Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Może mógłby ktoś polecić jakieś fajne filtry polaryzacyjne. Potrzebuję 52mm, w miarę przyzwoitego, ale nie kosmicznie drogiego. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Erin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Hoya? Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Hoya? A nie wiem. Właśnie dlatego pytam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) może coś z oferty MarumiCPL DHG 52 mmok. 125 zł Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Erin, hoya powinna być ok Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 może coś z oferty Marumi.... a coś bardziej konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Nic się nie dowiedziałem a już mam mentlik. Możecie polecić konkretny model ? Są jakieś wersje slim, dhg, water proof ?? Ja nie znaju szto eta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mag Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 .... a coś bardziej konkretnie ? DHG Circular PL(D) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Przy zmianie systemu przesiadłem się z Marumi na tańszą Hoya.Musze powiedzieć, ze w moim odczuciu, nazwa producenta jest wielce adekwatna. Te które ja zakupiłem są Hoya warte :P 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Z filtrów tylko Marumi, B&W, Heliopan...reszta to półśrodki.Potrzebujesz szarej połówki, całego szarego czy polaryzacyjnego? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Potrzebuję polaryzacyjnego 52mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Do jakiego obiektywu? Jak do szerokiego kąta to wersja slim co by nie winietował...choc patrząc po średnicy to albo stałka albo zoomik:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Erin Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Ma być montowany do kompaktu przez adapter. Konkretnie chodzi o aparat Panasonic Lumix LX 7. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Erin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Myślę, że polara zawsze warto mieć... szczególnie na wyprawach wędkarskich, byle by nie nadużywać.A swoją drogą nabędziesz filtr, pobawisz się trochę, a potem i tak będzie leżał w szafie / torbie na "w razie czego"Dlatego warto jednak kupić budżetowo... Edytowane 14 Stycznia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Tylko heliopan i B&W nic więcej. Filtry o średnicy 52mm są tanie. Czasem można trafić fajne okazje na allegro za ok 140zł zamiast 350zł Dobrą i tanią alternatywą jest system Cokin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 @Erin, skoro ma być tanio i dobrze - Marumi lub Hoya. Trudno się czyści, ale jest uczciwie i za znośne pieniądze. Polaryzacyjny Cokin jest okej, ale 1) winietowanie na szerszych ogniskowych, 2) jeśli chodzi o szare, to zafarby są naprawdę dość uciążliwe, a nie daj boziu już złożyć dwa ND. Z cyklu dobrych rad na życie: 1) BW i Heliopan to klasa i hi-end (choć mądre testy mówią, że i u nich różnie z jakością bywało), ale jak szukasz budżetowo, to Marumi i Hoya pozwolą Ci się cieszyć robieniem zdjęć, a oszczędzą jedzenia ze smalcem.2) Zamiast kupować slima, żeby nie było winiety, warto nabyć normalny filtr, ale większej średnicy i podłączyć przez adapter.3) Osobiście nie ładuję przesadnych sum w filtry. Jako pierwsze szkło dostają w wielu sytuacjach "po nosie", więc warto je czasem wymienić. PS. A co do CPL-ek Marumi - mieli taką fajną serię, pomarańczowy kartonik był na przedzie opakowania. Mało ich już, ale warto poszukać. I polary i UV. Fajna jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forecast Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Jest jeszcze SUNPAK ale to też chyba Marumi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioSan Opublikowano 18 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Marumi Super DHG PL-C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A kiedy warto stosowac filtry polaryzacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mag Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 A kiedy warto stosowac filtry polaryzacyjne? Nad wodą używam zawsze(likwidują odblaski).Poza tym,poprawiają ogólny kontrast,nasycenie barw i nadają niebu intensywniejszy błękit.Trzeba jednak pamiętać,że obniżają wartość ekspozycji o -1 do -2EV,a co za tym idzie wydłużają czas otwarcia migawki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) A kiedy warto stosowac filtry polaryzacyjne? no jak to gdzie? robiąc zdjęcia z wszelkiego rodzaju udziałem wody... nad, na, pod, z boku, wszędzie fajnie wychodzą zdjęcia np. walki z rybą gdy widać ją doskonale tuż pod powierzchniąja na wyprawie wędkarskiej zawsze mam założony polar PS. no chyba, że chcesz mieć odblaski wody, wtedy przekręcasz o 90 stopni i... voila! Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Wyglada na to ze trzeba bedzie zakupic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Dodam jeszcze, że to chyba jedyny filtr, którego nie zastąpisz "sztuczkami" programów graficznychZdjęcie:szeroki kąt i polar. Bez niego tych kamieni byś nie zobaczył Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez BOB1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 (edytowane) Dodam jeszcze, że to chyba jedyny filtr, którego nie zastąpisz "sztuczkami" programów graficznychZdjęcie:szeroki kąt i polar. Bez niego tych kamieni byś nie zobaczył szeroki kąt i polar... uuuaaa musiało kosztować? Edytowane 24 Kwietnia 2017 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Sigma EX 10-20mm + Marumi DHG C PLD 77mm ...nie pamiętam ile ale chyba tragedii nie było przy zakupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi