Skocz do zawartości

Matagi TR 68 Super Big Pond / TR 80 Super Mebaru

rutra

Rekomendowane odpowiedzi

Vik ''przerzucił'' więcej modeli Matagi niż zapewne wszystkie pracownie w Polsce razem wzięte...nie zauważyłeś ,że kamerka zniekształca obraz...ehhh...

Pewnie poprawiono model z ''solid tip'' ,bo te z pierwszej serii potrafiły strzelać...podobno...

Z całym szacunkiem ale oczy mam jeszcze dobre...rozumiem co to jest przekładanie kamery. Ale czyż by ta pokazała źle ugięcie kija ?? Bez naniejszej złośliwości ..jeśli kolega jest takim specem od matagi ,to niech nam powie w czym nowe są lepsze od starych. Bo ten akurat film mnie nie przekonał do" lepszosci" nowego modelu.

Edytowane przez "Paweł"

Nie wiem jaki model TR80 posiadasz,ale wersje z solid tip nie byly zbyt popularne u "nas" ze względu na niechlubny "wklejkowy" charakter.Wersja z tubularnym szczytem ma ugięcie nieco głębsze rozciągniete na wiekszej dlugości,bardziej przesunięte do środka pomimo iż dalej jest to x-fast,na filmie masz wersję z pełnym szczytem i przez to blank w szczycie jest jeszcze szybszy...więc o co chodzi.

Kolega Vik jest z Ukrainy i może mieć trochę problemów z pisaniem po polsku.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Vik ''przerzucił'' więcej modeli Matagi niż zapewne wszystkie pracownie w Polsce razem wzięte...nie zauważyłeś ,że kamerka zniekształca obraz...ehhh...

Pewnie poprawiono model z ''solid tip'' ,bo te z pierwszej serii potrafiły strzelać...podobno...

Te co strzelały jak piszesz to były blanki z innym łączem czyli PTO które zostały wycofane że sprzedaży a zostały SGT czyli łaczem na spigocie.

Te co strzelały jak piszesz to były blanki z innym łączem czyli PTO które zostały wycofane że sprzedaży a zostały SGT czyli łaczem na spigocie.

Ok,ok...krótszy "brat" czyli TR74 w wersji L i M to solid tipy ze złączem put-over,kompletnie nie popularne w kraju przez nagonkę pewnego grona osób,a trochę szkoda bo to świetne blanki,wersja TR80 PTO to był dluższym "klonem" TR74 też z solid tipem...być może nowy TR80 solid jest poprawionym modelem i dlatego i dlatego został określony jako lepszy od swojego poprzednika.

Ok,ok...krótszy "brat" czyli TR74 w wersji L i M to solid tipy ze złączem put-over,kompletnie nie popularne w kraju przez nagonkę pewnego grona osób,a trochę szkoda bo to świetne blanki,wersja TR80 PTO to był dluższym "klonem" TR74 też z solid tipem...być może nowy TR80 solid jest poprawionym modelem i dlatego i dlatego został określony jako lepszy od swojego poprzednika.

Czy lepszy ?

Tego nie wiem,nie widzialem

Macalem kilka różnych wklejek Matagi ale jakoś mnie nie przekonały.

Jedyny kij matagi jaki osobiście miałem to wspomniany TR 80 super mebaru z łaczem na spigocie.

Nie wiem jaki model TR80 posiadasz,ale wersje z solid tip nie byly zbyt popularne u "nas" ze względu na niechlubny "wklejkowy" charakter.Wersja z tubularnym szczytem ma ugięcie nieco głębsze rozciągniete na wiekszej dlugości,bardziej przesunięte do środka pomimo iż dalej jest to x-fast,na filmie masz wersję z pełnym szczytem i przez to blank w szczycie jest jeszcze szybszy...więc o co chodzi.

Kolega Vik jest z Ukrainy i może mieć trochę problemów z pisaniem po polsku.

Ahhh rozumiem - sory za delikatną uszczypliwość,ale nie wiedziałem o tym ,że kolega z po za PL :) Teraz wszystko jasne :)

Pawle obie wersje TR80, PTO i SGT były tubular. Miałem oba. Pomijając wadę kielicha na dolnej części, PTO miał dużo lepszy górny skład (według mnie). Szczytowy skład miał dużo większą zbieżność, trochę grubsze ścianki, bardziej szczytowe ugięcie. Dolny skład był mocno zbieżny, cienkościenny, w ogóle nie chciał pracować, nie miał zbyt dużo mocy, tylko specyficzną "suchość".

SGT ma minimalnie cieńszą szczytówkę (bodajże 1,15 a PTO 1,18). Górny skład jest mniej zbieżny, delikatniejszy, Xfast ale o głębszym ugięciu i trochę mniejszej mocy. Dolny skład jest bardziej mięsisty, grubsza ścianka, większa średnica w dolniku (chyba 10,7 a PTO miał 10,0). Ugięcie jest przesunięte do środka, a moc skupiona w dolniku.

Chętnie kupiłbym nowy górny skład z PTO.

Pawle obie wersje TR80, PTO i SGT były tubular. Miałem oba. Pomijając wadę kielicha na dolnej części, PTO miał dużo lepszy górny skład (według mnie). Szczytowy skład miał dużo większą zbieżność, trochę grubsze ścianki, bardziej szczytowe ugięcie. Dolny skład był mocno zbieżny, cienkościenny, w ogóle nie chciał pracować, nie miał zbyt dużo mocy, tylko specyficzną "suchość".

SGT ma minimalnie cieńszą szczytówkę (bodajże 1,15 a PTO 1,18). Górny skład jest mniej zbieżny, delikatniejszy, Xfast ale o głębszym ugięciu i trochę mniejszej mocy. Dolny skład jest bardziej mięsisty, grubsza ścianka, większa średnica w dolniku (chyba 10,7 a PTO miał 10,0). Ugięcie jest przesunięte do środka, a moc skupiona w dolniku.

Chętnie kupiłbym nowy górny skład z PTO.

Ok,Januszu mój błąd ...zasugerowałem się wymianą korespondencji z RodHouse fr.,który miał długo największą ofertę blanków Matagi w EU i musiałem coś popiep..

W katalogu nie ma czegoś takiego jak TR80 M. Znalazłem tylko informacje o tym blanku na rosyjsko języcznych stronach. Opisana jest do 8gr

Tak samo nie ma w katalogu modeli TWJ 562 XUL czy TWJ 602 UL,a takowe istnieją...ponadto Matagi robiło też blanki nie sygnowane swoją marką jak na przykład Sword Shobu Nagai 6' i 6'6'' z pełnego węgla.

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Witam, chciałbym zrobić dla siebie kijek pod okonie,klenie,jazie,czasem pstrągi. Zastanawiam się nad blankiem Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT. Jako,że nie mam gdzie zobaczyć,podotykać tego blanku to szukam informacji w sieci. Na forum powinien znaleźć się ktoś kto posiada taką wędkę,lub miał ją w dłoniach,więc jeśli taka osoba się znajdzie to proszę o udzielenie odpowiedzi na kilka moich pytań.Będę używał głównie gumek na główkach od 0,5 do 3g i woblerów powiedzmy do 3cm o drobnej pracy. Czy rzeczywiste cw tego kija jest takie jak podaje producent,czy nada się też do odrobinę cięższych przynęt? Czy taką wędką będzie możliwe komfortowe łowienie paproszkami na główkach0,8g? Czy waszym zdaniem lepiej wybrać wersję z łączeniem na spigot,czy lepsza będzie zwykła?

Witam, chciałbym zrobić dla siebie kijek pod okonie,klenie,jazie,czasem pstrągi. Zastanawiam się nad blankiem Matagi TR80 Super Mebaru-L SGT. Jako,że nie mam gdzie zobaczyć,podotykać tego blanku to szukam informacji w sieci. Na forum powinien znaleźć się ktoś kto posiada taką wędkę,lub miał ją w dłoniach,więc jeśli taka osoba się znajdzie to proszę o udzielenie odpowiedzi na kilka moich pytań.Będę używał głównie gumek na główkach od 0,5 do 3g i woblerów powiedzmy do 3cm o drobnej pracy. Czy rzeczywiste cw tego kija jest takie jak podaje producent,czy nada się też do odrobinę cięższych przynęt? Czy taką wędką będzie możliwe komfortowe łowienie paproszkami na główkach0,8g? Czy waszym zdaniem lepiej wybrać wersję z łączeniem na spigot,czy lepsza będzie zwykła?

Mam tą wędke, wersja tylko ze spigotem, pto sie łamały, c.w. można od 0,5 grama do 5 gram. Salmo minnow 5 daje radę wyśmienicie w warunkach średniego uciągu, duża moc w dolniku....

• Like 1

Linka musi być odpowiednia do niskich gramatur....uzywalem do tej pory varivas super trout baitfiness pe 0.3.... Na ten sezon ygk pe 0.2...

Ja mam zbrojne w torzite od 16 do 3 na szczycie... I daje rade poniżej grama...

Zresztą na to wpływ ma dużo rzeczy... Od linki poprzez kołowrotek na spacingu i rodzaju przelotek kończąc...

Ps... Ostatnio na Sanie linką pe 0.6 z kijem matagi Tr78 rzucałem nimfami poniżej grama na odpowiednią odległość B) a wędka opisana od 3 gram.

• Like 1

Mam ten kijek ubrany torzite. Do tej pory łowiłem nim w wodzie leniwie płynącej na głębokości 2-3 m. Ukraińskie i Rosyjskie pracownie zwykle opisują go od 1 do 6 lub nawet 8 gram. Ja nim łowiłem gumkami o całkowitej masie od 1 do 6,5gr i opisałbym go od 1 do 7gr całkowitej masy przynęty, przy czym pełny komfort to moim zdaniem 1,5-6gr na takiej wodzie jakiej łowię. Paproszkami 2cm na 1 gramowej główce rzuca w miarę, ale czucie przynęty słabe. Wędka ma potencjał do łowienia wszelkim kleniowo - jaziowym woblerowym robactwem, by sprawdzić ją w takim zastosowaniu już nie mogę doczekć się wiosny :). Sugeruję abyś przed zakupem pomacał blank, a najlepiej gotową wędkę na tym blanku, bo mozesz się zdziwić. Ja nie znając jej opisu w życiu nie zgadłbym parametru cw jaki nadał jej producent. Moc wędki skupiona jest w dolniku który moim zdaniem ma ciut więcej niż 6lb, dlatego teżzastanów się nad spacingiem w którym na dolniku znajdą się dwie przelotki.

Edytowane przez pointman
  • Like 1

Marcin do takich mikrusow kupile ostatnio Major Crafta Nextino opisanego jako 0.5g - 2g. Niestety jeszcze nie testowany, wiec nie odpowiem czy w boju da rade. Mam natomiast na stanie St croix premier 213 cm do 5g i ten fajnie sobie radzi z rzucaniem takich mikrusow, bo laduje sie pod wlasnym zbrojeniem ale z czuciem juz gorzej. Najczesciej widze ze cos wisi niz czuje branie :) Mialem w planach przezbroic go na lekko zeby nieco przyspieszyc, ale brak czasu powoduje ze to tylko plany.