Skocz do zawartości

Matagi TR 68 Super Big Pond / TR 80 Super Mebaru

rutra

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie poleccie fachmana co zbroił te blanki.

Nie chcę za dużo kombinować...

Ma być prosto....

Chciałem uderzyć do @pietrusa bo się "chwalił " ze je uzbrajał ale dawno nie było go zalogowanego na forum ..

Piotrek chyba za granicą obecnie

jak bedziesz chętny to dam Ci namiary na goscia co mi matagiego zbroił :)

Edytowane przez tony1983

Przy okazji zakupu zwrocilem uwage na nowe blanki Matagi. Moze ktos juz cos zbroil na tych blankach? Szukam czegos łódkowego w 2 kawałkach.

Ah. Chodzi o blanki AWR-662L i AWR-602LL. Przeszukujac internet nie znalazlem niczego oprocz info na stronie Asava custom.

Edytowane przez dkazne1

Świeżo odebrany Big Pond. Pierwsze odczucia - kijek zabawka że strach wziąć go w rękę żeby nie połamać. Szybki, pełne ugięcie i delikatny, to tak w skrócie. Wiecej będzie wiadomo po wizycie nad wodą :)

Ciekaw jestem jaki zakres cw bedzie Tobie obslugiwal, szczegolnie w najnizszym. Daj znac po testach :)

• 4 miesiące temu...

Wraca temat  Matagi Mebaru TR 2,40  do 3gr  ( pstąg , okoń ).

Mam Major Crafta  NTA  602XUL 0,5-2g  (1,9 m)  ale nie umiem rzucać takim króciakiem  :).

Trochę brakuje cm jak siedzę na brzegu i trawka  oddziela mnie od wody.

Czy w takich UL  jest sens schodzić z wielkością kołowrotka poniżej wielkości  2000 ?

Taki idealnie wyważa takie wykałaczki.

Skoro takim młynkiem dobrze Ci się łowi, to chyba nie ma co patrzeć na trendy, tylko własną wygodę :) a nowoczesne konstrukcje są produkowane z tak lekkich materiałów, że można zastosować nieco większy model, za co mamy rekompensatę w postaci szerszej szpulki :)

Wydaje mi się ,że stosowanie kołowrotków w rozmiarze 1000 do kijków o c.w. do 3g to nie trend,ale właściwy wybór.Na łowienie zestawami XUL poświęcam praktycznie 50% sezonu i jakoś nie wyobrażam sobie dokręcania do moich kijków "betoniarek'' w rozmiarze 2000-2500 sugerując się większa szpulką=dłuższe rzuty.Po drugie kołowrotek nie wyważa wędziska,jedynie zmienia punkt ciężkości całego zestawu i jeśli potrzeba do takiego wędziska kołowrotka o wadze powyżej 200g (przeciętna waga shimanowskiego roz.1000),aby punkt ciężkości znajdował się jak najbliżej stopki kołowrotka,to szczerze mówiąc gdzieś w konstrukcji takiego kijka popełniono błąd.Większa waga kołowrotka przy takim kiju,psuje też dynamikę tak delikatnego kija,poprzez zwiększenie bezwładności całego zestawu (kij zaczyna ''pływać'').Wiec można przykręcać i spore kołowrotki,ale czy jest w tym jakaś forma wygody...wątpie.

• Like 4

A widzisz a ja mam ignis 2500 i luvias 2500 oba ważą +/- 200 gram ale mają właśnie szeroką szpulke co wg mnie wpływa pozytywnie na mniejsze skręcanie się cienkiej żyłki ...

I do jakiego kija przykręcasz te zabawki ?Ja sobie żyłki już odpusciłem,te na których można daleko porzucać (0,10-0,12) mają zbyt mierną wytrzymałość,a 0,14 to już gruba lina która skraca rzuty.Na plecionkach mała szpula nie robi wrażenia (bo pewnie chodziło Ci nie tyle o skręcanie o ile odkształcanie się żyłki na mniejszej średnicy szpulce).

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Ja mam Big Ponda do 3,5g,a teraz konczę kija na blanku Berkleya (orginalnie parabolik do 7g) z wklejką węglową (fi.na szczycie 0,8mm) i trzcinka ma c.w max 2g.Do Matagi pasuje idealnie technium 1000 FD (około 200g) to do tego drugiego kijka będę musiał kupić coś lżejszego,najprawdopodobnie Stradica 1000 CI4+.