pawello Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Mam Big Ponda i rzeczywiście do kija tej klasy idealnie pasuje rozmiar 1000 z Shimano. Z braku innego młynka, miałem podpięty Twin Power C3000 i chociaż można było łowić, to nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 I jak testy Pawello ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackfury Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Hejmożecie mi podać, może być na priv namiary na fachowca najlepiej z wawy lub okolic, który uzbroi mi blank TR 68 Super Big Pond. @Piecia wspominał o kimś jak @krzysiek. Niestety nic mi to nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Wyszukiwarka prawdę Ci powie http://jerkbait.pl/user/45861-krzysiek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Dzis porzuciłem trochę Big Pondem (bo łowieniem tego nie można nazwać... raptem pare drobnych okonkow). Wg mnie taki komfortowy minimalny ciężar dolny dla tego patyka to główka 1g + twisterek 3cm. Przytaknie obciążeniu rzuty są dosc dalekie (ok 18-20m przy bezwietrznej pogodzie, linka Techron 0.03). Przy takiej masie czuć opad przynety, sygnalizowany jest tez na szczytowce nawet. Górna granica wg mnie jest główka 4g + twisterek 5cm. Podbicie jest jeszcze optymalne, nie gnie sie duża czesc szczytówki, a ładowanie kija i rzuty sa jeszcze komfortowe. Wg mnie idealny komfortowy zakres główek dla tego kija, przy którym najprzyjemniej sie łowi, to główka 1.5-3.5g + wąska gumka do 2". Edytowane 29 Maja 2016 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) Hej możecie mi podać, może być na priv namiary na fachowca najlepiej z wawy lub okolic, który uzbroi mi blank TR 68 Super Big Pond. @Piecia wspominał o kimś jak @krzysiek. Niestety nic mi to nie mówi. Krzysztof zna się na rzeczy jak malo kto....zapytaj może znajdzie chwilkę, chociaż jak go znam ma zleceń więcej niż wolnego czasu. Natomiast z doświadczenia wiem , że warto poczekać. Robi dziela sztuki ... Pzdr Edytowane 29 Maja 2016 przez pablo208 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackfury Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Krzysztof zna się na rzeczy jak malo kto....zapytaj może znajdzie chwilkę, chociaż jak go znam ma zleceń więcej niż wolnego czasu. Natomiast z doświadczenia wiem , że warto poczekać. Robi dziela sztuki ...Pzdr ok dziękibędę próbował :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 A ubierał ktoś z was big ponda albo innego matagi w uchwyt delfin i system zbrojenia delta ? Co sądzicie w ogóle o tym 'wymyśle' Pana Janusza Dudziaka i jak to się ma do tradycyjnego zbrojenia i uchwytów ? W temacie rodbuildingu jestem zielony takze prosze o jakieś rozjasnienie tematu. Planuje zaopatrzyc się w jakąś droższą wykałaczke i chciałbym skompletować coś czego nie bede zmieniał przez długi czas. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 22 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2016 A ubierał ktoś z was big ponda albo innego matagi w uchwyt delfin i system zbrojenia delta ? Co sądzicie w ogóle o tym 'wymyśle' Pana Janusza Dudziaka i jak to się ma do tradycyjnego zbrojenia i uchwytów ? W temacie rodbuildingu jestem zielony takze prosze o jakieś rozjasnienie tematu. Planuje zaopatrzyc się w jakąś droższą wykałaczke i chciałbym skompletować coś czego nie bede zmieniał przez długi czas. Z góry dzięki za pomoc Proponuje Ci spotkać się z kimś kto ma delfina i obejrzeć, pomacać, porzucać.Zdania są podzielone...Ja do standardowych uchwytów raczej nie wrócę przy kijach od ultra light do powiedzmy medium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 23 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 Pomysł Janusza jest wyśmienity z tym uchwytem.Tramsmisja brań jest pozwalająca, zasięg rzutu zdecydowanie większy jak przy tradycyjnym uzbrojeniu.W lekkim kiju poprostu ideał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exx'ON Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Mają w Fishing center w warszawie. Te i wiele innych balnków. Najlepsza pracownia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krab Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Mają w Fishing center w warszawie. Te i wiele innych balnków. Najlepsza pracownia ."Wejście smoka". Pierwszy post i od razu takie kategoryczne stwierdzenie "najlepsza pracownia". Najlepszy czy najgorszy to subiektywne oceny. Kupowałem kije w FC do czasu, gdy zrozumiałem, że kupuje wedki uzbrojone w tandetne komponenty za grubą kasę. W mojej ocenie to nie jest najlepsza pracownia. Ba! Rzekłbym zupełnie coś innego, ale chcąc zachować resztki kultury powstrzymam się od wyrażania swojej oceny. A tak w ogóle to witamy kolegę na forum 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exx'ON Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Witam wszystkich. Mówiąc najlepsza : miałem na myśli bardzo dobra w mojej ocenie. Oczywiście to czy któraś jest najlepsza można stwierdzić dopiero jak zrobi sie patyka w każdej istniejacej. Ja zrobiłem dwa kijki w FC a teraz robie 3. Zresztą myślę że aby robic takie patyki trzeba mieć wiedzę i nieprzeciętne zdolności manualne .Byle kto ich nie robi bo i byle jaka klientela po nie nie przychodzi...a jak już jestem na takim forum to pozwolę sie zapytać : czy ktoś ma i orietuje się jaka powinna być cena kijaszka : Matagi TR80 UL super mabaru 210 dwu częściowy w najdroższej/najbardziej wypasionej opcji jaka możliwa ?..a i podpowiedzcie czy ryobi zuber2000 nie bedzie za cięzki do niej. z góry dziekuję za info Edytowane 22 Października 2016 przez Exx'ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Nikt Ci nie odpowie bo nie ma górnej granicy... Można zrobić pierścionki z platyny itp.... Itd... Tr80 to 240 cm.... Tak przy okazji... A z tym że nie byle kto zamawia.... No cóż.... Traci to snobizmem i.... Wg mnie trochę wiochą.. A ile wędek tam zamówiłes nie świadczy o ich zaje**- Edytowane 22 Października 2016 przez Tomasz eS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) ..a jak już jestem na takim forum to pozwolę sie zapytać : czy ktoś ma i orietuje się jaka powinna być cena kijaszka : Matagi TR80 UL super mabaru 210 dwu częściowy w najdroższej/najbardziej wypasionej opcji jaka możliwa ?..a i podpowiedzcie czy ryobi zuber2000 nie bedzie za cięzki do niej. z góry dziekuję za infoJak chcesz to w 10.000zl sie nie zmieścisz, skoro chcesz najdroższa/najbardziej wypasiona wersje. Wstaw sobie pozłacany uchwyt, wysadzany kryształami Svarovskiego . A w "normalnej" wersji na dobrym korku i Torzite zmieścisz sie w 1500-1700. I gratuluje zestawienia "najdroższa/najbardziej wypasiona wersja" i Zauber do tego Edytowane 22 Października 2016 przez Żbiku 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Hehhe jeb**ć biedę 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exx'ON Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) zaubera mam akurat to po pierwsze, po drugie hejterzy sie trafia zawsze ale tych olewam ciepłym moczem, po trzecie ,dzieki Zbiku za odpowiedż .następnym którzy chcieli by błysnąć , podpowiem(skoro sami sie nie domyslają) dlaczego pytam o najdroższą/wypasioną. Chce porównac opinie z tym co zostało zamówione i z tym co mam za to zapłacic.psco do zaubera ,uwazam ze jest bardzo wytrzymałym ,bezawaryjnym i mega dobrym kołowrotkiem w stosunku do pieniedzy jaki trzeba za niego dac.Nie ma górnej granicy?! dobre. zawsze jest górna granica co najwyżej wysoko Edytowane 22 Października 2016 przez Exx'ON Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Skoro będziesz miał mega wypasioną wędkę w najdroższym wykonaniu to powinieneś podpiąć stelkę albo exista bo jak pójdziesz nad wodę to możesz dziwnie się poczuć jak zobaczysz zwykłego "Kowalskiego" z zauberem przy kiju ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Zaubera może mieć każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 22 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Ale wędki w najzajebjaszczym wykonaniu już nie ;-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Exx'ON Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 no dobrze ale 1000 czy 2000 kręcioł ? i jaki jest w/g was jest odpowiedni ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 no dobrze ale 1000 czy 2000 kręcioł ? i jaki jest w/g was jest odpowiedni ? W rozmiarówce shimano 1000 lub 2000 bo różnią się tylko szpulą. Kołowrotek powinien ważyć poniżej 200 g. do tego kija - to tak najogólniej. Powinieneś zacząć od wyszukiwarki z tym tematem np tu: http://jerkbait.pl/topic/46701-dob%C3%B3r-ko%C5%82owrotk%C3%B3w/ bo szkoda robić bałagan w wątku o matagi i ponieważ zadajesz pytania takie a nie inne to nie dziwne, że dyskusja przebiega tak jak przebiega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) : czy ktoś ma i orietuje się jaka powinna być cena kijaszka : Matagi TR80 UL super mabaru 210 dwu częściowy w najdroższej/najbardziej wypasionej opcji jaka możliwa ?..a i podpowiedzcie czy ryobi zuber2000 nie bedzie za cięzki do niej. z góry dziekuję za infoMożna to dosyć łatwo skalkulować , cenę robią komponenty więc policzmy super wypas : blank 550 zl ,uchwyt full wypas 200 zł np Andrews Fishing czy Restaffine , przelotki Torzitte około 400 zl max 20 plastrów korka super Flor po 6 zl za plaster 120 zl ,klej pierścionki omotki i inne duperele max 50 zl no i robocizna w pracowni około 500 zl i masz koszt w granicach 1800 zl ,oczywiście pracownie swoje komponenty kupują dużo taniej ,więc może uda ci się zrobić w pracowni za cenę około 1600 zl na full wypasie .Tańsze komponenty (przelotki ,uchwyt ,oraz rękojeść czyli gorszy korek lub duplon, Eva to koszt będzie mniejszy ) Nie ma blanku "Matagi TR80 UL super mabaru 210" jest on w długości 240 cm bo oznaczenie TR80 znaczy Trout 8,0 FT czyli ośmiostopowy blank .Powinieneś poszukać do takiego kijka trochę lżejszego kołowrotka ,takiego w granicach 210-240 g .Wszelkiego rodzaju kołowrotki Shimano (Stradic,Rarenium itp) klasy 2000 -2500 -3000 doskonale spełnią swoją rolę .Zauber jest troszkę przyciężkawy Edytowane 23 Października 2016 przez mrWhite7 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Powinieneś poszukać do takiego kijka trochę lżejszego kołowrotka ,takiego w granicach 210-240 g .Wszelkiego rodzaju kołowrotki Shimano (Stradic,Rarenium itp) klasy 2000 -2500 -3000 doskonale spełnią swoją rolę .Zauber jest troszkę przyciężkawyRacja - zasugerowałem się tytułowym big pondem, a do niego kołowrotek zdecydowanie jak najlżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wislokowy88 Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Posiadam wędkę na blanku Matagi TR 80 Super Mebaru SGT (na spigocie), w zestawie z Stradic ci4+ 2500fb. Moim skromnym zdaniem świetna para. oczywiście zamiast Stradica mógłby być Rareniu ci4+ w tej samej wielkości. Lepszego zestawu na okonie/klenie łowione przynętami około 3 g nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi