Skocz do zawartości

Co to za wędka? Prośba do znawców...

jonboat

Rekomendowane odpowiedzi

Blank to jest konstrukcja "tubular glass", a więc nie jest to pełny szklak typu germina. 

Wędka bardzo fajnie się ładuje i nie ugina pod własnym ciężarem.

Może ktoś ma to samo ale z widocznymi napisami. Miałbym wtedy pewność co do producenta.

Na razie podejrzewamy Polskę, USA i Niemcy o popełnienie tej wędki.

• 3 lata później...

Witam Koledzy wpadła mi w ręce wędka,z początku myślałem że to jakiś stary Cormoran,ale teraz to już sam nie mam pojęcia co to za firma i w jakich latach produkowane było wedzisko.Jakies sugestie ?Niemieckie napisy wydaje się że wędka jest bardziej budżetowa niż bazarowy syf...

post-67451-0-59596800-1533305777_thumb.jpg

post-67451-0-66094400-1533306030_thumb.jpg

Jackman. Jeśli to oryginalny kolor ta zieleń na blanku, to na 95% procent jest to pustościenna, szklana Germina. Miałem identyczną 180 cm i c.w. do 15 g. Rozpoznaję również tę charakterystyczną stalową skuwkę z wywiniętym kołnierzem i owiniętą polakierowaną omotką. Brakuje plastikowych kon na obu końcach rękojeści. Wędzisko z drugiej połowy 70- tych lat. Cardinala 44 dostałem od rodziców latem 1976, krótko później dokupiłem sobie do niego właśnie taką zieloną Germinę. Proszę nie sugerować się pewnymi różnicami pomiędzy dostępnymi kiedyś w Polsce i krajach bloku wschodniego a niektórymi Germianami (kolorystyka, wygląd rękojeści, uchwyty kołowrotka różnież całkiem inne modele), ponieważ w tamtych czasach robili krótkie serie prawdopodobnie z przeznaczeniem na Zachód. W jednym z numerów WW z tamtych lat znalazł się artykuł poświęcony takim trochę innym Germinom.

Wędzisko Micza to stuprocentowy Cormoran. Widoczne logo znajdowało się również na ich ciuchach (kamizelkach, kurtkach itd.) Cormorana. Wędzisko z pierwszych lat 90- tych (może nawet jeszcze koniec 80- tych?), z serii specjalistycznych do połowu różnych gatunków. 

• Like 1

Sprawdź Kamil w tych katalogach ciuchy, które mają tylko to oznaczenie - Corman. Z katalogami Cormorana różnie bywało. Pamiętam taki chyba z początku 90-tych z cenami jeszcze w DM, gdzie pokazali dwie lub trzy serie drogich kołowrotków muchowych. Oczywiście nie byli ich producentami. Od tego czasu szukam któregoś z nich i nigdzie się z nimi nie spotkałem. Być może wędzisko z krótkiej, ekskluzywnej serii i ukazało się po wydrukowaniu katalogu. Proponuję wysłać zdjęcia do firmy i niech się sami wypowiedzą. 

Firma się nie wypowie, od czasu jak przejęła ich Daiwa mają wywalone na swoje wcześniejsze produkty i przekierowują do dystrybutora w Pl, a ten ma wywalone do kwadratu. Próbowałem kilka lat temu dopytać o kołowrotek z lat '90 i tak to się wlaśnie skończyło.

• Like 1