Skocz do zawartości

Filtry polaryzacyjne

Gość Erin

Rekomendowane odpowiedzi

Na rybach praktycznie nie zdejmuję.Chodzi głównie o redukcję odblasków i odbić.Jedynym minusem może być to,że obniża on ekspozycję o -1 do -2EV,a to powoduje wydłużenie czasu otwarcia migawki...a to z kolei, może byc przyczyną nieostrych zdjęc robionych z ręki,szczególnie wieczorem,czy też późnym popołudniem...

• Like 1

Takie cos ma o dziwo dobre wyniki w jakichs tam testach:

Hoya Fusion Antistatic CIR-PL

znasz to? na pewno znajdziesz coś dla siebie... ;)

moja rada, nie najdroższe, nie najtańsze, złoty środek. I pamiętaj że każdy filtr pogorszy trochę jakość (im gorszy/tańszy? tym pogorszy bardziej)

http://www.optyczne.pl/23.1-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015.html

Update: teraz widzę że ta Hoya chyba właśnie z tego testu... wygląda dobrze! Aha, weź pod uwagę, że jeżeli ma być do UWA (baaardzo szeroki kąt) to chyba lepiej wersja "slim"

PS. Dzięki takiemu polarowi łatwiej zrobić foto u-boota B)

post-52846-0-64369600-1493311118_thumb.png

Edytowane przez Jano
  • Like 2

Zdjęcie zrobione z innego miejsca i lewa strona dalej leci w dół.Złe ustawienie aparatu?

Nie przejmuj się... Robert się wyzłośliwia ;)

w sumie chyba nie znam nikogo komu by leciało w... prawo :lol:

naprawdę duuuużo trzeba uwagi żeby było prosto

PS. niebo jest prawie idealnie prosto... plaża leci w lewo i stąd złudzenie

Edytowane przez Jano

Nie ma tu żadnej złośliwości. Z powodu wady wzroku sam mam problemy z zachowaniem poziomu horyzontu. Szczególnie przy szybkich fotkach z ręki nie ma czasu na "poziomowanie" (pomimo siatki w wizjerze i funkcji w wielu aparatach sygnalizujących ten błąd ... chyba że jest to zamierzony zabieg w celu osiągnięcia jakiegoś efektu)

... Ja się ratuję programem do obróbki zdjęć ;)

• 2 tygodnie później...

Tak czytałem ten watek i (chyba że się mylę) nikt nie napisał jakie filtry mamy i są polecane głownie - otóż "kołowe" bo jak koledzy pisali przekręcamy i nie mamy polaryzacji, tylko jakiś laik nie będzie wiedział o co chodzi. Wyżej był link do optyczne.pl tam są testy filtrów - polecam lekturę. I na marginesie jeśli oceniamy zdjęcie pod względem użycia filtra - pomińmy Panowie kadrowanie.

Pewne niedopowiedzenia pozostawiamy autentycznie zainteresowanym ... kawa na ławę tylko podnosi ciśnienie ;)  :D

A jeśli w temacie "kadrowanie" mnie wzywasz do tablicy to pytam: czemu pomijać przy tak zwanej okazji zasady podstawowe? To takie pieczenie kilku pieczeni na jednym ogniu. Myślę, że jesteśmy w stanie przyjąć wiedzę z kilku tematów (złoty podział, zakres głębi ostrości, balans bieli itp) :)

No tak, kompozycja, kadrowanie , marco, światło, itd. itp.  to tak spory temat że powinien być w nowym wątku - do tego są jak piszesz kawa na lawę i podnoszenie ciśnienia  strony z taką tematyką i tu na forum jest chyba za mało miejsca na laboraty , bo tematów jest dużo. Ale pojedynczo może taka dyskusja się odbyć - tylko niestety zaczną się tzw. przedruki mądrości zawartych w powiedzmy tematycznych stron foto - więc po co ?

Masz rację. Tematyka fotograficzna zasługuje na oddzielny wątek. Czasem minimum wiedzy/uwagi potrafi zniweczyć fajny efekt końcowy w obrazku z naszej przygody, obserwacji otaczającego świata. Można odsyłać zainteresowanych do bogatej literatury tematu ale i będąc konsekwentnym należało by odsyłać do przebogatej literatury o tematyce wędkarskiej w odpowiedzi na pytania innych. A przecież nie po to jest to forum? Więc podpowiadamy mając dobre intencje, póki mamy siły i cierpliwość ;)  :D

Edytowane przez BOB1
  • Like 1