400 zł, to sorry, nie ma w ogóle do czego dopłacać.

• Like 1

Temat jest o mikado a Ty caly czas o Fenwicku. Ilez mozna reklamować ta firmę?

Bo z tego co widziałem na stronie ich sklepu,to tylko praktycznie te wędki mają w swej bardzo ubogiej ofercie,także pewnie dlatego reklamuje.Z drugiej strony dziwie się,że jeszcze bana nie dostał za swoje hmm... niezbyt że tak powiem uprzejme odzywki.

Fenwick ;)

Mialem przez chwile HMG od Fenwicka i go zwrocilem wedlug mojej subiektywnej ocenie inazuma jest lepsza. Fenwick byl zbyt spolegliwy jak dla mnie, choc czulosc ok

Czyli Fenwick :D

Tak samo niedorzeczne jak zakup fenwica, gdzie za ta kase mozna zrobic fajny kijek w pracowni. I porownujac je, to tym fenwickiem mozna co najwyzej bydlo poganiac jak tu ktos wspomnial :D

byq44 dokładnie jest tak jak mowisz. Wstyd łowić mikado, musi byc Fenwick bo to takie prestiżowe ;)

Tylko ja o Fenwickach?  :lol: Chyba ktoś ma rozdwojenie jaźni  ;)

Bo z tego co widziałem na stronie ich sklepu,to tylko praktycznie te wędki mają w swej bardzo ubogiej ofercie,także pewnie dlatego reklamuje.Z drugiej strony dziwie się,że jeszcze bana nie dostał za swoje hmm... niezbyt że tak powiem uprzejme odzywki.

Może ban za drugie konto?  ;) Załóż swój sklep, zrób ofertę i wtedy wypowiadaj się a nie psioczysz jak zwykły polaczek.